Voor zover ik weet, is er op elke school een min of meer duidelijke rangorde van richtingen. In de eerste graad Latijn voor de slimme kindjes, moderne voor de kindjes voor wie het een beetje trager mag gaan. En na de eerste graad: Latijn is beter dan geen Latijn, veel wiskunde is beter dan weinig wiskunde, wetenschappen is beter dan geen wetenschappen. Helemaal onderaan in de rangorde van richtingen op de school van Zelie bengelt Economie-Moderne Talen.

Economie-Moderne Talen is zo laag als je kan zakken op die school. Eén stapje erboven staat Latijn-Moderne Talen: leerlingen die net nog Latijn aankunnen, maar te dom zijn om wiskunde te doen. Of te lui, niet gemotiveerd genoeg, B-attest voor wetenschappen, een resem redenen.

Wij hebben er in het gezin eentje die goede punten had voor wiskunde en goede punten voor wetenschappen, maar die veel liever talen deed dan wiskunde of wetenschappen, die dus bewust gekozen heeft voor Latijn-Moderne Talen. Om dan te constateren dat er — bewust of onbewust, maar toch echt wel bedroevend vaak uitgeproken bewust — gewoon van uitgegaan wordt dat al wie in die “moderne talen”-klassen zit er zit omdat ze geen andere keuze hadden.

Zo van “ik weet wel dat jullie allemaal tegen jullie zin talen doen, maar we gaan er toch proberen het beste van te maken”. Terwijl, eigenlijk, als men er over nadenkt: een richting waar de leerlingen op het einde verondersteld worden meer dan vlot Nederlands, Engels, Duits en Frans te kunnen spreken, lezen en schrijven: dat is toch niet noodzakelijk een vuilbakrichting?

Zijn er eigenlijk scholen in de buurt van Gent waar Latijn-Moderne Talen een sterke richting is en niet de eindmorene van de waterval? Waar er meer leerlingen voor kiezen dan er uit armoe in terecht te komen?

Ik vraag het niet voor mij maar voor een gezinslid.



Reacties

15 reacties op “Fuck het watervalsysteem”

  1. ik heb de indruk dat dat op de Wingerd nogal meevalt en dat Latijn-Moderne Talen er serieus wordt genomen. Jammer genoeg wordt er nog vaak in die rangorde gedacht inderdaad…

  2. Op mijn middelbare school was het eigenlijk nog erger, daar kon je alleen moderne talen doen door te ‘zakken’ van ASO naar TSO. Wat blijkbaar ook betekende dat alle andere vakken een lachertje waren. Zo kreeg ik nog slechts 1 uur wiskunde-voor-kleuters en heb ik nooit — echt nooit — meer dan 10 bladzijden moeten studeren voor een examen. (met alle rampzalige gevolgen van dien toen ik later zo onnozel was om niet direct in de toeristische branche te gaan werken maar toch nog wilde verder studeren)

  3. Ik heb indertijd ook bewust voor Latijn – Moderne Talen gekozen, en op mijn school werd wel erkend dat leerlingen daar bewust voor kozen (wat ook voor de meesten effectief zo was), maar toch werd er onder medeleerlingen ietwat neerbuigend over gedaan, omdat wiskunde en wetenschappen “moeilijker” en dus “meer waard” waren dan talen. Het is helaas een bekend fenomeen overal in Vlaanderen …

  4. Ik heb niet de indruk dat bij de zonen op school economie-talen als laagste richting wordt ervaren. Zoon twee zit daar, en kon “altijd zakken” naar humane. Dat wordt daar blijkbaar als het laagste van het laagste bekeken, hoewel ik dat een compleet ander soort richting vind, en hier naar mijn mening appels met peren vergeleken worden.
    Latijn-Grieks wordt door mijn jongens beschouwd als de topklas voor slimmerds en nerds, en verder heb ik het gevoel dat de lat-wisk, lat-moderne talen en lat-wet op hetzelfde niveau geacht worden.
    Als je de naam van de school wil weten, mail dan maar.

  5. De Voskenslaan, zonder twijfel.

  6. Onze dochter is niet zo sterk in wiskunde en zit dus nu in economie B of zo. Maar ik snap helemaal wat je wil zeggen. Ook bij hen op school lijkt het zo te zijn dat als je goed bent je per definitie Latijn of wetenschappen doet. En de rest dan “zakt” naar economie of humane.

  7. DBZ – Ec-MT, probleemloos 2 masters, vlot gedoctoreerd; jaar onderzoek in Harvard en nu FWO. Waterval? Niet echt.

  8. Kom eens informeren bij de IVG-School. Daar staat zelfconceptverheldering bij de leerlingen centraal.

  9. probleem is waarschijnlijk dat het merendeel van die watervalgasten éigenlijk in de TSO richting zou moeten zitten maar de ouders dat te schandelijk vinden om aan tantes en nonkels te vertellen op het nieuwjaarsfeestje, dus laten ze de kinderen maar aanmodderen in het ASO. En dan krijg je dat idd dat het niveau van het ASO verlaagt, jaar na jaar tot je met een veredelde TSO richting overblijft. Het goeie nieuws is mss dat het toch nog helemaal goed kan komen met het gezinslid. Ik deed namelijk TSO talen en heb daarna zelfs nog een hogeschool diploma gehaald en heb nu een leuke, boeiende job. (Maar serieus: courage… lijkt me niet leuk om een gans schooljaar bij ongemotiveerde medeleerlingen te zitten)

  10. Het is niet de school (al ken ik de betreffende school niet), het is gewoon het hele systeem en ook de hele maatschappij (dus toch ook weer de school) die in waterval denkt. De opmerking van Birgit hierboven is evenwel terecht. Omdat men zo in rangorde denkt, wordt dikwijls het ‘hoogst mogelijke’ gekozen en niet ‘het meest wenselijke” of ‘wat meest bij de jongere past”. En dan krijg je inderdaad toestanden waardoor een hoop leerlingen in een richting zitten die ze niet echt kiezen.
    Dat is echt geen Gents fenomeen of een fenomeen dat zich enkel in deze school voordoet.
    Ik vind dat er meer mensen als Lely, birgit (bovenstaan) zo’n dingen moeten outen : ‘t is niet omdat je richting zus of zo volgt dat je kansen vervlogen zijn.

  11. Er zijn screeningen gebeurd waaruit blijkt wat de slaagkansen zijn van leerlingen in het hoger onderwijs. Daar komt Latijn – moderne talen helemaal niet zo slecht uit, eigenlijk. Beter dan Moderne talen – wiskunde, om maar iets te noemen. Als we ervan uit mogen gaan dat de resultaten van die screeningen stroken met de perceptie over wat een studierichting waard is (en dat is ook zo, in mijn ogen), dan scoort Latijn – moderne talen niet zo slecht.

    Nog enkele bedenkingen:
    – Wat met Humane Wetenschappen? Slechter dan Economie – moderne talen, zowel qua perceptie als screeningsresultaten.
    – Wat met Latijn – Grieks? Een ricnting vol talen, beter dan veel andere aso-richtingen, beter ook dan Latijn – moderne talen. Maar wordt misschien niet op heel veel scholen aangeboden. (Ook niet op die van jouw kinderen?)
    – In mijn jaar deden zes leerlingen Latijn – moderne talen en daarvan hebben er vijf een universitair diploma gehaald. Het was een richting op niveau, volgens mij.

    Verder ben ik het met je eens dat talenrichtingen harder hun best moeten doen om serieus genomen te worden dan wiskundige / wetenschappelijke richtingen. Dat geldt ook op universitair niveau, volgens mij. Moeten we er iets achter zoeken? Ik zeg altijd dat ikzelf (talen) nooit geslaagd zou zijn als ik de studies van mijn man had gevolgd (wiskunde – en ik was nochtans niet slecht in wiskunde want deed … Latijn – wiskunde) maar dat hij zonder twijfeld geslaagd zou zijn voor mijn studies. Valt daar iets voor te zeggen of helemaal niet?

  12. ok, en denk de tikfouten gerust weg 😀

  13. Ik was goed in wiskunde en slecht in Frans. Dus ik koos voor wetenschappen wiskunde. 8 uur wiskunde, 3 uur Frans. In die drie uur kregen we wel dezelfde leerstof als de economie moderne talen in vijf uur…

  14. Bij ons proberen we echt af te stappen van dat idee: Latijn zit in de eerste graad in modules, en daardoor zitten de leerlingen allemaal door elkaar: 28 uren basispakket, en in de optie-uren vertrekt iedereen naar zijn eigen module. Leerlingen van de 4 uur Latijn zitten er samen met de opties sport/techniek/cultuur en al de rest, juist om dat idee tegen te gaan. Het is een uitdaging op zich, dat wel.

    In de hogere jaren waarderen we ook alle richtingen op, en zit de LMT bijvoorbeeld samen met de LWi voor bepaalde vakken, en met de EcTa of de Hum Ta voor andere, en nog andere met de LGr. Vroeger kozen leerlingen bij ons voor de Humane als “vuilbakkenrichting”, maar dat is voorbij: we krijgen ook meer en meer positieve keuzes, gelukkig maar.

    1. ik ben naar de odd van het KAM geweest en heb het absoluut aangevoeld zoals jij het omschrijft; Jammer genoeg wou de dochter uiteindelijk toch niet veranderen van school en doet ze nu, in plaats van wat ze veel liever zou doen nl. humane, opnieuw Economie Moderne Talen.