The Young Pope

Ik heb het grootste deel van zaterdag en zaterdagnacht doorgebracht met The Young Pope.

Maar wat een ongelooflijk prachtige serie.

TYP103_112415_GF0009

De Amerikaan Lenny Belardo is tot paus verkozen. Hij is jong, hij ziet er (haja) als Jude Law uit, hij twijfelt aan zijn geloof, en hij zit met zware issues rond zijn jeugd wegens door zijn ouders achtergelaten in een weeshuis aan acht jaar.

Hij is het geworden omdat het conclaaf geef flauw idee had waar hij voor stond, behalve dat hij jong was en dus ongetwijfeld te sturen, en een mooi compromis tussen conservatieven en vernieuwers, en bovendien een mooi gezicht om op de souvenirs te zetten.

Dat draait dus niet zo uit. Het begint bij zijn keuze van pausennaam: Pius XIII (lees vooral na hoe Pius XII was om een idee te krijgen), en het wordt snel duidelijk dat het niet business as usual zal zijn. En dan gaat het niet over zijn roken als een Turk, of zijn eis om de dag te beginnen met een Cherry Coke Zero. Nee: hij heeft een volledig eigen visie op wat de Kerk zou moeten zijn. En die is ultra-conservatief.

Denk géén homoseksuelen in de clerus, geen abortus, geen echtscheidingen, geen euthanasie. Geen publieke verschijningen of afbeeldingen of foto’s van de paus. Geen interviews. Geen reizen.

Zijn twee surrogaatouders zijn ook in het Vaticaan: Sister Mary, die hem opvoedde in het weeshuis, en zijn mentor kardinaal Michael Spencer, ex-aartsbisschop van New York.

Acteerprestaties: faramineus goed. Ik weet niet waar te beginnen: Silvio Orlando (Voiello, de macht achter de schermen) is even magistraal als Diane Keaton (Sister Mary) als Javier Cámara (ceremoniemeester en later pedofielenjager) als James Cromwell (kardinaal Spencer) als uiteraard Jude Law, die laveert tussen absolute zekerheid en enorme twijfel. En tussen Pius XIII en Lenny Belardo.

Het ziet er ook ongelooflijk uit. Onvergetelijke beelden, statig camerawerk, magistrale regie. En soundtrack!

En bekijk vooral geen trailers of zo. Ik heb daarnet de officiële trailer gezien nadat ik de serie gezien heb, en maar goed ook: die trailer bestaat uit beelden die er inderdaad in zitten, maar geven op geen enkele manier weer waar het over gaat. En slagen er in om stapels te spoileren.

Doe mee met de conversatie

3 reacties

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.