Genres

Ik lees boeken in vlagen. En genres boeken in vlagen ook.

Ik lees voortdurend science fiction en fantasy, maar voor de rest heb ik zo van die periodes, die ik vroeger redelijk goed kon reconstrueren aan de hand van mijn boekendatabase, maar sinds die voor geen centimeter meer klopt wegens noch de oudere boeken noch de nieuwere boeken er in gestoken en van de boeken die ik heb geen kwart eigenlijk in de database…

Tengwoordig lees ik al een paar maanden vooral vakliteratuur. Van usability en interfaces en requirements en documentatie en zo. Maar ik kom daarvoor uit een hele periode van alternatieve geschiedenis, zowel voor de leute (genre Turtledove) als meer serieuze dingen; en ik had rond 1998–99 een hele periode van “militaire geschiedenis”: Clausewitz, Theodore Ayrault Dodge, Sun Tzu natuurlijk, Hans Delbruck (die van de hersenen in Young Frankenstein!), die dingen. En ook een hele periode wetenschap: Dawkins, en Gould, en Feynman en Darwin uiteraard (al staat het machtige The Expression of Emotion in Man and Animals zie ik ook niet in mijn database), en stapels andere, en dan heb ik een hele periode (auto)biografieën gehad: Churchill en Schechter’s biografie van Erdös en die van Feynman en van Gandhi en een stuk of wat van Hitler (Bullock, Kershaw, …) en Mussolini, en Pius XII, en Tolkien en Lenin en Markus Wolf en Mao en…

Maar biografieën van science fiction-schrijvers, daar had ik er nog geen van gelezen. Ik heb mijn eerste net besteld: die van James Tiptree, Jr.

Omdat James Tiptree, Jr. een ongelooflijk goeie auteur is—lees Her Smoke Rose Up Forever en val rustig omver—en omdat ik zoals de rest van de wereld zeer lang niet wist dat James Tiptree, Jr. eigenlijk Alice Sheldon was, en omdat dat mij zwaar fascineert.

Geschreven al luisterend naar: Johann Sebastian Bach – Brandenburg Concertos Nos. 1, 2 & 3 – Concerto No. 1 In F Major, BVW 1046 Menuetto – Trio – Polonaise

Doe mee met de conversatie

7 reacties

 1. Pingback: Huug & Druug
 2. There’s something ineluctably masculine about Tiptree’s writing

  –Robert Silverberg.

  Da’s nou serendipity, die biografie ben ik de laatste paar dagen al een aantal keer tegengekomen op tinternet.

  Mocht je nou geinteresseerd zijn in meer (auto)biografische werken, dan raad ik je Samuel Delany’s the Motion of Light in Water aan.

 3. @an: ik lees op de trein en de bus, op het toilet, als ik te voet of op de fiets ergens naartoe moet, en als ik ergens moet wachten, ook als ik op de computer moet wachten bijvoorbeeld.

  En ik heb altijd minstens een boek of vier dat ik door elkaar ana het lezen ben: één in de slaapkamer, één op het toilet, één op het werk, één dat ik meeneem onderweg. 🙂

  Tegenwoordig gaat het heel wat trager dan vroeger, want nu komen er ook nog allerlei (Amerikaanse) tv-series bij die ik in uitgesteld relais bekijk op de trein.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.