“Met deze minister van Justitie voelen we ons niet meer veil… – Het Nieuwsblad
Jaak Raes, topman van Staats­veiligheid, hult zich normaal liever in stilzwijgen. Maar de ergernis over het politieke spel rond onze inlichtingendiensten haalt de bovenhand. “Ik heb maandag een getuigenis afgelegd achter gesloten deuren. Ik dacht dat we afspraken hadden gemaakt met het parlement dat daar niets uit naar buiten zou komen. Dan kan ik alleen betreuren dat er gelekt wordt en kan ik alleen betreuren dat nota’s van Staatsveiligheid integraal in de kranten staan. Dat zie je nergens ter wereld, behalve in bananenrepublieken. En ik mag hopen dat we dat nog niet zijn.”

Why we’re dropping Google Ads | GroundUp
From today, we’re dropping Google adverts from GroundUp. The Google advertising model is broken: not for Google of course, which is massively profitable, but for us, the publishers who have to put up with poor quality, misleading adverts in exchange for small change.

“Keytsman probeert haar vel te redden” – Joods Actueel geeft e-mail communicatie vrij met Keytsman na ontslag Rachida Lamrabet | Joods Actueel
Joodse lobby? Hoe? Waar? Privéburgers mogen toch nog altijd brieven schrijven naar wie ze willen? “Als mevrouw Lamrabet, een uitgesproken Pro-Palestijnse activiste, petities tekent waarbij Israël een apartheidsstaat wordt genoemd, oproept tot boycot en het opneemt voor iemand die geweldplegingen goedpraat, dan zal u zeker begrijpen waarom deze persoon de Joodse gemeenschap geen enkel vertrouwen inboezemt”

De hete adem van het beleid: over Unia en het ontslag van Rachida Lamrabet | diggit magazine
Toen ik vorig jaar samen met andere collega’s op 21 maart een symposium organiseerde om racisme op een structurele manier aan de kaak te stellen, werd me dit niet in dank afgenomen wegens te expliciet. Te expliciet wat? Dus racisme mocht wel expliciet gebeuren, maar een reactie daarop niet? Beleidsmakers die bepaalde bevolkingsgroepen stigmatiseerden … “reageren heeft geen zin”. Politie die geweld gebruikte tegen bepaalde etnische groepen … “er is een intern dossier geopend”. Mediafiguren die tot haat opriepen jegens bepaalde religieuze groepen … “een standaardmail om te informeren dat we ons daarmee niet kunnen bezighouden”. Hoofddoekenverbod … “we hebben een interne werkgroep die dit bestudeert”. Steeds minder burgers geloofden nog in Unia als waakhond voor de naleving van de antiracismewetgeving. Hoewel racisme toeneemt aldus verschillende onderzoeken – waarvan sommige mede gedragen door Unia – hoeft het beleid racisme niet ernstig te nemen, want mensen kunnen terecht bij Unia. Jaar na jaar stapelen de beleidsadviezen zich op bij Unia, maar tegelijkertijd is Unia ook heel erg gebonden aan datzelfde beleid. En zo komt het dus dat Unia, onder druk van het beleid, één van haar meest gedreven juristen gewoonweg ontslaat.

Twijfelt er nog iemand aan of N-VA een autoritaire partij is? – DeWereldMorgen.be
Youssef Kobo vloog de laan uit na een door N-VA opgediepte facebookstatus, Dyab Abou Jahjah werd onder druk van N-VA ontslagen als columnist bij De Standaard, diversiteitsambtenaar Alona Lyubayeva werd de deur gewezen en nu is er Rachida Lamrabet. Lamrabet had in een interview met Knack vragen gesteld bij het nut van een verbod op de boerka. Tegenwoordig is dat genoeg om aan de deur gezet te worden bij Unia, een centrum dat nota bene strijdt voor gelijkheid en discriminatie. Meteen heeft Unia ook hiermee zichzelf overbodig gemaakt.