NPR’s guide through the top 100 Science Fiction & Fantasy books

Ik kan er niet aan weerstaan: lijsten van dingen te doen, films en series te zien, boeken te lezen.

Deze stond opde reddits onlangs, en ik dacht: ik ga de flowchart af, misschien kom ik wel uit op dingen die ik niet ken en die ik wil leren kennen.

Klik voor groter beeld, voor wie het ook zou willen doen:

top100

‘t Was teleurstellend, helaas. In het groen wat ik al gelezen heb, in het rood wat ik nog niet gelezen heb:

gelezen en niet

Dertien van de honderd niet gelezen:

 • Fantasy > Not going to be upset when I don’t find Harry Potter > Not new to the fantasy genre >
  • Like the Arthurian legend > Like Merlin best > Mary Stewart, The Crystal Cave
   Ik denk niet dat ik dit ga lezen. Ik heb al teveel zeer goede Arthuriaanse dingen gelezen, en van wat ik op Goodreads zie, klinkt dit als iets dat ik graag zou gelezen hebben als jonge tiener. Maar niet noodzakelijk nu. En het is een lange reeks, ook nog. Tenzij iemand mij van het tegendeel overtuigt, natuurlijk.
  • No Arthurian legend > No modern-day setting > No western > No animals >
   • Alternate history > Romance > Jacqueline Carey, Kushiel’s Dart
    “Phèdre nó Delaunay is a young woman who was born with a scarlet mote in her left eye. Sold into indentured servitude as a child, her bond is purchased by Anafiel Delaunay, a nobleman with very a special mission… and the first one to recognize who and what she is: one pricked by Kushiel’s Dart, chosen to forever experience pain and pleasure as one.”
    Ahem ja. Softporno, dus? Maar de reviews zijn wel redelijk. Op de “zeer misschien”-lijst gezet.
   • No alternate history > Series > Finished series >
    • No swords and sorcery > Looking for more than a trilogy > Five or six books enough for me > Story about orphaned farm boy > Jim Butcher, The Codex Alera
     Romans and Pokémon, zegt iemand op Goodreads. Zes boeken, en allemaal zeer veel sterren ook. Niet dat dat iets zegt, wegens onvermijdelijk fanboyisme. Alhoewel het natuurlijk wel op die top-100 staat. Hrm. Ik ben niet echt aangesproken, maar hey, wie weet?
    • Swords and sorcery > Roleplaying > R.A. Salvatore, The Legend of Drizzt
     Stapels en stapels boeken. Ik ben een beetje bang dat het allemaal bandwerk is. Tock ook misschien iets voor een jongere ik, denk ik.
 • SciFi > No cyberpunk >
 • Both fantasy & scifi > In the past >
  • No monsters > Jasper Fforde, The Eyre Affair
   Een alternatieve versie van de jaren 1980, met tijdrijzen en dingen. Ik lees veel zeer positieve reviews en veel zeer negatieve reviews. Ik denk dat ik het ook maar op de lijst zet.
  • Monsters > China Miéville, Perdido Street Station
   Ik wéét dat Miéville uitstekend zou moeten zijn, maar ik heb het er moeilijk mee. Niet dat ik het moeilijk heb met ‘s mans woordenschat (andere blijkbaar wel), maar wel dat ik er gewoon niet door raak. Misschien moet ik nog eens proberen.
 • Horror > Vampires > Robin McKinley, Sunshine
  Vampieren zijn wijs als ze goed geschreven zijn. Ik wil geen reviews lezen wegens redenen, maar ik zie wel gelijk zeer wisselvallige ratings. Mja. BEnefit of the doubt, ik zet het erbij.

…eeeeennn da’s dus twee die al op de lijst stonden, twee die ik ga toevoegen, en een paar misschiens.

Zucht. Nog dingen bij op de lijst. Zo weinig tijd, zo veel te lezen.

2 reacties op “NPR’s guide through the top 100 Science Fiction & Fantasy books”

 1. Ik lees hier al jaren mee, en ik heb nooit begrepen waar jij al die tijd vandaan haalt om zo belezen te zijn, in zo enorm veel onderwerpen. Misschien klinkt dit ironisch, maar dat is nochtans niet de bedoeling. Ik sta er oprecht voor in bewondering: op deze blog vind ik zowel parels en aanraders in taalkunde, literaire klassiekers, illustere strips of graphic novels, tonnen fantasy én dan nog internationale interessante nieuwsartikels, informatica-dingen en stambomen.
  O ja, en films en series en you tube-filmpjes.
  En verhalen over pleegkinderen en 4 eigen kinderen.
  En een job.
  En een huwelijk.
  En veel over koken.
  Een blog over hoe jij je vrije tijd invult, zou ik graag eens lezen. (al hoop ik voor u dat het antwoord niet is dat je veel tijd over hebt wegens slecht slapen.)

Reacties zijn gesloten.