Prutsen met dingen is wijs.
Nieuwe dingen ontdekken ook.
En nieuwe dingen ontdekken die u het gevoel geven dat het lang geleden is, dat is dubbel wijs.
Dave Winer heeft 1999.io gemaakt, in de aloude traditie van itch scratching. En omdat Dave Winer een blogger is zoals bloggers vroeger allemaal waren, is er veel kans dat zijn itch misschien ook wel de mijne is.
En dus dacht ik, op een vergeten moment ergens tussen wachten op andere dingen: waarom niet eens kijken?
Conclusie: yup, ‘t is wijs. Terug naar 1999, op een goeie manier. Voor wie wil zien hoe het werkt: 1999.io en het wijst zichzelf allemaal uit. Voor wie het in echt actie wil zien: scripting.com, Dave’s huis al sinds een eeuwigheid. Voor wie er zelf mee aan de slag wil gaan: het kan ook gratis gehosted (geen garanties dat het op blijft, maar alles is exporteerbaar) op my.1999.io.
Ik mis persoonlijk een aantal zaken: beeldbeheer (het is URL’s copypasten en één beeldje per post voor het moment, omdat Dave het al jaren zo doet) en eigen commentaren (commentaren zijn optioneel en als ze er zijn, zijn het bah vies Disqus-commentaren die niet van uzelf zijn) zijn de belangrijkste. De rest is niet onoverkomelijk.
En de vorm maakt de inhoud, wat ik mij ook bedacht toen ik overstapte van Radio Userland naar toen nog Typepad. Radio Userland deed precies wat 1999.io doet, te weten: titels niet verplicht maken. En dus schreef ik veel regelmatiger iets tussendoor, in de rapte. Iets als dit bijvoorbeeld:
Kittens Game, trouwens: perfect om op het werk te gamen. Om het kwartier of half uur of uur eens kijken, op een paar knoppen duwen, en ge kunt voort.
En ‘s avonds juist voor het slapengaan Tampermonkey en Kitten Scientists in gang zetten om de nacht door te raken en iets langeretermijndoeleinden te halen.
Zo heb ik elke dag wel twintig bedenkingen die ik vroeger hier zou zetten maar nu niet meer.
Bij Typepad en later WordPress waren titels niet verplicht, maar toch het eerste dat er gevraagd wordt. En hangt er enorm veel af van de titel (permalink, om maar één ding te zeggen), en is elke post een eigen pagina. Dat is veel verantwoordelijkheid, en dat is nadenkwerk, en het maakt het allemaal direkt zeer gewichtig en dus gebeurt het niet meer.
Eigenlijk hoeft het natuurlijk ook niet bij WordPress, er bestaan al zeer lang Post Formats genre ‘aside‘ en zo, die een eigen layout kunnen krijgen (en die trouwens wellicht specifiek gemaakt zijn wegens bovenstaand titelprobleem). Maar toch.
Euuuhhhmmm maar dus 1999.io: zeer wijs, maar voorlopig toch niet. Misschien kijk ik eens voor die asides in WordPress. Dan eens.