’t Is toch wel waar zeker, als een meerderheid beslist om uit Spanje te stappen, dan is het toch totaal onverantwoord dat die smerige Spanjaarden daar tegen zijn?

Dat is toch democratie?

(Ik vraag mij af hoe al die Vlaemsche Helden zouden reageren als, ik zeg zo maar iets, een democratische meerderheid in de rand rond Brussel zou een referendum organiseren over al dan niet afscheuren van Vlaanderen.)

(Ik zeg zomaar iets hé.)



Reacties

9 reacties op “Och here die Catalanen”

  1. Nu ja. De Spanjaarden hebben tijdens het oprichten de democratie zulke drastische regels gegeven… is dat dan democratie?
    De DDR, dat was ook democratie, niet?

    1. Als 51% beslist de ander 49% dood te schieten is dan ook democratie?

    2. Kom kom, de vraag niet ontwijken. Wat met die Vlaamse rand? 🙂

  2. Zeer interessant. Democratie……………..

  3. U gaat dus een aantal dorpen, met een recente inwijking van arrogante bourgeois uit een omhooggevallen provincienest, vergelijken met de deelstaat Catalonië?
    De laatste interpretatie van het internationale volkerenrecht – bij het uiteenvallen van Joegoslavië – erkende het territorium van de nieuwe staten op de basis dat zij reeds eerder federale entiteiten waren (en op basis van die grenzen), net zoals Catalonië dat nu is. Totaal niet te vergelijken met de situatie in de rand. Wat wél vergelijkbaar is, waren die Servische gemeenten die via een referendum wilden afscheiden van het net onafhankelijk geworden Kosovo. Door bovenstaande interpretatie werd dat een zuiver interne Kosovaarse aangelegenheid, net zoals de perikelen in de rand een zuiver interne aangelegenheid hier bij ons zijn. Die Serviërs zijn dus nog steeds Kosovaren; of ze nu willen of niet. Uti Possidetis Juris (zoek dat maar eens op)

    Toch raar dat de progressieve intelligentsia alhier betreffende de Catalaanse zaak de andere kant opkijken en in deze hun Catalaanse geestesgenoten (de independisten zijn overwegend links) afvallen en zelfs hier en daar een goedkeurend gemompel laten horen voor de neo-Franquistische Partido Popular. Nog straffer dat bepaalde progressieve/belgicistische intelligentsia – enkel om Vlaamse independisten te jennen – de vergelijking durven maken met de Vlaamse rand en in deze de kant kiezen van opgeblazen bourgeois. Och here, shame on you!

    1. Tjah, als het nog moest worden uitgelegd… De Vlaamse rand is overigens, …. Vlaams. Catalonië is euhm…. Catalaans. Zo een beetje als Nederland dat Nederland is en dat is absoluut een land dat nooit met de Vlaamse landen mag worden verenigd.
      Dat bewust niet willen begrijpen, het stoort alsmaar meer mensen. Anderen vinden zulke fantasten niet eens meer de moeite om te bekijken. En nog anderen die vinden het amusant.
      Ik vrees dat ikzelf tot de laatste categorie mag worden gerekend. Van ganser harte overigens!
      (ow, en al uitkijkend naar het antwoord dat op zijn zachtst gezegd al giftig voorspelbaar is)
      Have fun!

      1. En stel nu, ik zeg zomaar iets, dat de vraag van Michel retorisch was? Natuurlijk gaat het niet over een platte vergelijking tussen hier en ginder. Het gaat over het verhaal dat wordt opgehangen aan de feiten. Voor de enen zijn de Catalanen de sympathieke underdog die het opnemen tegen het Spaanse gezag. Voor de anderen zijn het smerige separatisten die de Spaanse eenheid bedreigen. Of het nu het ene, of het andere is, dat is een kwestie van interpretatie, en die interpretatie staat nooit los van je eigen individuele context.

        Overigens doen de labels “Vlaams” en “Catalaans” er helemaal niet toe. De vraag is wat separatisme in allerlei autonome regio’s na 70 jaar relatieve stabiliteit in West-Europa, ons feitelijk zou opleveren.

        1. Stel u eerst eens de vraag wat het separatisme van 1830 heeft opgeleverd.

          1. Maar… nu maak je dan niet de vergelijking tussen 2 gevallen van separatisme? Niet in plaats, maar in tijd? Separatisme anno 1830 versus separatisme anno 2017?

            En was vergelijken nu net niet hetgeen waar je zo tegen fulmineerde?