Een theoretische piraat

Ik heb zo’n ebooklezer.

Ik heb ook een bibliotheekkaart.

Ik hoorde dat er tegenwoordig in de bibliotheek ook e-boeken kunnen gehaald worden.

Ik ga naar de website van de bibliotheek, ik klik door en ik kom terecht op de website van Cloudlibrary, daar download ik een app, die installeer ik op mijn computer, ik kies een land en een provincie (opgelet, ‘t is “BE-VOV Flanders East”, niet de andere, “BE-EF East Flanders” of zo, die alfabetisch eerder staat), ik kies De Krook.

Ik moet mijn library card ID ingeven, zegt het programma. Eigenlijk moet ik mijn usernaam van op mijn.bibliotheek.be ingeven, en dan hop! zie nu! een aanbod van allerlei:

cloudlibrary

Ik kies er een aantal boeken uit, en kijk, dat downloadt proper en ik kan dat lezen op mijn computer, zowel in het programma als in mijn browser:

lezen

Fijn zo. En nu naar mijn apart leestoestel, dat ik daar speciaal voor gekocht heb?

Neen dus. Nergens een “send to Kindle”-knop. Ik kan wel naar de files kijken op mijn harde schijf, maar ik geraak er niet veel verder mee: de gedownloade files kan ik niet lezen op mijn Kindle, en ook Calibre vindt ze niet fijn wegens allerlei DRM-toestanden.

files

En tot zover dus. E-boeken uitlenen, maar alleen op de computer kunnen lezen. Oh, op de website van die CloudLibrary staat er wel dit:

supported

…maar daar ben ik dus niet veel mee.

Als ik écht gemotiveerd zou zijn, zou ik wel bijvoorbeeld de instructies op deze pagina kunnen volgen: Calibre installeren als ik het nog niet zou staan hebben, DeDRM downloaden, de plugin voor Calibre installeren, en als ik dan die files over Calibre zou smijten, zoude die automatisch naar een niet-DRM-versie omgezet worden, en zou ik die kunnen omzetten naar een Kindle-formaat en zou ik die boeken gewoon zonder problemen kunnen lezen waar en wanneer ik wil:

calibre

Maar dat mag dus niet. Dus dan doen we dat ook niet. Toch?

6 reacties op “Een theoretische piraat”

 1. Reden waarom ik er zelfs niet aan begonnen ben. In Leuven boden ze dit jaren geleden al aan. Ik had toen een Sony ereader maar lukte ook niet. Kindle idem.
  Nu las ik vandaag dat Amazon prime er voor de Benelux komt. Niet gratis maar misschien een haalbaar initiatief?

 2. En dan zeggen ze oh maar vlaanderen is niet klaar voor e-boeken.
  Duh, de vereniging van vlaamse boek producenten (of hoe dat vehicle noemt) houd langst alle kanten kindle tegen. terwijl het de meeste verkocht e-reader is. (ook in vlaanderen al vind ik die link nu niet terug)
  ik koop al jaren mijn digitale boeken op amazon.com ook mijn nederlands talige.
  Het spijt me voor de vlaamse boekhandels, maar zolang ze kindle niet deftig ondersteunen koop ik het merendeel van mijn boeken dus in het buitenland.

  1. Er valt inderaad veel te zeggen over uitgevers die het e-book tegenhouden. Dat gezegd zijnde, het verhaal van de Kindle is iets anders. Het is een toestel van Amazon dat Amazon bewust gesloten houdt en daardoor “enkel” werkt met hun webshop (behalve met wat truken in bvb. Calibre, maar voor de gewone gebruiker is dat al te complex). Er zijn een massa andere kwalitatieve toestellen die opener zijn en het standaard e-book formaat (epub) wél ondersteunen. Dat de Kindle dat niet doet is de keuze van Amazon. Wie kiest voor een Kindle kiest voor het gesloten ecosysteem van Amazon.

   Ik vind de redenering dat “boekhandels Kindle niet willen ondersteunen” nogal krom. Het is niet van niet willen ondersteunen, het is van niet mogen ondersteunen van Amazon.

   Ik lees overigens al jaren met plezier digitaal maar kan mij evengoed ergeren aan de stugge houding van uitgevers omtrent e-books. Het is nog niet zolang dat zowat elk uitgegeven Nederlandstalig boek ook digitaal verkrijgbaar is, dat was vroeger anders. De mogelijkheid om pakweg voor een vast bedrag per maand onbeperkt boeken te kunnen lezen (“Spotify voor e-books”) is nog een verre wensdroom. Ja, Bol heeft iets, maar het aanbod is veel te beperkt om interessant te zijn. (dank u uitgevers)

Reacties zijn gesloten.