Buitenshuis geweest

Het is niet mijn gewoonte, maar ik ben op een zaterdag naar buiten gekomen.

Vanmorgen om halfnegen al naar een ontbijt en voorstelling van de resultaten van een reeks interviews in de wijk — blijkt dat er 90 nationaliteiten wonen in onze (kleine) wijk, en dat 60% van de mensen alleenstaand zijn, wie had dat kunnen denken?

Daarna nog wat gebrainstormd over hoe we tegelijkertijd een aanbod van evenementen kunnen hebben en toch veel rust, en ook over hoe we ontmoetingsplaatsen zouden kunnen organiseren. Dat leek wel te lukken, maar ‘t is het einde van de legislatuur, dus enerzijds kan ik mij voorstellen dat iedereen vanalles zal beloven, maar dat anderzijds niets nog kan gerealiseerd worden, dus hey.

In de namiddag was het wijkbeurs in Nest. Handjes gekregen van een hele roedel schepenen én van de burgemeester. Gebabbeld met een sympathieke meneer van het onvolprezen Gentinfo, en een sympathieke meneer van de groendienst over de heraanleg van ons park.

Ah ja, en onze wijk stond er ook met een tafeltje — de Waterwijk welteverstaan, ‘s morgens ging het over de Sint-Jacobswijk, die eigenlijk nog een andere wijk is. Een wijk waar ik nog nooit van gehoord had.

Want het is ingewikkeld, het wijkenverhaal. Ter illustratie: het blauwe bolletje in het midden, daar wonen wij.

wijken

En de vlakken en de lijnen daarrond, dat zijn de wijken en indelingen waar ik sporen van terugvind op het internet. In volgorde van “ha, dat ken ik” naar “huh?”:

waterwijk

De Waterwijk. Daar wonen wij in, daar hebben we een website van, daar denk ik al heel de tijd van “dit is de wijk waar ik in woon”.

Daarnaast:

binnenstad

De Binnenstad. Eén van de 25 officiële wijken van de Stad Gent. We zitten op de rand van de wijk, het is een enorm grote wijk, en er niéts van het soort wijkgevoel dat ik mij kan voorstellen bij pakweg de Bloemekeswijk of Machanrius-Heirnis.

Daarnaast:

sector tolhuis

De wijk Sluizeken-Tolhuis-Ham (dikke rode lijn), waarvan ik zeker wist dat we er niét in lagen, en de Sector Tolhuis (in het lichtrood gekleurd), waar wij mobiliteitsplangewijs helaas wél in liggen.

Volgen twee dingen waar ik nog nooit van gehoord had:

sectorA1-sfeergebied

De statistische sector A1 (in het rood) en het sfeergebied ontdekken (in het blauw).

Ah ja, en de wijk waar we vanmorgen voor uitgenodigd waren? Dat was “de Sint-Jacobswijk”. En die vond ik niet zo snel terug. Van wat ik zie, dénk ik dat het statistische sector A1 was. Die vind ik op de buurtmonitor terug als “sector Sint-Jacobs”, dus ‘t zal dat wel zijn zeker?

Nu ik daar toch aan het rommelen ben in de buurtmonitor: 2682 inwoners, waarvan 501 (18.7%) niet-Belgen verdeeld over 1623 huishoudens. En zéér weinig kinderen blijkbaar, wat mij wel wat verbaast:

huishoudens

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.