Mijlpalen

Ultima IV (1985, PC). Vanaf het begin van het spel was het duidelijk dat dit anders zou worden dan al wat er vooraf aan ging; wij een waarzegster krijgt ge een reeks dilemma’s voorgeschoteld, en dat bepaalt wie ge wordt (Bard, Tinker, Paladin etc.). De test is hier te doen, en Ultima IV is er ook te downloaden.

Dungeon Master (1987, Atari ST). Lang voor Wolfenstein 3D was dit een 3D-spel. Ik heb het ontelbaar veel dagen gespeeld. Kaarten getekend van alle levels. Anders dan alles wat ervoor kwam, ook: zo had had Dungeon Master lang voor Fus Ro Dah al een systeem waarbij een spell samengesteld werd uit verschillende elementen.

Ultima Underworld: The Stygian Abyss (1992, PC) en Ultima Underworld II: Labyrinth of Worlds (1993, PC). Échte 3D. Naar boven en naar beneden kijken. Licht dat écht een effect heeft, personages waarmee kon geïnterageerd worden. Een emergent verhaal. Niet-lineaire gameplay. Automapping met annotaties. Fantastisch spel.

Binnenkort, dit jaar als we het mogen geloven, komt het vervolg op Ultima Underworld II uit: Underworld Ascendant. Door de originele makers. Via Kickstarter. Ik kan niet wachten:

Ze beloven natuurlijk wel al twee jaar dat het “dit jaar” zal zijn, maar hey. Als het goed is, kan ik wachten.

Capture

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.