Verder op het thema van We Leven In De Toekomst

Ik was in ons achterhuis om Zelie te gaan halen vanmorgen, en mijn oog viel op een stapeltje papieren dat er ook al een eeuwigheid ligt: inhoudsopgaves van cassetjes van lang geleden.

Lang geleden, toen internet alleen maar op bepaalde locaties in Gent te krijgen was, luisterde ik ‘s nachts veel naar de radio. Ik had een CD-casseteradioding, en daar name ik dingen van de radio mee op. Naast de honderden cassettes van platen die ik van de bibliotheek uitgeleend en opgenomen had ik hele stapels cassettes met allemaal van de radio opgenomen dingen. Niets geen speciale setup, geen dubbel cassettedeck, gewoon play+record duwen en hopen dat er niet teveel intro verloren ging of oversproken werd, en dat de outro er min of meer ook op stond.

Elke cassette kreeg een naam, en daar hoorde dan telkens een papiertje bij met wat er op de cassette stond.

De cassettes zelf zijn weg: ooit eens in een opkuiskramp allemaal in een paar vuilbakzakken gestoken en wegggevoerd. De overgrote meerderheid van de inhoudsopgaves is ook weg – ah the vicissitudes of time — maar hier en daar blijven er soms opduiken. Een groot deel was uitgeprint op cassetteformaat en zat er als inlay in, maar ik heb er ook een aantal teruggevonden die ik bijhield terwijl ik ze aan het vullen was. Uit 1992, als ik me niet vergis.

yog-sothoth

Dat is papier natuurlijk, maar het gemak van In De Toekomst Te Leven, is dat de overgrote meerderheid van die nummers ondertussen ook op Spotify te vinden zijn:

…of, en, en/of op Youtube:

Zo één cassette, dat was meestal het resultaat van een paar dagen luisteren en hier en daar eens opnemen als ik er op tijd bij was. Wat mij opvalt, 25 of zo jaar later, is dat de radio gelijk toch wel redelijk eclectisch was. Dat tegelijkertijd You Suck (een nummer uit 1992 over cunnilingus) als Goodbye Cruel World (uit 1961, over iemand wiens hart zo gebroken is dat hij clown wil worden in het circus) gespeeld werden, ik weet niet of dat nu nog het geval zou zijn.

Alhoewel natuurlijk: in 1992 iets uit 1961 spelen, da’s hetzelfde als dit jaar Walk Like an Egyptian van The Bangles of I Want Your Sex van George Michael of Luka van Suzanne Vega. Wegens dat er tussen 1992 en 1961 even veel jaar zit als tussen 2018 en 1987.

old man

Maar alla.

Kijk, nog een lijstje uit 1992!

Popolvuh

…in Spotify:

en op Youtube:

En euh ja, de namen van de cassettes waren redelijk random en sloegen meer op wat ik op dat moment aan het lezen was dan op iets anders:

scan0035

2 reacties op “Verder op het thema van We Leven In De Toekomst”

  1. Machtig, ik deed dat ook in die periode.
    Of, muziek van MTV opnemen op cassette, waarbij de geluidskwaliteit natuurlijk niet zo best was.

Reacties zijn gesloten.