Een streepje tone of voice

Zelie heeft zich ingeschreven aan de universiteit, gelijk letterlijk twee dagen geleden. Vandaag krijgt ze deze mail in haar brievenbus:

aanmaning

Kijk, ik snap dat het belangrijk is dat er op tijd betaald wordt en alles, maar echt verwelkomend is dat toch niet, zo’n incassobureauachtige mail?

Doe mee met de conversatie

11 reacties

 1. Zeker niet. Ik zou dit zelfs onbeleefd durven noemen. Ik krijg ook de kriebels van mails en brieven die ‘als onbestaand beschouwd mogen worden indien de betaling reeds uitgvoerd werd’. Wie heeft dat rare zinnetje ooit bedacht, vraag ik me dan altijd af.

 2. Er kort op zitten, is echt veel beter dan laten aanmodderen. Voor alle partijen trouwens. Maar dit is wel heel erg kort 🙂 Zet die mail in je en gebruik minder formele taal en het wordt al een pak beter. Kort is de mail al en dat is goed, boodschap is aangekomen. En die rekeningnummers daar vragen wij ook achter want dat bespoedigt inderdaad het terugbetalen. Stop ook met Beste dit, beste dat. Zeg gewoon hallo bij het begin van de mail met liefst nog de voornaam erachter ook. Je moet niet alleen personaliseren in je marketing mails, maar ook in de service mails. Wat ik nog mis, is een eenvoudige manier om direct te betalen.

 3. Moet er dan betaald worden voor het volledige academiejaar? Of voor een paar cursussen? in dat geval is een inschrijving als vrije student misschien beter? (Zo’n inschrijving is misschien ook aangewezen voor de financiële dienst – cursus communicatie. 🙂 .

  1. Voor het basis- en secundair onderwijs gelden de leerplicht, hoger onderwijs daarentegen wordt genoten op vrijwillige basis 🙂 Het zou nogal wat worden als wanbetalers hun hoger diploma konden behalen zonder er ooit voor te betalen!

 4. 28 februari = deadlinedag voor curriculumwijzigingen
  1 maart = iedereen krijgt automatisch zijn afrekening. ik heb begin januari ingeschreven voor 3 extra vakken, en ook op 1 maart de rekening gehad.

 5. Ik snap je punt wel, maar van (hier) aan de andere kant van het hek bekeken zie ik een formele, geautomatiseerde email die geen ruimte voor foutieve interpretatie laat.

  Je moest eens weten hoeveel tijd en energie er in wanbetalers gestoken wordt, om ze te achterhalen zodat ze toch maar hun diploma behalen.

  1. Het is niet of/of. Het kan op een aangename manier en toch duidelijk en zonder ruimte voor misinterpretatie.

   En ik betwijfel trouwens of één mail voor de hele studentenpopulatie wel de allerbeste manier is. Misschien zou er heel veel opgelost raken met een stuk of twee-drie versies van diezelfde mail voor verschillende publieken.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.