Fietsen in Kopenhagen

We hebben twee elektrieken velo’s gehuurd om rond te rijden in Kopenhagen.

Twee slechte elektrieken velo’s, zo bleek ongeveer tien seconden nadat we er voor de eerste keer mee aanzetten: om te beginnen waren het van die torpedo-dingen. Achteruittrappen om te remmen, dat was bij mij geleden van toen ik zes jaar was of zo.

Maar ook: een raar soort systeem, waarbij de ondersteuning een vaste snelheid heeft, en pas ‘inschakelt’ als de pedalen aan een zekere snelheid ronddraaien. Ongeacht de versnelling, dus als ik in de eerste of tweede of derde versnelling zit, schiet de ondersteuning direkt in gang, maar moet ik enorm rap rondduwen om mee te zijn met de motor. En als ik in vijfde-zesde-zevende versnelling zit, krijg ik de fiets niet in gang want ik geraak nooit aan de nodige ronddraaisnelheid.

En dan bleek dat ik eigenlijk nog geluk had, want die van mij gaf nog ondersteuning: die van Sandra deed dat bijna niet.

Maar bon. Een mens leert er mee leven: bij elk rood licht terugschakelen naar eerste versnelling, en stoppen met de pedalen zó dat ge meteen kunt duwen bij groen.

Voor de rest: fietsen in Kopenhagen is raar. Er is meestal een megabreed fietspad. Soms ligt dat fietspad achter de geparkeerde auto’s, maar soms is er ook maar een aan één kant van de straat, en moeten fietsen aan de andere kant gewoon tussen de auto’s rijden.

De situatie aan kruispunten en om in te slaan was mij niet helemaal duidelijk: ik had gelijk de indruk dat we het verkeerd deden door de zebrapaden te gebruiken, maar een alternatief was er niet zo snel. Ik wist ook niet goed of rechts afslaan bij rood mocht of niet: soms bleven Denen staan, soms ook niet.

En zeer veel auto’s, toch. Meer dan in het centrum van Gent.

Het zou wel goed zijn om een gelijkaardig systeem als in Kopenhagen hier te hebben, maar ik heb de indruk dat de straten er door de band gelijk drie keer zo breed zijn als in Gent, en dat het dus redelijk moeilijk wordt om het één op één over te nemen.

Behalve dan dat de geparkeerde auto’s tussen de fietsen en de rijdende auto’s zouden kunnen. Dat zou enorm veel veranderen.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.