Doe mee met de conversatie

5 reacties

 1. Los van de inhoud van het pact, waarmee men het al dan niet eens kan zijn, is er een probleem met het democratische toezicht op dat pact. Al te vaak wordt de Europese Unie, onder meer door links, verweten niet democratisch te zijn, ook al is er daar een rechtstreeks verkozen parlement, een Raad waarin de lidstaten een enorme invloed hebben en een onafhankelijke rechterlijke instantie, i.e. het Hof van Justitie. Bij dit VN-pact is er niets van dit alles. Een groep experten, ook uit landen waar de democratie en mensenrechten constant met de voeten worden getreden, zal nu via allerlei verslagen en rapporten bepalen wat er wel of niet moet gebeuren. Dat is, om een Belgicisme te gebruiken, inbuvable.

  1. Louise Arbour, VN-gezant voor Migratie, sprak gisteren over totale desinformatie. ‘Er werd gedaan alsof er onderhandelingsruimte was, terwijl die regeringen al alle veranderingen hadden aangebracht die ze in de tekst wilden’, zei ze. ‘Dit was nooit een bindende conventie en ook geen soft law.’ In punt zeven van de preambule staat het er expliciet: staten blijven soeverein bevoegd voor migratie. Arbour: ‘Je moet dit pact vergelijken met de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen: ze geven een richting aan waar we samen naartoe willen. We moeten vaststellen dat zij die niet overtuigd willen worden, ook niet te overtuigen zijn met heldere communicatie.’

   http://www.standaard.be/cnt/dmf20181211_04025070

   Ga ergens anders trollen.

     1. Kijk, je mag nog zoveel proberen als je wil om mij in het ‘rechtse kamp’ te duwen, het enige wat ik beweer is dat dit document, ongeacht de inhoud, waar ik op zich geen fundamentele problemen mee heb, niet vrijblijvend is. Anders zou het document ook geen enkele zin hebben. Zie punt14: “We commit to continue the multilateral dialogue at the United Nations through a periodic and effective follow-up and review mechanism, ensuring that the words in this document translate into concrete actions for the benefit of millions of people in every region of the world”. M.a.w., er zullen verslagen en rapporten komen over hoe België (en andere landen) met dit document omgaan. Opnieuw, los van de inhoud van dit document. Is dat niet bindend? Ja, strikt juridisch gezien is het niet bindend. Maar het legt de facto wel verplichtingen op. Meer wilde ik niet zeggen.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.