Hoera! We zijn in gang geschoten voor de koer!
De koer, dat is zó een processie van Echternach, ge kunt het u niet inbeelden. Even in een paar schemaatjes.
Onderaan is ons huis, bovenaan is ons achterhuis. In het midden de koer/tuin.
A. Toen we het huis de eerste keer zagen, was er een betegelde koer waar een stevige remise op gebouwd was, en stond er ook nog een buitentoilet slash kolenkot.
B. Toen was alles op de koer afgebroken en was het een gewone koer met gewone betonnen tegels.
C. Daarna heb ik alle tegels één voor één losgewrikteaan de rechterkant, en er gras gezaaid. We zijn ook een rozenstruik gaan halen, er zijn clematissen geplant, potten gezet, the works.
Dat ging een tijdje goed, maar elke winter ging het gras dood, en de clematissen wilden ook niet mee, en uiteindelijk gingen we dan toch verbouwen en was het plan dat er een echte tuin zou komen.
D. Alle tegels zijn uitgebroken, en eventjes zag het er naar uit dat die tuin er binnenkort echt zou zijn. Er was een tuinontwerper, er waren vergaderingen over en weer, er was een ontwerp, maar omwege van redenen is het ontwerp niet uitgevoerd, en kwamen we zeer snel tot…
E. Er staat een veranda aan de keuken, die uit zou moeten kijken op een tuin, maar die in de praktijk een paar jaar uitgeken heeft op een woestenij, met in het midden een paar planken op stenen zodat Zelie zonder in de modder te lopen naar haar achterhuis kon gaan.
Maar dus nu is er vooruitgang!
Fantastische buur Jan, die jaren aan een stuk tuinen ontworpen heeft, heeft ons een voorstel getekend. Hij is komen luisteren naar wat we wilden, hij heeft gekeken naar onze Pinterest, hij heeft de tuin opgemeten, ik heb hem een schema gegeven van waar de zon wanneer is:
(Vóór ge het vraagt: het tuinplan is getekend door Jan, ik heb ons huis, achterhuis en de buren links en rechts in 3D getekend en dan de zonneschijn gesimuleerd met Sketchup.)
En dan hebben we vanavond een eerste voorstel gezien. En we vinden er ons allebei in, en dus wil dat zeggen dat het reekst wellicht op deze manier afgesloten wordt:
Het is iets met niveauverschillen en tegelijkertijd strakke lijnen en wilde natuur, en plaats om te zitten en planten en beesten.
Om het wat aanschouwelijk te maken, heb ik het in de rapte eens in 3D gezet (de texturen en kleuren en zo zijn afgrijselijk, de gratis versie van SketchUp kan bijna niets meer tegenwoordig).
Dit is hoe het er vanuit de keuken uitziet op een lenteochtend (de blauwe bijna-horizontale lijn is de bovenkant van de ramen):
Het achterhuis staat bijna een halve meter hoger dan de keuken, dus er moet niveau overbrugd worden. Dat gebeurt in twee stappen, met muren en daarachter planten en dingen.
Vooraan zijn er klinkers waar we een tafel op kunnen zetten om buiten te eten; het groene veld in het midden is geen grasveld maar zijn allemaal bodembedekkers genre bergtijm, met een paar grote arduinen tegels in (dezelfde die we overal binnen hebben), zodat we zonder in de planten te stappen van voor naar achter kunnen en omgekeerd. Géén tuinpad, wel een paar grote tegels in een eenvoudig patroon.
De op de afbeelding gele muren zouden in tufsteen gemaakt worden. Dat ziet er in het begin raar uit:
maar op den duur zit dat vol mos, en het is ook ideaal voor allerlei rotsplanten en dergelijke:
Achteraan de tuin gaat het in twee stappen naar boven, naar de ingang van het achterhuis. Daar kunnen we bijvoorbeeld ook een ligzetel zetten om een boek te lezen in de zon en zo.
Zicht van achteraan naar de keuken (ik heb het schuine dak van de veranda niet getekend wegens geen goesting):
Dat donkergroen, daar komen planten in. Ik weet nog niet wat precies. Zeker ook kruiden en dingen waar bijen en zo naartoe komen. En in het lichtgroene gedeelte denk ik wel dat er ook hier en daar struikachtige dingen gaan staan.
Jan maakt zich sterk dat dat allemaal op een kleine week klaar kan zijn, en nog vóór de lente.
ZO SPANNEND ALLEMAAL.
Reacties
4 reacties op “Verbouwingen: den hof”
Dat is nu eens een ontwerp naar mijn hart! Is er plaats voor een roze camelia?
Tof
In die verhoogde bakken zullen voornamelijk schaduwminnende planten moeten komen (genre Hosta, varens,…), gelet op de slagschaduw in het ontwerp.
Het allerbelangrijkste voor je begint: vernieuw/verbeter je grond grondig. Compost doet in dezen wonderen. Wees daar vooral niet te scheutig mee. Tip: laat vooraf enkele bodemstalen nemen.
Groeten van een concullega-hovenier.
Aanrader dan om naar te kijken op Netflix: Big Dreams, Small Spaces. 🙂