Hoho, dát waren tijden! Iedereen ging een zijn media consumeren op een iPad! In speciale apps en alles!

Ik heb een abonnement genomen op De Morgen, niet zo lang geleden, omdat het me meer overkwam dan ik aangenaam vond dat ik een link vond naar een artikel dat ik wel interessant vond, maar dan tegen de betaalmuur botste en geen izn had om twee dagen te wachten tot ik het op GoPress kon lezen.

En zie, dit weekend zag ik dit op mijn digitale krant verschijnen:

Hey, een onderwerp dat mij interesseert, en “Lees nu”, dat nodigt uit tot klikken, dus ik duw met mijn vinger op dat beeldje en hop, een pagina met hetgene ik verwachtte te zien, maar nu iets groter:

Het blijkt een serieus lange pagina te zijn, met twee advertenties voor MuleSoft erop en ergens in het midden, net boven reclame voor een nieuwsbrief een tekstje:

“Hoe ernstig staat de kwaliteit van het Vlaamse onderwijs onder druk?” Ja, dat zou ik graag willen weten, De Morgen! “En waar vinden we voldoende nieuwe leerkrachten?” Wat een boeiende vraag! Vertel het mij, waar? “Het onderwijs staat al een tijdje centraal in het debat.” Tegen wie zegt g’het! “Terecht. De keuze voor de juiste opleiding en de meest geschikte school is één van de belangrijkste die ouders en kinderen samen maken.” Jajaja, komaan, geef mij die speciale editie waar ik er alles over zal kunnen lezen!! “Daarom biedt De Morgen u vandaag een Extra Digitale Editie aan, helemaal gewijd aan onderwijs.” Hoera! Waar staat ze? Zeg het mij! “Lees en herlees onze meest relevante verhalen zodat u uw kroost morgen goed geïnformeerd en met een gerust hart terug naar school kunt sturen.” Ja, maar hoe? Hoe? HOE? En waar? En op welke manier?

Ho, wacht: er staat een link in de tekst: “Extra Digitale Editie”, da’s een link die ik kan volgen! Ik ben zo gelukkig!

Euh… tiens. Ik kom dit terecht in de Android-winkel van Google:

Ik had het al staan, dus? Wat fijn! Ik duw op “Open”, en…

Wat de fuk? Ik ben gewoon op de homepagina van De Morgen in de De Morgen app? Waar weer — twee keer! — reclame gemaakt wordt voor de Terug Naar School special?

Ja hoor. Straatje zonder einde. Ik heb nog altijd geen idee waar die speciale editie te vinden is. Want op de computer staat die reclame er ook, maar leidt die gewoon naar een downloadpagina voor een app.

Ik dénk dat het een iPad-exclusief, of althans een tablet-exclusief iets is. Denk ik.

Ik heb een telefoon die meer resolutie heeft dan een tablet, en ik heb een computer waar ik het klavier van kan afnemen en die dan een tablet wordt. Maar toch slaag ik er niet in om de “Extra Digitale Editie”, waar ik –vermoed ik dan toch– ook geld voor betaal, te zien.

Zeer, zeer irritant, De Morgen.

2 reacties op “Welkom in 2012, De Morgen”

 1. Dag Michel, allereerst: bedankt om een abonnement te nemen op De Morgen. Ten tweede: je hebt overschot van gelijk.

  Voorlopig is onze Digitale Editie alleen beschikbaar op tablet. (Hier meer info: https://www.demorgen.be/redactie/2019/digitale-editie/). Het grote scherm van een tablet past helemaal bij de knappe leeservaring die we elke dag willen aanbieden. Technisch gezien gaat het wel om één en dezelfde app die zich anders gedraagt op tablet dan op smartphone. Vandaar dat je in het voorbeeld hierboven terechtkwam bij de app die je al hebt op mobiel.

  Natuurlijk zijn we hard aan het werk om de Digitale Editie ook naar onze mobiele app te brengen, waardoor in de toekomst iedereen onze Digitale Editie en onze specials kan lezen.

  Maar je hebt gelijk dat we daar in dit voorbeeld onvoldoende duidelijk over hebben gecommuniceerd. Dat gaan we in de toekomst zeker anders doen. Bedankt om ons hier op te wijzen.

  Hartelijke groet,
  Sam Feys
  chef digitaal De Morgen

Reacties zijn gesloten.