Nog één van die dagen

Ik heb ingepland wanneer ik waar ga aan werken deze week. Ik doe dat elke week voor de volgende twee weken, en meestal komt wat er maandag stond redelijk tot helemaal in de buurt van wat dan op vrijdag de realiteit blijkt geweest te zijn.

Deze week was er al wat gefrontload op maandag en ging het op dinsdag wat later worden, dus had ik besloten om ook wat later te beginnen op dinsdag. Om 11u om exact te zijn.

Er was een meeting intern en dan een meeting met klanten. De meeting met klanten was interessant want ze waren een ander idee toegedaan dan wat wij eigenlijk als een goed idee zien. Ik begrijp waar ze vandaan kwamen, maar conceptueel was het echt fout, en volgens mij ook in ontwikkeltijd niet minder werk dan hoe ik het zag.

En dus een aanschouwelijk voorstel gemaakt. Het is geen raketwetenschap, dat weet ik wel, maar het is geestig om doen: een idee zo aanschouwelijk mogelijk maken om te proberen het verkocht te krijgen. Ik hoop dat het idee er door komt. We zien wel.

Verder een lezing op het werk. Dit was de blurb:

Enterprises are behind many of the systems that run our planet: governments, healthcare, finance, big tech, you name it. Can we design them to be more useful for people, and more successful in creating a positive impact?

In this webinar, Milan will introduce Enterprise Design, an emerging practice aiming to do just that. This requires going beyond the typical scope of design for better products or services and looking at the enterprise itself as both the environment to reshape and the material to design with.

In particular, participants will learn about the “double systems approach” to enterprise innovation and transformation by design:

Enterprise Design as applied Systems Design: the enterprise as a subset of actor relationships and dynamics in an ecosystem, and our intervention space

Building Enterprise Design Systems: instead of solutions for problems, providing change-makers with tools to design “their” parts of the enterprise for overall coherence and success

Ik heb hier en daar interessante dingen gehoord, en het onderwerp is in ieder geval iets dat mij zeer hard interesseert, maar ik bleef al met al op mijn honger zitten.

Ik heb er wat last mee, designers (of het nu UX of service of systemic of enterprise design is) die binnenkomen, leren, luisteren, een heel traject doorlopen, iets bedenken, alleen of in cocreatie, en die er dan vandoor zijn.

Een idee hebben, dat kunnen wel meer mensen. Een idee hebben en dat tot een goed einde brengen in de realiteit, niet alleen in een rapport of een presentatie, dat is een ander paar mouwen.

Een ander paar mouwen dat ik heel hard mis, vaak.

Het is allemaal goed en wel om tekeningen te maken en zo, maar ik vrees dat er veel te vaak een enorm gebrek aan niet-design-domeinkennis is. In veel andere vergelijkbare branches is dat niet het geval, heb ik de indruk. Een architectenbureau moet iets weten van materialen en stabiliteit. Een modeontwerper moet ook iets weten van materialen en anatomie.

Het soort designer dat ik ben, kan blijkbaar een complexe supply chain management toepassing maken zonder ook maar iéts van softwareontwikkeling te weten. Of een Bol.com hermaken zonder iets te moeten weten van pakweg supply chain management. Ik dácht het niet, nee.

Enfin bon. Ik ga er dan nog eens over nadenken. En al.

Één reactie op “Nog één van die dagen”

Reacties zijn gesloten.