We hebben vandaag samengezeten met architect en dakmens en mezelf, en besproken wat er allemaal gedaan zou kunnen worden en zou moeten worden.

In het kort: het regent binnen, omdat de antieke Boomse pannen niet goed aansluiten, en denk ik ook omdat het onderdak op geen slets trekt. En behalve dat het binnen regent, is de isolatie van het dak quasi niets, waardoor het in de winter koud is, maar vooral in de zomer ondraaglijk warm.

Dus: isolatie toevoegen, en nieuwe pannen op een wellicht nieuw onderdak. En nieuwe vensters in het dak steken, want die zijn nu oud en aan de ene kant veel te klein. En ook: veel minder dakdoorsteken hebben (aan één kant zitten er zeven buizen door het dak, waarvan een deel samen kan gevoegd worden en een ander deel niet meer nodig is). Moeilijkheid: het dak dat we nu hebben is letterlijk eeuwen oud, en dus scheef aan alle kanten. Ook moeilijkheid: het dak is moeilijk toegankelijk, vooral aan één kant, waar het buurhuis een verticale muur is.

Maar goed. Voor elk probleem zijn er oplossingen. We kunnen dingen naast de kepers nagelen zodat we een vlak oppervlak hebben om daarop isolerende platen te leggen en dan nog andere isolatie en dan pannen of zoiets, en dan gaat er nog iets moeten geregeld worden voor de goten en zo, en in het ideale geval doen we het allemaal in één trok met de voorgevel erbij.

Concreet: binnen een paar weken krijgen we wellicht een offerte (met zeer veel onzekerheden in wegens ha ja we gaan zéker verrassingen tegenkomen tijdens de werken). Voor de uitvoering van de werken: het is a priori niet 100% onmogelijk dat er eventueel in de loop van dit jaar nog zou kunnen gedacht worden aan beginnen.

We hebben dus een zeker perspectief. Een zeker. Perspectief.