Hey, wat zei ik? Dat ik mij afvroeg of we meer zouden te weten komen over wat er eigenlijk allemaal gebeurde tijdens die reis naar Mars?

Wel kijk: het derde boek in de reeks heeft een volledig ander hoofdpersonage dan de eerste twee. Niet meer Elma York, maar wel Nicole Wargin, die in het eerste boek op bijna-onrechtvaardige manier astronaut werd. Waar York er hard moest voor werken, kreeg Wargin het bijna in de schoot geworpen omdat haar echtgenoot een machtige senator was.

Achtergrond van dit verhaal: er zijn de Earth Firsters, die het helemaal niet hebben voor al dat ruimteverkennen, en die van protest naar sabotage naar aanslagen gaan in de loop van het boek. Hoofdmoot van het boek is niet meer of minder dan een huis clos detectiveverhaal op de maanbasis.

Ik was aangenaam verrast.

Jaja, meer van hetzelfde als in de twee eerste boeken. Racisme en sexisme en zo, en opnieuw een hoofdpersonage met een Probleem. Geen angstoornis deze keer, wel anorexia nervosa. Dat voelde in het begin wat manipulatief aan, maar het is echt wel uitstekend goed en duidelijk vanuit eigen ervaring geschreven.

En het is zeer spannend en ontroerend. En het einde is uitstekend. En ik vraag mij af of er nog een vervolg komt, en indien ja, waar dat dan wel over zou kunnen gaan.

(Gaan kijken op de Goodreads en jawel: boek 4 komt in 2022 uit en gaat over het bouwen van de kolonie op Mars, en dan zijn er nog een reeks kortverhalen ook.)