Ik verwar ze soms, shiniez en InCase. Ze tekenen allebei min of meer dezelfde onderwerpen in min of meer dezelfde stijl — al moet het uiteraard gezegd worden dat InCase veel en veel explicieter is. Maar kijk nu: Stjepan Šejić, de mens achter shiniez, brengt ook mainstreamboeken uit.

Goodreads duwde mij Harleen onder de neus in mijn aangeraden boeken, en hey, waarom niet?

Harley Quinn is een beetje een vreemd personage: natuurlijk ziet ze er goed uit en zo, maar ik heb ze gelijk toch nooit echt veel meer dan een gimmick gevonden. Misschien is dat omdat ik nooit een echt degelijke origin story gelezen heb — en da’s dus wat deze comic wil zijn.

Missie geslaagd?

Yup, missie geslaagd. Harleen Quinzel (iedereen blijft haar achternaam verkeerd uitspreken en schrijven) heeft, na een gesprek met een oorlogsmisdadige ex-soldaat, een theorie: dat in sommige omstandigheden mensen als verdedigingsmechanisme al hun empathie verliezen. Ze krijgt onverwacht geld van de Wayne Foundation — Bruce Wayne is een beetje zoals haar: hij hoopt dat krankzinnige mensen zoals Penguin, Riddler, Joker (en Batman) niet reddeloos verloren zijn, maar op de één of andere manier te redden.

Waarop Quinzel aan haar onderzoek begint, in Arkham Asylum. Waar ze onder meer ook met The Joker te maken krijgt. En voor hem begint te vallen.

Niet stereotiep coup de foudre en hopla dokter Quinzel is nu Harley Quinn: stelselmatig, beetje bij beetje, maar wel onherroepelijk. Ze beseft ook wat er aan de hand is: ze weet dat Joker een manipulator is, ze weet dat het verkeerd is wat ze doet, maar toch doet ze het.

Ik vond het een schoon verhaal. Ook schoon getekend, natuurlijk. Ik denk dat ik nog eens wat oude shiniez heropdiep.

Doe mee met de conversatie

1 reactie

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.