Verbouwingen: de bibliotheek (iii) – start!

Voilà zie, het startschot is gegeven. Gisteren kwam ik thuis, en er was in het achterhuis licht aan de twee kanten van de ruimte op het gelijkvloers.

Dat was al, vroeger, toen er aan elke kant twee peertjes hingen met elk een schakelaar, maar bij de laatste ronde verbouwingen op het eerste was alles aan de ene kant weggehaald.

De bedoeling is hetzelfde te doen als in de woonkamer en in het bureau: zowel directe verlichting als indirecte verlichting, allebei met een dimschakelaar. Directe verlichting via een nog nader te bepalen lampachtig ding in het midden van het plafond links en rechts, en indirecte via LED-lichten (of TL-buizen, geen idee wat het zal worden) bovenaan de boekenkasten links en rechts.

Behalve het licht waren er ook al stukken plafond bijgeplakt (er waren er uitgehaald vorige keer) en was er geplamuurd:

Bibliotheek: plamuursel!

(ja, het fototoestel staat waterpas en in een hoek van precies 90° met de twee zijmuren: de achtermuur is aan de linkerkant een kleine twintig centimeter verder van de camera dan aan de rechterkant)

In het koude daglicht ziet het er allemaal nog wat lastiger uit, al die boeken op elkaar en tussen elkaar gepropt, zonder rijm of reden van klassering (behalve dan hier en daar wat boeken van min of meer dezelfde kleur bij elkaar gestoken, omdat de hipster-van-vele-jaren-geleden in mij dat ook eens wou doen):

Bibliotheek, een stuk, niet gesorteerd

Ik weet hier nu elk boek staan, ik heb daar een goed geheugen voor, maar voor de rest vind een kat er haar jongen niet in terug. En dus zal dat dan uiteindelijk moeten proper geklasseerd worden.

Wat dus wil zeggen dat er veel meer plaats gaat verloren gaan. Okay, ik kan boeken min of meer per genre zetten en dat zal min of meer wel een invloed hebben op de gemiddelde grootte van de boeken — vakliteratuur is meestal pakweg hoger dan 23 centimeter — maar voor de grote hoop van de boeken gaat dat niet op.

Ik ga hardcovers toch niet elders zetten dan paperbacks? Met die Billy-kasten kunnen planken proper op verschillende hoogtes gezet worden, maar de miserie is dat het natuurlijk niet volledig traploos is, en dat ik dus moet kiezen tussen een beperkt aantal afstanden (nog eens lastiger gemaakt doordat er in het midden een vaste plank zit die niet precies in het midden zit).

En dus kan ik een schap maken dat 14 cm hoog is en perfect voor CD’s maar voor niets anders. Kan ik een boekenplank 17,2 cm hoog maken die te hoog is voor CD’s maar nét te klein voor pockets, wegens dat die 17,46 cm hoog zijn. Of een schap van 20,4 cm hoog waar ik DVD’s in kwijt kan en pockets, samen met softcovers die nét iets groter zijn (20 cm komt vaak voor), maar een hele reeks andere softcovers niet, wegens dat ze 22,8 cm groot zijn. Die kan ik dan in een schap steken dat ik 23,8 cm hoog maak, maar daar passen de meeste hardcovers dan weer niet in wegens dat die nét een beetje meer dan 24 cm hoog zijn. En de volgende stap is dan 27 cm, behalve als het in de buurt van zo’n middenplank is en dan is het 26,7 cm aaargh.

Bovenop zo’n kast staat trouwens nog een uitbreidingsstuk: dat heeft een binnenafmeting van 33 cm heeft, wat wil zeggen dat er geen twee volwaardige schappen van te maken zijn… aaargh ook.

Eigenlijk zou ik de planken op 27 cm afstand van elkaar moeten zetten, dan kan ik er hardcovers en softcovers en pockets door elkaar in steken. Ja, dan verlies ik wel 9 centimeter hoogte overal waar pockets staan, maar dat is dan maar zo. Dat zou iets geven als op het onderste schap links op de foto hieronder, behalve dat ik eigenlijk verbazend veel niet-pockets heb en dat het nooit zo dramatisch zal zijn:

Bibliotheek, een stuk, niet gesorteerd

(En dat is dan ook meteen de reden waarom ik geen twee boekenrijen achter elkaar kan steken, met de achterste op een verhoog: veel te veel grote boeken in verhouding met pockets.)

…maar als ik het zo doe, dan verlies ik per boekenkast zeker een volledige legplank. En de boeken staan er nu al met twee of drie achter elkaar in.

AAARRRGH.

14 reacties op “Verbouwingen: de bibliotheek (iii) – start!”

 1. Van een “rebels” (lees: niet altijd main stream) iemand had ik nu toch al wel de reflex verwacht om de Billy’s dan maar te “personaliseren”.

  Het is niet omdat er voorgevormde gaatjes inzitten dat de schappen daar moeten komen. beetje uitmeten en juiste diameter houtboor kan misschien al heel wat oplossen. Of wat winkelhaakjes op de juiste plaats geschroefd als drager van de schappen (maar met het aantal schappen en dus het aantal winkelhaakjes misschien ook niet de goedkoopste oplossing en afhankelijk van vorm winkelhaakje misschien ook wat hoogteverlies op die plaats…).

  Daarnaast lijkt me dit een bibliotheek waarin ik, louter uit nieuwsgierigheid, heel wat tijd zou kunnen doorbrengen…

  1. Gho nee, het probleem is niet eens echt dat de hoogtes verkeerd zijn, ‘t is dat er teveel verschillende groottes van boek zijn.

   We gaan in alle geval hoedanook wat moeten hacken: er worden stukken toegevoegd op het einde van de Benno’s die er stan, en onderaan alle kasten om ze gelijk te krijgen, en bovenaan om er verlichting in te krijgen, en…

 2. Gewoon minder boeken hebben? Ik ben na jaren twijfelen aan het uitmesten begonnen. Alles wat grafisch niet mooi is (kort door de bocht, maar daar komt het op neer) gaat stilaan de deur uit. De rest is Kindle, of tijdelijk: uitlezen en weg ermee.

  1. Oh zeker. Ik ga van mijn hart een steen moeten maken en er een hele stapel wegdoen. Aan een goed doel, zoals pakweg een schoolbibliotheek of zo.

   (Ik zei het al eens ergens: van alle fictie-boeken die er staan heb ik of kan ik er 99% digitaal krijgen.)

 3. Boeken zijn leuk – ik heb er ook wel een paar, maar lang niet zoveel als jij.
  Op den duur kan ne mens zich natuurlijk beginnen afvragen: waarom al die boeken bijhouden; je gaat toch nooit alles nog eens opnieuw lezen …. Naslagwerken zou ik houden, mooie romans zou ik houden, vakliteratuur die niet verouderd is zou ik houden, maar ik denk dat, als ik van mijn hart een steen zou maken, ik toch wel een hele hoop boeken zou kunnen wegdoen.

 4. Het kan een broodje-aapverhaal zijn, maar toen ik studeerde heb ik ooit gehoord dat ook in de Boekentoren het formaat van de boeken bepalend is voor hun plaats.

Reacties zijn gesloten.