De ondertitel zegt wat dit is: A Novel about IT, DevOps, and Helping Your Business Win.

Een boek dat om het even wie die al was het in de verte met DevOps te maken te maken heeft (of heeft gehad), met een enorme grimlach van herkenning zal lezen.

Het verhaal: Bill, die al een tijd in IT werkt, wordt ontboden bij de grote baas, die hem vertelt dat Bill’s baas en de baas van Bill’s baas allebei het bedrijf verlaten, en dat Bill nu de positie van de baas van zijn baas zal krijgen.

In een bedrijf dat in de auto-onderdelensector zit, met verticale min-of-meer-integratie: ze hebben zowel de productie van de onderdelen als de verdeling als de verkoop en de kleinhandel in handen. Ook een bedrijf dat zijn beste tijd lijkt gehad te hebben: de concurrentie steekt ze links en rechts voorbij, de aandelen kelderen, en ze komen alsmaar negatie fin de vakpers.

Op de eerste dag dat Bill baas is, is het al meteen miserie: er is iets gebeurd ergens, waardoor allerlei cijfers niet meer correct zijn, en duizenden werknemers dreigen niet het juiste loon te krijgen. Wat er precies gebeurd is, is absoluut niet duidelijk: mensen zijn al een tijd bezig te prutsen aan het NAS waar data opgeslagen wordt, maar dat kan het eigenlijk niet zijn want het gaat maar om een klein deel van een database dat kapot is — dus kan het niet veel anders zijn dan dat iemand heeft iets gedaan met een database, maar ook daar weten ze niet wat of hoe of waarom.

Een typisch DevOps-probleem, dus.

Op de achtergrond (en redelijk direkt ook op de zeer expliciete voorgrond) is er The Phoenix Project: een project dat belooft allerlei dingen beter te doen, maar dat al jaren overtijd en miljoenen over budget is, en waar geen einde aan lijkt te komen. En dat beloofd is om klaar te zijn tegen zeer binnenkort, zelfs al weet iedereen op het terrein dat het nooit zal klaar raken op de manier waarop ze nu aan het werken zijn — om maar één ding te zeggen: ontwikkelaars, testers en productie werkt op verschillende infrastructuren, war wil zeggen dat elke deployment dagen en dagen kan duren.

Enfin bon. Lang verhaal kort: Bill en een aantal collega’s draaien alles om en slagen er in om het bedrijf weer op de rails te krijgen.

Ik heb niet enorm veel bijgeleerd. Wel een aantal dingen, maar niet enorm veel. Ik vrees ook dat de manier waarop dit boek geschreven is, mij op den duur enorm hard begon tegen te steken.

Dit is namelijk eigenlijk een intro voor mensen die DevOps willen doen ergens. Hoe er aan te beginnen, een paar best practices, een paar voorbeelden.

Ik zou het véél liever gehad hebben zoals Rapid Development: Taming Wild Software Schedules: voornamelijk theorie, maar hoofdstukken ingeleid en gebouwd rond voorbeelden die kleine kortverhaaltjes zijn, grotendeels in dezelfde wereld (of in een paar verschillende werelden).

In dit boek werd het serieus vermoeiend dat er een soort deus ex machina-figuur is, die als een Yoda-maar-dan-nog-mysterieuzer-en-verschrikkelijk-veel-irritanter om de zoveel tijd Bill wat snippets mysterieuze goede raad geeft. In de zin van “zoek naar de verschillende types werk en contacteer mij dan terug voor uw volgende gnomische les allez salut hé ik laat u verder ploeteren in de miserie en wie weet failliet gaan”.

Twee en een halve ster op vijf.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.