Ik ga het maar meteen zeggen: ik haat chatbots.

Ik haat het dat bedrijven of instellingen hun klanten of bezoekers het idee geven dat er een echte mens met hen aan het spreken is terwijl dat niet het geval is.

Hallo ik ben Eva/Tom/Zippy hoe kan ik u helpen?

Neen, ge zijt niet Eva/Tom/Zippy, ge zijt een dom algoritme dat ELIZA-gewijs hier en daar een trefwoord oppikt en dan probeert een antwoord uit uw database te halen.

In het beste geval zijt ge een vermomd formulier:

Hallo hoe kan ik u helpen?

En onvermijdelijk, onvermijdelijk, eindigt het in

Sorry ik begrijp niet wat u bedoelt ik verbind u door met onze klantendienst.

of in het beste geval met

Dankuwel ik verbind u door met onze klantendienst.

En al de interactie gebeurt in een klein venstertje onderaan rechts in uw scherm, om te doen alsof het een échte mens is die met u aan het spreken is in een écht Messenger of Whatsapp of Watdanook-venster.

Houd de mensen toch niet voor de zot, geef ze een proper gelayout formulier in gewone mensentaal, dat u niet verplicht om als een getrainde circusaap door allerlei hoepels te springen en te hopen dat ge de juiste trefwoorden hebt gebruikt.

Formulieren kunnen ook vriendelijk zijn, en goed geschreven, en rijke interacties hebben. Formulieren kunnen ook conversationeel zijn en informatie degelijk chunken.

Grr.