Ik heb mijn nieuwe computer al een paar dagen, en ik ben er nog altijd content van. Er zijn maar twee problemen mee.

Het eerste probleem, waar ik ondertussen mee kan leven: de harde schijf maakt om de vijf seconden een klein geluidje, alsof er iets gelezen en/of geschreven wordt. Dat is niet logisch, want de harde schijf is een dataschijf waar op dit moment niets mee gebeurt: voorlopig staat alles nog op de SDD. Enfin bon.

Het tweede probleem, waar het héél moeilijk is om mee om te gaan, is dat mijn middenste monitor automatisch donkerder wordt als er veel donkere inhoud op het scherm staat.

Yep: beeld u in dat ge naar een film of een serie aan het kijken zijt op fullscreen, en het wordt donker in beeld, dan wordt het beeld na ongeveer een seconde nog wat donkerder. Of zijt ge een artikel aan het lezen en er komt een grote donkere foto voorbij: het hele scherm gaat naar 50% van de helderheid die het had, om dan een paar seconden later weer helder te worden. Of de omgekeerde situatie: zijt ge aan het code schrijven in dark mode, en op een bepaald moment vindt het systeem dat er wat te veel heldere tekst in beeld is, en wordt het scherm plots twee keer zo helder als het al was.

Om-zot-van-te-worden.

Een jazz hands routine op de gargler later, en het ziet er naar uit dat het wellicht CABC is: Content Adaptive Brightness Control. Dat doet precies wat ik omschrijf, het scherm donkerder maken als er donkere inhoud op het scherm staat.

CABC uitzetten? Geen enkel probleem! DUUZD pagina’s op de googles, DUUZD video’s op de Youtubes.

Ah, maar helaas: 95% gaat ervan uit dat ik op een laptop zit. Daar is het inderdaad gemakkelijk: zoeken naar Brightness in de settings, op het pijltje ernaast klikken, en dan CABC afzetten.

De overige 4.99% gaat ervan uit dat er om de één of andere reden geen Brightness in de settings staan. Omdat de policy het weggesmurft heeft, of omdat de monitor dan wel de grafische kaart een verkeerde driver heeft. En dan wordt er uitgelegd hoe dat in orde te krijgen, met update drivers en disable en enable en herstarten en wie weet eens in safe mode, en dan wat prutsen in de registry en bladiebla.

Geen van al die dingen werken bij mij, natuurlijk.

Eén pagina gevonden met een registrysetting die expliciet CABC zou moeten aan zetten — ook dat doet niets.

Ik heb er twee dagen dik tegen mijn goesting mee geleefd, maar vandaag ging het bon gré mal gré opgelost worden. Aan het elimineren geslagen: het doet het maar op één monitor van de drie. Monitor op een andere grafische kaart gezet: het blijft hetzelfde doen. Monitor aan andere computer gehangen: AHA! Het doet het nog altijd!

Maar vroeger deed het dat niet, toen de monitor aan de andere computer hing. Dus, per eliminatie: het moet wel een monitorsetting zijn.

En jawel! Ik had zorgvuldig custom settings ingesteld, maar om de één of andere reden was die monitor gewoon overgestapt op Dynamic Contrast:

Dat afgezet, en hoezee! Probleem opgelost!

Ik ben ikweetniethoecontent.

Één reactie op “Donkerte”

  1. Merci voor dit, ik heb zo’n flauw vermoeden dat ik dat in de toekomst ooit eens ga nodig hebben als mijn oude laptop vervangen wordt door een shiny new toy.

Reacties zijn gesloten.