Het zijn dingen, een hof hebben. Ik heb gedegen onderzoek gedaan naar wat er theoretisch goed zou moeten groeien en dan na overleg met een meer dan degelijke tuinarchitect die dingen geplant.

En dan komt de natuur ten tonele, en is het poerdroog en hittegolf in de zomer, en dan zeiknat en nog zeiker nat, en dan weer hittegolf gecombineerd met moerasomstandigheden in de zomer en een zwembad in de winter en aargh.

Het probleem is: we hébben zoveel mogelijk drainage in den hof, met zond en stabilisé en stenen en alles, en daar dan goeie grond boven — maar we leven nu eenmaal in de Waterwijk, waar het zó al drassig wordt op 20 minuten onder de oppervlakte, en tja.

Ik heb twee keer nieuwe en/of bijkomende kruiptijm geplant, en die heeft het telkens een jaar goed gedaan tot het weer een moeras was in de winter. Dit jaar heb ik een totaal andere strategie: ik ga niéts bijplanten en zien wat er gebeurt. Een jaar of twee aan een stuk, als het moet.

Dit is de stand van zaken, van boven bekeken:

Tja. Daar in het midden, waar het rond deze tijd twee jaar geleden een prachtige zee van groene kruiptijm was met kleine witte bloemetjes, is het nu een patchwork van hier en daar een plantje kruiptijm dat nog een klein beetje overleeft, hele stukken ondertussen uitgedroogd levermos en echt mos, en verschillende ander soorten “onkruid”.

Ik zeg “onkruid”, ik bedoel “planten die niet dood te krijgen zijn en die een mens normaal niét in zijn hof wil zien”. ‘t Is te zeggen: dingen die het misschien wél zouden kunnen uithouden.

Dit is een foto van een plaats waar er nog wat kruiptijm leeft en wat levermos, en verschillende soorten ander mos:

Kruiptijm met begot zelfs bloemen op, en vruchtlichamen (vermoed ik toch) op het mos, klaar om te zaaien:

Het komt er eigenlijk op neer dat ik de dingen laat staan die normaal gezien op Google alleen gezocht worden in combinatie met “verwijderen” of “bestrijden”. “Levermos verwijderen”. “Klaverzuring bestrijden”. “Mos verwijderen”.

Klaverzuring, specifiek, is enorme vuiligheid: dat heeft verschrikkelijk diepe wortels, dat heeft uitlopers die zelf ook wortel schieten, het schiet zijn zaad overal naartoe. Maar ook: het is mooi van kleur (van lichtgroen tot dieppaars afhankelijk van de soort), het bedekt de grond, het heeft mooie witte of gele of roze bloemetjes.

De muurleeuwenbek die ik absoluut in de tuin wou hebben en die ik een paar jaar aan een stuk maar niet kon doen groeien (ondanks voorzichtig zaadjes bij elkaar borstelen van aan de straatkant van het huis en ze dan in hoeken en kanten steken tegen de muur in tuin), en waar ik dan maar ten einde raad een zakje zaad gekocht heb en gezaaid, die blijkt drie jaar later onuitroeibaar en vreselijk woekerend te zijn. Waar ik niets tegen heb: om de zoveel tijd trek ik gewoon hele handen vol uit, en een week of twee later staat het er gewoon weer.

Dat geeft dan dit. Plukjes nog niet helemaal gestorven kruiptijm, waarvan we binnen een paar maand zullen zien wat het doet. Mos en levermos. Muurleeuwenbek. Klaverzuring. En ga het gewoon laten doen.

3 reacties op “Den hof, status update 1: ex-kruiptijm”

  1. Al eens Ajuga reptans (kruipend zenegroen) geprobeerd? Ik schat de kans vrij hoog in dat deze bodembedekker het goed zal doen in je tuin. Bloeit met prachtige paarse opstaande bloempjes.

  2. Beste Michel, ik heb heel wat opgestoken van uw blogs. In onze tuin verscheen plotseling uit het niet kruiptijm in een perk aan de zuidzijde. De grond is daar vrij zanderig, dus we hebben geen last van te veel water. Dus hij doet het-voorlopig toch- zeer goed. Hij breidt zich echter maar langzaam uit. Naar uw voorbeeld denk ik eraan om er wat van bij te kopen, zodat het wat vlugger gaat en dat als tegenhanger van vooral het zevenblad waartegen we elk jaar verwoede strijd voeren. Een dikke miserie eens je dat in je tuin hebt. Over het stekelnootje heb ik niets meer kunnen lezen in je blogs; dus misschien doet die het wel goed? Ik zou het eventueel ook wel willen proberen in de schaduwzijde van de tuin, maar las dat het wordt aangeraden voor zon-halfschaduw. Dus ik twijfel een beetje. In ieder geval wens ik je veel succes toe in je pogingen om de gaten naar je voorkeur op te vullen.

Reacties zijn gesloten.