Maar wat een miserie. Rusland is, zeggen alle experten, legergewijs zeer slecht bezig. Slechte opleiding, officieren die geen verantwoordelijkheid of initiatief nemen, gedemoraliseerde manschappen, verouderd of onaangepast materieel, geen idee hoe om te gaan met een moderne oorlog. Het leger van Oekraïne daarentegen heeft al die dingen door scha en schande geleerd, na jaren aan een stuk burgeroorlog in de Donbas.

En toch, en toch. Rusland lijkt niet gehinderd door publieke opinie, en het ziet er niet naar uit dat Putin van plan is om gewoon te stoppen. Het ging een tijd redelijk voor Oekraïne, maar voor het eerst in een maand vielen er vorige week weer raketten op Kiev. Kyiv. Whatever.

Amerika levert alsmaar zwaardere wapens, Rusland reageert alsmaar bozer, ‘t is vies. Zelensky wordt opgehemeld als ware hij de wederkomst van Christus, en iedereen schijnt vergeten te zijn dat zijn land nog méér corrupt is/was dan Rusland, en dat Zelensky eigenlijk helemaal niet zó onbesproken is/was.

En ja natuurlijk is het verschrikkelijk dat Rusland een onafhankelijk land binnenvalt en probeert te annexeren, en uiteraard is het vreselijk dat daarbij oorlogsmisdaad na oorlogsmisdaad begaan wordt. (Aan de twee kanten, maar dat is nul excuus.)

Maar dan zie ik dingen als dit voorbij komen, en daar heb ik ook absoluut geen goesting in.

Ik lees dat, en ik zie niet alleen de onvermijdelijke onschuldige doden maar ook de blinkende oogjes van de producenten van dat oorlogsmateriaal.

Geen idee hoe het allemaal op te lossen hoor, daar niet van. Maar ge gaat mij niet zeggen dat er geen énkele manier is om dit diplomatisch aan te pakken in plaats van met wapengerammel. Zelfs nu nog.

Doe mee met de conversatie

5 reacties

 1. Toen in Nederland een referendum werd georganiseerd tegen het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne, werden de initiatiefnemers ervan weggezet als ‘extreem-rechts’. Dat was overigens de reden dat de referendumwet werd ingetrokken, toen bleek dat de Nederlanders tegen zo een associatieverdrag hadden gestemd. Toen Duitsland en Frankrijk waarschuwden voor al te voortvarend gedrag t.a.v. de Maidanprotesten, gaf Victoria Nuland (toen secretary of state for Europe and Eurasia onder Obama) volgend commentaar: “Fuck the European Union”. Het was allemaal vermijdbaar, enfin, vermijdbaarder dan nu in ieder geval. Het buitenlandbeleid van zowel Obama als Biden is gewoon slecht, met rampzalige gevolgen.

 2. Als zelfs mensen als Prof. Timothy Snyder van Yale spreekt van een (nieuwe) poging tot Genocide door Rusland op het Oekraiense volk, welke ruimte is er dan voor Diplomatie? Over het tempo van de genocide misschien? Over afspraken met betrekking tot deportatie en filtratie van Oekraiense vrouwen en kinderen richting Buryatia en Vladivostok?

  Blijkbaar zijn er nog altijd mensen die Rusland niet zien voor wat het al jaren is : een FSB dictatuur en terreurstaat waarmee geen enkele afspraak kan gemaakt worden die het papier waarop het geschreven wordt waard is.

  Dus is er maar 1 weg vooruit : meer wapens sturen, tenzij het Westen eindelijk de langverwachte stap zet en in Oekraiene zelf met NATO tussenbeide komt. Het is op lange termijn wellicht onvermijdelijk.
  Poetin stopt niet tot hij wordt gestopt. Ofwel door het Oekraiense leger, met onze hulp, ofwel door Navo.

  1. Evident is Rusland een dictatuur. Maar ook met dictaturen moet je soms/vaak onderhandelen. Feit is: Oekraïne zal er nooit in slagen zijn volledige grondgebied te heroveren. Hoe dan ook zal er onderhandeld moeten worden. Men had dat dan beter vooraf gedaan, i.p.v. de tienduizenden directe en indirecte doden, verminkten, de economische malaise etc… voor lief te nemen. Ten tweede was het van een ongelofelijke dwaasheid Oekraïne Navo-lidmaatschap of EU-lidmaatschap te beloven. Alsof Rusland ooit zou aanvaard hebben dat Sebastopol, waar haar zuidelijke vloot ligt, volledig omringd zou zijn door Navo-gebied.

   1. Als je echt denkt dat er kon onderhandeld worden, begrijp je nog altijd niet wat Rusland fundamenteel is.
    Je maakt meer kans bij onderhandelingen met IS of Al Qaeda.
    En dat Oekraïne haar totale grondgebied kan heroveren is niet onmogelijk. Niemand had in 1988 verwacht wat er in 1989 gebeurde. Never say never.
    In elk geval zal en moet het Westen Oekraïne steunen zolang het nodig is.
    We betalen nu de prijs voor 20 jaar totale naïviteit. dat Rusland vroeg of laat gas en olie zou gebruiken als wapen tegen het Westen was al overduidelijk in 2008 voor iedereen die een minimum begreep.
    Wij hebben dat jaar een houtkachel gekocht en een paar jaar later zonnepanelen.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.