We hebben een huis en een hof en dan een achterhuis.

Als we het huis gekocht hebben, moest er onder meer overal nieuwe elektriciteit gestoken worden. We waren toch bezig met kabels, dus hebben we de elektricien gevraagd om direct heel het huis ook vol UTP-kabel te leggen.

Er zitten netwerkgaten in de living, in de slaapkamers van de kinderen, in het achterhuis, in de wc beneden en in de wc boven. In de keuken zijn ze er niet meer, en in onze slaapkamer ook niet meer.

Dat is omdat een paar jaar na de verbouwing bleek dat geen enkele van de kabels nog werkte. Of, wie weet, ooit gewerkt heeft. Om een verscheidenheid van redenen wellicht: verkeerde gelegd, verstorven, te hard gekneld tussen dingen, wie weet.

De enige kabel die altijd gewerkt heeft, is die naar het achterhuis. Ik heb daar jaren aan een stuk computers staan gehad, waar we dan met de kinders op speelden — Freddi Fish en Minecraft en al.

En dan hebben we ook daar verbouwd, stond er een bibliotheek, woonde Zelie op het eerste verdiep, en moest ze op het internet geraken. Ik heb er eerste één van de internetdozen gezet die ik nog in huis had, en toen die de geest gaf een tijd geleden, heb ik een propere Ubiquiti-doos gekocht.

En dan kwam Zelie ineens af met de boodschap dat haar internet niet meer werkte.

Zucht.

Ik heb de meest voor de hand liggende dingen gedaan: kijken of het Ubiquiti-ding nog werkte (ja), en of de kabel die in het achterhuis uitkomt nog internet heeft (neen).

En dan zonk de moed mij in de schoenen: in het bureau beneden waar het internet het huis binnenkomt, zijn er duuzd UTP-kabels: al de uiteinden van de kabels die in heel het huis liggen en niet (meer) werken. Ik zag nog maar twee mogelijkheden:

  1. De kabel die naar het achterhuis loopt, heeft de geest gegeven ergens tussen het bureau en het achterhuis. Geen goed nieuws, want totaal ondoenbaar om vloeren op te breken en hof op te graven om nieuwe kabel te leggen. (Tenzij het ene klein iets is, gelijk de aansluiting van de kabel aan het begin of het einde).
  2. De verkeerde kabel zit in de doos, in het bureau. Geen goed nieuws, want het zijn misschien niet letter duuzd kabels, maar het zijn er wel een paar tiental, en ik heb geen kabeltester die ik nog kan terugvinden (er is er zeker ergens één in huis, maar ik weet niet meer waar).

Ik was al op zoek naar een bedrijf of een mens naar wie ik geld kon smijten om het allemaal voor mij uit te zoeken, maar dan bood fijne ex-collega Jan aan om te komen kijken met zijn rugzak vol Gerief.

We zijn er samen doorgegaan: Ubiquiti-doos niet kapot, kabel tussen achterhuis en huis ook niet kapot. En de juiste kabel zit aan de bureaukant wel degelijk in de internetdoos.

En toch werkte het niet.

Yep.

Het meest onwaarschijnlijke was het geval: van de vier UTP-stekkers die op de internetdoos zitten is die ene waar de achterhuiskabel in zat, naar de zak.

Stom.

Enfin bon. Het internet in het achterhuis werkt weer. En als er nog eens een internetprobleem is in huis, is die internetdoos het eerste waar ik naar kijk.