Mijn jongste zoon heeft, toen het nog kon, lang en hard gewerkt. Colruyt, beenhouwerij, voor dag en dauw opstaan en in de frigo werken. Preparé maken, dingen marineren, cordon bleus.

Met het geld dat hij verdiend heeft, heeft hij kleren gekocht die hij wou hebben, maar het grootste deel ging naar een computer gaan. Dat is uitgesteld en uitgesteld tot gisteren. We hebben een computer samengesteld en laten bouwen, en met wat geluk komt die nog deze week toe.

De computer komt op zijn kamer, waar er één probleem is: netwerk. De wifi gaat tot boven maar ‘t is maar spotty soms. Jan wil al lang netwerk via kabel — en het geluk wil dat bij het vervangen van alle bedrading in ons huis ik er op stond om in elke kamer een ethernetuitgang te hebben, verbonden met een kabel die tot beneden in de schakelkast ging.

Vandaag geprobeer: kabel van Telenetdoos naar ethernetsplitter en dan naar de al meer dan twintig jaar tegen het plafond opgerolde kabels, en aan de andere kant op de tweede verdieping: kabel in het ethernetgat naar een ethernet-USB-ding en dat in de laptop. Ping aangezet, netwerkscherm aangezet, en kijken of het lichtje begint te branden, ping antwoordt en netwerkscherm zegt dat er netwerk is.

Er zijn op dit moment ethernetgaten in het wc beneden, het achterhuis, in de living, het wc boven, de kamer van Anna en de kamer van Jan. Dat zijn zes ethernetgaten. Op het gelijkvloers zijn er negen kabels die uitkomen in de schakelkast. Dat is omdat er ondertussen een aantal gaten verdwenen zijn: in de living was er minstens één extra gat dat ondertussen achter pleister en kasten zit, de gaten in de badkamer en in onze slaapkamer zijn samen met de muur verdwenen.

Ik heb alle negen kabels geprobeerd, en niets werkte. Bleek, verdomme, dat de kabel tussen de Telenetdoos en de splitter kapot was. Die kabel vervangen, getest of de splitter wel werkte, en opnieuw geprobeerd: niets. Dammit.

Het zou kunnen dat de aansluiting in Jan’s kamer niet in orde is, maar ik vrees eigenlijk dat er iets verkeerd gaat tussen het gelijkvloers en de tweede verdieping, met de kabels. Die kabels hebben een hele tijd tijd zo gelegen, toen we begonnen met de verbouwingen:

…en ik vrees dat dat te strak opgespannen was, en vooral te hard in de vloer geklopt met ijzeren beugels, en waarschijnlijk ook wel te veel op gelopen door de mensen die de verbouwingen gedaan hebben toen.

En door onszelf, hoe voorzichtig we ook waren. Want de vloer is er pas meer dan vijf jaar later op geplaatst:

Dammit, dus. Ik ben er bijna van overtuigd dat die kabels zijn. Of minstens die ene kabel.

Dus wordt het wifi voor de nieuwe computer boven. Gelukkig heb ik een wifikaart in mijn desktop zitten die ik er kan uitvijzen en aan Jan geven. Maar toch. We zullen moeten investeren in nieuwe wifibakskes, want dat is ook maar niets tegenwoordig, met al die andere wifi bij de buren en alles.

It never stops.

5 reacties op “Netwerkshenanigans”

  1. Helemaal mee eens. In negen van de tien gevallen is de kabel in orde maar de aansluiting niet (de RJ45 connector of de wall-mount) . Dat is met zo’n tester makkelijk na te gaan.
   Die “nieuwe” telenet Acces Points werken vrij goed (zeker voor de prijs van 2€/maand), maar ook die hebben een ethernet kabel nodig en dan ben je dus weer terug bij af…
   Als de kabels echt hopeloos verloren zijn dan zal je naar één of andere MESH oplossing moeten kijken, maar dat kan al snel prijzig worden:
   Ubiquiti is duidelijk superieur, maar dat zie je dan ook aan de prijs https://www.dectdirect.nl/nl/unifi-nanohd-3-pack.html. TP-Link krijgt ook goeie reviews voor een prijs die al wat beter te slikken valt: https://www.coolblue.be/nl/product/813770/tp-link-deco-m9-plus-smarthome-multiroom-wifi-3-pack.html.
   Bij elke van die MESH oplossingen moet je minstens één AP via ethernet aansluiten en dan is het een beetje gokken of je 3 AP’s nodig hebt dan wel of 2 al voldoende is…(en waarschijnlijk zal je dus de Wifi van je Telenet Modem uit moeten zetten en die dus vervangen door dat éne AP met een ethernet kabel).

  1. Op school kwam meneer Integan overlaatst langs om een storing aan de toevoerkabel van Telenet na te kijken. Niet dat wij er zelf hebben, maar (een groot deel van de) Powerline-toestanden zijn vaak brol. Blijkt dat die storingen kunnen veroorzaken op het kabelnetwerk, dat er bij Integan minstens 2 ploegen bezig zijn met die storingen actief op te zoeken, en dan op straat aan de TAP (verdeeldoos aan de gevel waar uw televisiekabel het huis binnengaat) een filter plaatsen zodat uw internet “afgeknepen” wordt zodanig dat het nog maar amper werkt. De bedoeling is dan dat de klant (met Powerline) daar lastig van wordt, telefoneert naar Telenet om te melden dat het internet niet werkt, er wordt dan een ploeg op afgestuurd, die komen dan aan de gevel kijken en zien dat er een filter (met rood colson-bandje!) tussen zit, en vragen u dan of ge Powerlines gebruikt. “Haal die er eens tussenuit?” vragen ze dan. “Tiens, nu werkt wel alles prima” is dan vaak de conclusie.
   Als powerline adaptors écht de enige oplossing blijken, bespaar dan zeker niet op kwaliteit.
   Ik zeg niet dat die dingen niet werken, maar blijkbaar veroorzaken sommige modellen/merken wel wat storingen.

Reacties zijn gesloten.