Ik was aan het dingen doen op de computer en ineens valt mijn interweb uit.

Oh no!

Ik dacht dat het een tijdelijke ikweetnietwat was, misschien in de buurt of zo. Maar het was al direct duidelijk dat dat niet het geval was: mijn telefoon zat nog altijd op wifi, wat dus wou zeggen dat mijn netwerk thuis nog in werking was.

Het netwerk bij ons thuis is, vrees ik, een beetje een ramp. Oorspronkelijk, toen we twintig jaar geleden verbouwden, hadden we overal netwerkkabel gelegd en in zo ongeveer elke ruimte van het huis netwerkstekkers — maar toen we jaren na datum de kabels allemaal wilden beginnen gebruiken, bleek de overgrote meerderheid gewoon niet te werken. Kabels kapotgetrapt, te hard in de vloer genageld, verstorven, ik wil het niet weten. Op dit ogenblik werken er maar twee: één van de glasvezelaansluiting naar ons achterhuis, en één van de telenetingangsdoos beneden naar de telenetdoos onder de televisie boven.

Dit is schematisch wat het netwerk bij ons thuis doet:

De ster is waar de glasvezel binnenkomt. Van daar gaat er een kabel naar het achterhuis (rode stippellijn), waar er een wifidoos staat. Aan de glasvezel staat een powerline-ding voor jongste zoon op de bovenste verdieping. Er staat ook een wifidoos, om de verdieping beneden te bedienen, en om door te stralen naar de wifidoos in de living, die de rest van het huis bedient. Ik zit aan de blauwe driehoek, en om het allemaal wat rapper te laten gaan, heb ik een draad tussen de wifidoos en mijn computer.

Dus als mijn netwerk kapot is op de computer maar mijn telefoon heeft nog wifinetwerk, dan zijn de mogelijkheden:

  • computer doet raar om onbekende reden: netwerkadapter resetten lukt niet, kabel is niet aangeraakt maar voor de zekerheid wat vaster duwen, computer heropstarten; geen resultaat
  • telefoon krijgt wifi van beneden of van boven, wifidoos boven doet raar om onbekende reden: wifidoos heropstarten, zien of alle kabels vastzitten; doet niets, en wifi komt wel degelijk van de wifidoos in de living
  • wifidoos geeft geen kabelnetwerk meer: andere kabel in het gat steken, laptop aan kabel vasthangen; netwerk werkt, dus geen probleem daar

Dat deed er mij aan denken dat er nog maar twee mogelijkheden waren: ofwel is de kabel tussen de wifidoos en de computer kapot (geen groot probleem, gewoon een lange kabel kopen en klaar), ofwel is er iets ernstigs mis met het netwerkdink in de computer.

Ik had echt zero goesting in dat laatste, wegens wellicht op het moederbord, en geen haar op mijn hoofd dat er aan denkt om dat zelf te repareren, en wie weet hoe lang ben ik die computer dan kwijt en aargh.

Ik dus, een kwartier of zo ver in het troubleshooten, op weg om de kabel uit de computer te trekken en in de laptop te steken. Als netwerk niet werkt op de laptop, is het de kabel. Als netwerk wel werkt, is het de computer.

En dan kom ik aan de computer, en zie ik dat het netwerk gewoon weer aangefloept is.

Urrrgh.