We gaan op het werk Drupal gebruiken. Ik wil rap een paar screenshots nemen, dus ik zoek de eenvoudigste manier om zelf een Drupal draaiend te krijgen. Google geeft mij deze pagina:

Perfect, dat is precies wat ik nodig heb. En het ziet er zeer eenvoudig uit:

sudo apt install php-cli php-curl php-gd php-mbstring php-sqlite3 php-xml php-mysql
mkdir drupal && cd drupal && curl -sSL https://www.drupal.org/download-latest/tar.gz | tar -xz --strip-components=1
php -d memory_limit=256M ./core/scripts/drupal quick-start demo_umami

(Gelukkig dat ik niet op de tweede link heb geklikt die Google mij voorschotelde, want dat is Getting started with Quickstart, dat dan doorlinkt naar Quickstart: Prebuilt Drupal Development Environment, dat een no longer supported project is, dat al negen jaar lang geen updates meer heeft gekregen. Ah, Drupal, never change.)

Maar bon, deze Quickstart doet wat het zou moeten doen. Behalve dat het niet werkt omdat het ding zeer specifieke versies van php-gd en php-sqlite3 en zo verwacht, niet wat er standaard wordt geïnstalleerd, maar bon, zo’n dingen zijn we ondertussen al gewoon.

(sudo apt install php-gd deed niet wat ik dacht dat het ging doen, het moest expliciet php8.1-gd zijn)

Na wat hassle zit ik op die demo-site, allemaal goed en wel. Helaas: na een minuut of twee of zo houdt het ding gewoon op met werken. Geen boodschap, geen error, gewoon: stop. Kan nergens meer op klikken, reload doet niets, pagina is dood. Logs bevatten niets vreemd, en het heeft niet te maken met wat ik aan het doen ben.

Server herstarten lost het op, maar na een minuut of twee is het weer kapot.

Zoeken op het internet, en jawel hoor: een issue van vorig jaar, Drupal Quick Start freezes. Beschrijft precies wat mij overkomt. Consensus op dat issue: discussie moet verhuizen naar een issue voor een nieuwere versie van Drupal. Het nieuwere issue is aangemaakt in maart van dit jaar: quick-start stops responding. Perfect reproduceerbaar, en hey, ‘t is maar de eerste optie die Drupal aanraadt om rap zelf een Drupal in gang te krijgen hé: op https://www.drupal.org/try-drupal staat dit meteen onder de Pantheon- en Acquia-opties:

…wat dan naar een andere pagina gaat, Evaluator Guide. Waar de instructies niet precies hetzelfde zijn als hierboven maar wel dit:

mkdir drupal
cd drupal
curl -sSL https://www.drupal.org/download-latest/tar.gz | tar -xz --strip-components=1
php core/scripts/drupal quick-start demo_umami

Dat werkt op den duur natuurlijk ook, maar het heeft nog meer risico op allerlei alarmerende boodschappen over ontbrekende php-dingen.

Maar goed.

Terug naar dat issue van quick-start stops responding. Geen antwoorden meer sinds negen maand. Dit zijn de laatste boodschappen:

Zoals ik al zei: never change, Drupal. Zucht.

Ondertussen staat er op de quickstartpagina wel een “troubleshooting” sectie:

2 reacties op “Maar Drupal toch”

  1. Vooral niet zelf proberen om Drupal direct op je laptop te installeren. Da’s “You wanted the banana, but you got the gorilla and the whole jungle attached to it.” Veel manueel werk en gedoe. Knappe koppen hebben dit soort dingen gebouwd om de choring weg te steken achter automatisatie: https://ddev.com/ (DDEV)

  2. Natuurlijk gaat dat nooit veranderen. Let’s face it: Drupal is een gedrocht van een CMS-platform dat al veel te lang kunstmatig in leven gehouden wordt door bedrijven die daar enkel financieel belang bij hebben en door (vaak véél te brave) open-source contributors die er een groot deel van hun leven aan vergooid hebben en er nooit niks voor teruggezien hebben.

Reacties zijn gesloten.