Bomen en netwerken

Ik was vandaag bij mensen die gegevens van verschillende types in een programma steken. Die gegevens zijn met elkaar verbonden. Het programma zegt: al wat er ingegeven wordt, hangt vast aan een project.

De mensen die het programma gebruiken, denken in termen van een ‘kapstok’: alles hangt aan de kapstok van een project. Zeer schematisch, en met andere inhoud dan waar het eigenlijk over gaat, lijkt dit op het model van de toepassing:

Ik heb een project, dat gaat over een huis met een feestzaal, die ik koop en verbouw en dan verhuur en onderhoud. Er is een luik ‘vastgoed’, een luik ‘kosten’ waar al mijn kosten zitten, een luik ‘baten’ met mijn opbrengsten, en dan een luik waar al mijn contracten in staan.

Voor het gemak kan ik niet alleen links leggen naar boven naar de ‘kapstok’, maar ook horizontaal, bijvoorbeeld zo:

Allemaal goed en wel, maar! Er zijn in de realiteit ook dingen die op een andere manier met elkaar verbonden zijn. En, vermoed ik met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid, er zullen ongetwijfeld dingen zijn die op meer en andere manieren verboden zijn dan mogelijk is in het programma.

Pak dat ik in één aankoop vier huizen koop, maar één huis aan één partij verhuur en drie aan een andere. Dat twee huizen een nieuw dak nodig hebben, dat ik een onderhoudscontract heb voor de tuinen van die vier huizen maar ook voor twee huizen op andere locaties.

Dan wordt dat allemaal veel en veel ingewikkelder om alles telkens proper onder één ‘kapstok’ te krijgen. Dan zitten we niet meer met een boomstructuur maar een netwerk. Zelfs een klein stukje wordt dan bijzonder moeilijk te snappen.

En dan wordt het interessant natuurlijk, om zoiets bevattelijk in een toepassing te krijgen. Met historiek. En een rechtenstructuur. En honderd andere dingen en connecties met vanalles.

Ik weet niet hoe het met u zit, maar dit soort vragen, dat is dus waar ik mij het liefst van al mee bezighoud.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.