‘t Begon al goed: op weg naar de index van de overlijdens in de Sint-Pietersparochie in Gent zo rond het einde van de 18de eeuw — ding staat niet online. :/

Ik ben dan maar uit armoe alle individuele pagina’s van de begrafenissen beginnen doorbladeren, honderden en honderden, tot ik hem uiteindelijk gevonden heb:

Gestorven op 8 september 1794, aan de leeftijd van 62 en dus geboren in de buurt van 1732. Daarmee weet ik natuurlijk niet of hij in dezelfde parochie is geboren of zelfs in Gent, maar bon. ‘t Is een aanknopingspunt.

Op zoek naar een Carolus Gilliet geboren in 1732 kom ik Philippus Livinus Gilliet tegen, geboren op 15/6/1732. Ik had die al staan van die tienjarige tafels te doorzoeken lang geleden, maar helaas wel in één van de zovele losse bomen zonder aanknopingspunt (als een naam niet in het vet staat, wil dat zeggen dat er geen verdere links zijn):

Maar kijk eens naar de akte zelf:

Philippus Livinus, zoon van Franciscus Gilliet en Isabella Vandeputte, peter Philippus Vandeputte, meter Livina Bovijn. Hang on, Livina Bovijn strikes a bell. Ayup:

Zij is de vrouw van een Joannes Gilliet die geboren is in juni 1703 en een resem kinders heeft. Die allemaal geen enkele verbintenis met watdanook hebben. Maar nu dus wel, weze het via meter/metekind. Een tante, een grootmoeder, iets in die zin. Dus met wat geluk wou er een gemeenschappelijke voorouder te vinden moeten zijn.

Ik heb ook nog een Andreas Bovijn zitten die een peter van Livina Gilliet. Ge raadt het, opnieuw zo’n loshangende boom:

…maar goed, da’s voor straks. Eerst Carolus bekijken. Zijn doopakte ziet er zo uit:

Joannes Gilliet en Antonia Nevians. Nevejans, dus. Gedoopt 10 oktober 1732. Peter nog een Carolus Gilliet, meter Catharina De Stoppelere. Heb ik die al zitten? Ah ‘t zal wel zijn:

Dat wil dus zeggen dat de Carolus Gilliet hierboven dezelfde Carolus Gilliet is die tot nog toe de stamvader van zijn eigen boom was — tijd om mijn ondertussen favoriete dialoogvenster boven te halen!

Bon, dan maar eens naar Carolus’ vader zeker? Joannes Gilliet en Antonia Maria Nevejans zijn getrouwd op 7 september 1727, met getuigen (nog een) Joannes Gilliet en Maria Nevejans:

Het huwelijk was haalbaar wegens twee namen, maar Joannes en Gilliet zijn zó vaak voorkomende namen dat ik er wat voor vrees. Ik denk dat ik eerst naar de begrafenis van Antonia Maria ga zoeken, om te weten te komen of ze weduwe was of niet.

Ze was och here maar 48, en er staat “vrouw” en niet “weduwe”, dus ik denk dat we ervan mogen uitgaan dat Joannes Gilliet na haar is komen te gaan. Which doesn’t really narrow it down. :/

Ze is geboren rond 1707, ik zoek dat eerst eens op, voor de volledigheid. Urgh, er zijn stapels Nevejansen geboren in het begin van de 18de eeuw — gelukkig maar één Anthonia Maria:

Geboren op 2 februari 1707, dochter van Egidius en Anthonette ik denk Cornu. Om zekerder te zijn eens zoeken naar de huwelijksakte in 1703… meh, ‘t is niet veel duidelijker. Ik ga het op Cornu houden.

Niets aan te doen, ik ga moeten zoeken naar een overleden Joannes Gilliet na 1755 of een geboren Joannes Gilliet vóor pakweg 1709 (voor de zekerheid, al denk ik niet dat hij aan 18 jaar zou getrouwd zijn). Die overlijdens zijn weer kak wegens geen index, maar ik heb ze nodig omdat ik een akte wil waar zijn overleden vrouw in staat of zo en een leeftijd bij overlijden. Zonder leeftijd bij overlijden ga ik verzuipen in de Joannessen Gilliet. Grr. En ik weet geeneens in welke parochie of welke plaats hij geboren of overleden is, ‘t is bijna onbegonnen werk.

GAH.

De begrafenissen van de Sint-Pietersparochie doorgebladerd, alle 376 bladzijden. Een hele resem jong gestorven Gilliets tegengekomen (waaronder twee keer twee kinderen van een familie direct na mekaar, redelijk vies), een Joannes Gilliet die geboren is in 1712 en met zijn 154 zéker te jong is, en een paar Gilliets die ik van dichterbij wil onderzoeken:

  • Livina Gilliet ° ca. 1728, gestorven 1756-07-14
  • Voornoemde Joannes Guilliet, °ca. 1712, gestorven 1758-12-25
  • Carolus Guilliet, ° ca 1679, gestorven 1759-10-23

Dat zijn gelijk mensen van een leeftijd die misschien wat dingen zou kunnen kortsluiten.

Livina Gilliet had ik al staan, getrouwd met een Petrus Lagaye, maar niet verbonden met haar ouder — blijkt een jongere dochter van Joannes Gilliet en Antonia Nevejans te zijn:

Zijn peter is Egidius Nevejans en zijn meter is — daar is ze weer — Livina Bovijn. Dat belooft.

Joannes Guillet/Ghilliet van 1712 is Joannes Judocus, de zoon van een Carolus Gilliet en Joanna Vertier die ik al staan had:

En de Carolus Guillet/Gillet die als een oude oude mens gestorven is, is de zoon van Joannes Gillet en Livina Bauwens die ik ook al staan had:

Geboren op 16 september 1681 dus een paar jaar jonger dan de 80 jaar die ze hem gaven bij zijn begrafenis.

En nu kruip ik eens in mijn nest, denk ik.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.