Eén van de grootste mysteries / lastigheden in mijn stamboom zijn de talloze Gilliets die in de 18de en 19de eeuw in Gent rondliepen.

Mijn overgrootmoeder was Jeanne Gilliet, en ik geraak van haar nog vier generaties Gilliets verder. In de tijd ziet het er vereenvoudigd zo uit:

Ik weet dat Benoît Gilliet geboren is in 1777 en dat zijn vader Philippe Gilliet is, dus logischerwijs moet zijn vader kort daarvoor nog in leven geweest zijn. Hij zal minstens 18 geweest zijn toen hij trouwde en wellicht minder dan 50. De broer van Philippe Gilliet is gestorven in 1806 en dan was hun vader al dood, dus Philippe zou pakweg tussen 1740 en 1760 kunnen geboren zijn en hij is zeker vóór 1806 gestorven.

In een stamboom ziet wat ik weet er vereenvoudigd zo uit:

Die muur aan Philippe Gilliet staat er al twintig jaar, ‘t is godgeklaagd. Om de zoveel tijd doe ik eens een worp — ik heb ondertussen denk ik alle Gilliets van Gent in mijn database staan, maar die parochieregisters geven vaak minuskuul weinig detail, waardoor ik bijvoorbeeld 38 keer een Joannes Gilliet heb met praktisch niets van details. En natuurlijk dat het heel goed zou kunnen zijn dat pakweg de Joannes Gilliet die de grootvader is van Marcellus Gilliet en de Joannes Gilliet die getrouwd is met Maria Van Hacke dezelfde Joannes Gilliet die de vader is van Maria Francisca, Carolus, Andreas, Maria Joanna, Joanna Francisca en Catharina Francisca Gilliet — maar zonder verder te gaan dan alleen de parochieregisters is daar niet veel over te zeggen.

Tot er dan opeens wél ergens iets van data staat die ik ofwel over het hoofd gezien had, ofwel dat die tot voor kort niet beschikbaar was. En dan staat er ineens dit in mijn nota’s:

Jazeker! Ik kan drié Philippen Gilliets mergen.

I0016 is mijn rechtstreekse voorouder Philippe Gilliet, waar ik dit van weet:

 • Geboren voor 1760, gestorven voor 1806
 • Getrouwd in 1775 met Catherine Van Geet (1742-1819)
 • Minstens vijf kinderen:
  1. Petrus Joannes (°1776)
  2. Benoît (1777-1820)
  3. Charles François (1780-1808)
  4. Hubert (° ca. 1784)
 • Hij heeft een zwager met de naam Christophorus Devos (° ca. 1758)

I3652 is Philippus Joannes Gilliet, waar ik dit van weet:

 • Geboren op 7 september 1757 in de Sint-Pietersparochie in Gent
 • Zoon van Philippe Gilliet (° wellicht vóór 1720, overleden wellicht na 1761 en vóór 1814) en Judoca Van Beversluys (gestorven na 1767)
 • Is nummer 13 van 14 broers en zussen:
  1. Bregitte (ca. 1739 – 1814)
  2. Joannes Andreas (1740)
  3. Brigitta (1742)
  4. Dominicus Franciscus (1744)
  5. Jacobus Dominicus (1745)
  6. Maria Joanna (1747-1816)
  7. Joanna Petronilla Francisca (1748-1823)
  8. Anna Maria (1750)
  9. Theresia Coleta (1751-1795)
  10. Anthonius Balthasar (1753)
  11. Petrus Joannes (1754-1830)
  12. Maria Philippina (1756)
  13. Petronille Gillet (1761)

I5737 is Philippe Jean Gilliet, waar ik dit van weet:

 • Geboren rond 1756
 • Grootvader van Jeanne Petronille, die in 1808 aan 9 maand gestorven is als onwettige dochter van Marie Petronille Gilliet
 • Dit is zijn handtekening:

Ik wou meer weten over Christophorus De Vos. Ik kwam zijn overlijdensakte tegen in 1842, waar te lezen stond dat hij weduwnaar was van Anna Springael, dat moet dus de zus zijn van Françoise Springael, de vrouw van Benoît Gilliet.

Dan ging ik op zoek naar het huwelijk van Benoît Gilliet en Françoise Springael, dat vóór de geboorte van hun eerste zoon Joachim op 7 april 1806 moest geweest zijn, aangezien die wettig was. Blijkt dat hij ahem redelijk vroeg geboren is: zijn ouders zijn op 5 februari 1806 getrouwd.

Dan wou ik de exacte doopakte van Benoît Gilliet: hij zat er sinds jaar en dag in op basis van de gegevens uit de klapper, niet die van de akte. Blijkt dat de akte kweetniethoeproper online staat:

En aha! wat ziet mijn oog? Benedictus is de zoon van Philippus Gilliet uit deze parochie (Sint-Pieters) en van Catharina Van Geet van de parochie Sint-Salvator. Dat vernauwt de zaken serieus: in plaats van in negen parochies de jaren tussen pakweg 1855 en 1860 af te moeten schuimen naar een zekere Philippus Gilliet, moet ik er maar één bekijken.

En kijkt kijkt, er is maar één Philippus Gilliet die in die periode geboren is in de Sint-Pietersparochie, en het is deze:

Philippus Joannes, zoon van Philippus Gilliet en Judoca van Beversluys, gedoopt op 8 november 1757, geboren de dag ervoor, met peter Joannes Andreas Gilliet en meter Joanna De Schilder.

Waarmee ik dus zeker weet dat mijn voorouder dezelfde mens is als die Philippus Joannes met 13 broers en zusters!

[De derde Philippus Giliet was toch niet verwant: iemand kan niet tegelijkertijd gestorven zijn vóór een bepaald jaar en ook nog in leven zijn twee jaar na dat jaar, ahem.]

Mar hey, nu het huwelijk de heer en mevrouw Gilliet – Van Beversluys zéker familie is, ga ik wat dichterbij gaan kijken. Huwelijk is ook in de Sint-Pietersparochie, in 1740:

Philippus Gilliet en Judoca Van Beversluys, getrouwd op 2 februari 1740 met getuigen Tobias Gilliet en Maria Haus (?).

Tobias is een zeldzame naam. Dat is de moeite om eens te onderzoeken. Maar ik wil eerst proberen achterhalen wanneer Judoca Van Beversluys gestorven is. Hopelijk is dat na het Ancien Régime en heb ik dus meteen haar geboortedatum.

Ze is in ieder geval gestorven voor 1814, want ze was al dood als haar dochter Bregitte stierf. Rap kijken in de indexen van de Burgerlijke Stand leert mij dat ze niet na 1796 gestorven is; ze blijkt in 1791 heengegaan te zijn:

Ze was 76 jaar, dus ongeveer in 1715 geboren. Ik vind één Judoca Van Beversluys in Gent rond die periode, die geboren is op 19 november 1716:

Geboren op 19 november 1716 op ‘t Seleskest met ouders Joannes Van Beversluijs en Marianne Smackers. Ik ben er niet 100% zeker van dat het dezelfde Judoca is, maar ‘t zou normaal gezien wel het geval moeten zijn. En die twee zijn dan weer getrouwd op 26 januari 1716 in de Sint-Baafsparochie (deze keer het enige lelijke stuk op de hele pagina):

Ik denk niet dat ik ga verder doen met de vader hier: er is wel een Joannes Van Beversluijs die een plausibele leeftijd heeft (geboren in 1686 dus 30 jaar oud) —

…maar zowel de voornaam als de achternaam zijn mij te veel voorkomend om er zeker van te kunnen zijn, nóg minder dan Judoca hierboven.

Terug naar Tobias Gilliet dan maar. Die was getuige bij het huwelijk van Philippe Gilliet in 1740. Eerst kijk in mijn eigen database naar een Tobias Gilliet, en jazeker:

Hm. Tobias Gilliet heeft een kind dat Philippus heet. Geboren in de Sint-Pietersparochie in 1717 en dus 23 in 1740. Zijn doopdink is niet meteen van het meest leesbare, maar toch:

Philippus zoon van Thobias Gilliet en Joanna [Schaemelaut denk ik], gehuwd, geboren op 21 oktober 1717 en gedoopt dezelfde dag. Doopgetuigen Hiëronymus De [Neu..iets?] en Livina [Andaert?]. Ik ben er redelijk zeker van dat het dezelfde Philippus is.

Ik had in de late jaren 1990 uit de klappers genoteerd dat er in juli 1705 een huwelijk was, en inderdaad:

‘t Is weer wat gekriebel, maar toch leesbaar genoeg om te bevestigen dat Tobias Gilliet en Joanna, euh, Schamelot? getrouwd zijn op 29 juli 1705. Schamelot is wel degelijk een naam die voorkomt. Niet veel, maar toch hier en daar, leert het internet mij. Weird. Ik had van de tienjarige tafels trouwens nog alternatieven genoteerd: Schamelhaar, Schamelinck, Schameleijk, Schaemelan, Schaemelijk en Schaemelinck. Ahem ja.

Het doopsel van Tobias Gilliet is gemakkelijk te vinden:

Dat leert mij dat hij geboren is op 5 februari 1683 en dat zijn ouders Jacobus Gilliet en Joanna De Vos zijn — en jazeker, ik had ook al een Jacobus in mijn database zitten, overgeschreven van ik weet niet meer welk archiefstuk ik weet niet meer wanneer:

Dat is dus gewoon een kwestie van bronnen toe te voegen en Tobias te linken met deze familie, ha, en ik heb nog een generatie bij. Résultat des courses is drie hele generaties nieuw, boven mijn muur die al twintig jaar standhield:

De droom blijft natuurlijk om deze Gilliets te verbinden met de Gilliets die van Carolus Gilliet (geboren kweetnietwanneer en overleden kweetnietwanneer) afstammen. Dat is de droom sinds ik twintig jaar geleden al eens een hele resem Gilliets met elkaar in verband kon brengen, maar bleef steken bij twee grote groepen.

Als ik toch bezig ben: ik ga er eens een stamp aan proberen geven. Te beginnen bij de stamvader van die andere groep, Carolus Gilliet.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.