Ja, het ziet er naar uit dat ik nog eens een volledig weekend Gilliets aan het zoeken ben.

Ik hoop zo van ganser harte dat ik eindelijk eens een connectie tussen “mijn” Gilliet-voorouders, die afstammen van Jacobus Gilliet en Joanna De Vos, getrouwd in 1669:

en deze Dominicus Alexius Gilliet (en afstammelingen) overleden vóór 1801:

Dominicus Alexius Gilliet zou kunnen een kleinzoon zijn van Tobias Gilliet. Dominicus is een naam die niet enorm veel voorkomt, en Tobias heeft een zoon met de naam Dominicus die geboren is in 1711 en twee kleinzonen ook met Dominicus erin (Dominicus Franciscus °1744 en Jacobus Dominicus °1745). Eén van die twee zou zelfs dezelfde persoon kunnen zijn als Dominicus Alexius — er zijn al vreemdere dingen gebeurd met namen in de achttiende eeuw.

…maar geen uitsluitsel voor het moment. Wel woonplaatsen die over de twee takken terugkomen, en peters/meters/getuigen met dezelfde namen.

Dit is nog zo’n boom dit ik graag zou kunnen koppelen, afstammelingen van Joannes Gilliet (eerste prijs minst originele naam in Gent) en Antonia Maria Nevejans, die in 1727 getrouwd zijn:

Afstammelingen zijn schoenmakers en wevers, en er zijn juist genoeg overlappingen in adressen en getuigen dat er iets zou moeten kunnen gekoppeld worden, ooit.

Of dit boompje bijvoorbeeld, dat afstamt van Franciscus Gilliet, geboren rond 1790:

Franciscus is een houtzager, maar al de afstammelingen van zijn zoon Joannes Baptista zijn gelijk met de generatie meer aan lagerwal rakende fabriekswerkers. Kleinzoon Joannes Baptista Gilliet is een typisch voorbeeld — er ontbreken ongetwijfeld nog kinderen, maar wat ik al heb, vertelt een droef verhaal:

 • november 1850: broer Franciscus Josephus geboren
 • januari 1853: broer Franciscus Josephus gestorven (2 jaar oud)
 • december 1855: zus Stefania overleden (10 maand oud)
 • juli 1861: zus Joanna overleden (1 maand oud)
 • mei 1863: zus Marie gestorven (9 maand oud)
 • augustus 1872: dochter Clémence gestorven (4 maand oud)
 • augustus 1877: zoon Henri Joseph gestorven (4 maand oud)
 • augustus 1880: zoon Leonardus gestorven (2 maand oud)
 • oktober 1885: dochter Elvira Paulina geboren en gestorven (1 dag oud)
 • april 1889: zus Theresia gestorven (24 jaar oud)
 • augustus 1889: dochter Clementia gestorven (10 maand oud)
 • mei 1890: dochter Maria Ferdinandina gestorven (18 dagen oud)
 • juni 1898: dochter Elvira Paulina dood gevonden op straat (17 jaar oud)

Wat een miserie. Ik kom zeer zeer veel Gilliets tegen die fabrieksarbeiders waren, in cités of in sloppenwijken leefden met zeer veel jonge kinderen die zeer jong stierven. ‘t Is om een beetje droeg van te worden.

En natuurlijk is dat niet alles. Ik heb nu 493 Gilliets in mijn database zitten, met ongetwijfeld een hoop dubbels, en ook stapels die een klein boompje op zich vormen die niet met 100% zekerheid aan een grotere boom te plakken is — at random een stuk of drie van de tientallen:

Al dat werk.

En niemand die erin geïnteresseerd is, vrees ik. Of misschien dat er ergens een oude Gilliet in Namen of in Roubaix woont die dit ook allemaal aan het uitzoeken is.

In België waren er in 2008 maar 45 Gilliets, die voor het grootste deel in Gent wonen, en in Frankrijk zijn er nog eens een stuk of zestig: :

Tja.

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.