In de val getrapt

Ik heb een zoon die ergens een link gekikt heeft waardoor er zo’n afschrikwekkende boodschap van “uw computer zit vast telefoneer ons om hem weer los te krijgen” op het scherm kwam, en hij heeft mij direct gecontacteerd maar ik zat in een opleiding en ik kon dus alleen per whatsapp reageren en dan heeft hij dat waarschijnlijk niet gezien en dan heeft hij maar gebeld naar dat nummer en nu zit zijn computer vast.

Zucht.

Vanavond eens zien of er nog iets aan te doen is. Worst case is het herinstalleren en dan alles uit de cloud terughalen, vermoed ik zeker?

update Het zal niet zo erg zijn. Hij heeft de netwerkdraad uitgetrokken van zodra hij zijn muis zag bewegen nadat hij zo’n remote desktopding geïnstalleerd had. Normaal gezien doen die mensen eerst een task manager of ipconfig om te doen geloven dat er virussen zitten en ongeoorloofde connecties, en proberen ze u dan dure software te verkopen, met eventueel ook nog de truuk van “oei we hebben u teveel terugbetaald, ge gaat ons een gift card moeten kopen om de balans weer in orde te krijgen”, of anders de truuk van “hier een interface log eens in met uw bankgegevens”.

Het zou mij zwaar verbazen als ze zijn wachtwoorden en dingen zouden gepikt hebben. Ik ga hem voor de zekerheid toch eens een degelijke ad blocker en password manager doen gebruiken, en al zijn wachtwoorden laten veranderen en overal meerdanéénfactorauthenticatie op laten zeggen.

Het zal een goede les geweest zijn.

Één reactie op “In de val getrapt”

  1. Het is zoals met zat zijn. Niet direct prettig, maar je moet dat ook een keer meegemaakt hebben om te weten wat dat is.

Reacties zijn gesloten.