Terry Pratchett (auteur), Indira Varma (stem), Peter Serafinowicz (voetnoten), Bill Nighy (DEATH)
Penguin Audio, 2022, 10u 5m

Eén van de jonge niet-echt-heksen-maar-misschien-toch in Lords & Ladies was Agnes Nitt. Ze noemde zich Perdita, en na de gebeurtenissen van het vorige boek verlaat ze Lancre en verhuist ze naar Ankh-Morpork. Ze kan niet onverdienstelijk zingen, en solliciteert bij de Opera.

Voor “niet-onverdienstelijk”, lees “magisch goed”. Ze heeft wel degelijk iets hekserig, en haar stem is daar één exponent van: ze kan bijvoorbeeld van enorm laag tot enorm hoog zingen, en ze kan haar stem naar overal projecteren.

Dat komt van pas: de nieuwe sterdiva van de opera, Christine, kan eigenlijk helemaal niet zingen. En dus doet Agnes (artiestennaam Perdita) wat Kathy Selden voor Mina Lamont doet in Singin’ in the Rain: achteraan staan en zingen in de plaats van Christine.

Oh, en er is een Spook in de opera, en er gebeuren moorden.

Ondertussen in Lancre is Magrat getrouwd en dus niet echt een heks meer, en twee heksen is lang niet zo goed als drie, waarop Granny Weatherwax en Nanny Ogg besluiten om Agnes te gaan recruten. (Er nog een andere reden om naar Ankh-Morpork te gaan: blijkt dat Nanny Ogg een enorm scabreus en nog meer enorm populair kookboek geschreven heeft, dat dat gepubliceerd is, en dat ze er geen geld voor gekregen heeft.)

Niet zo goed als het vorige boek, denk ik, maar wel nog altijd uitstekend. En Agnes is een fantastisch personage.