Het is vakantie, en dan heeft een mens een projectje nodig.

Mijn oude tuinsafariwebsite is jaren geleden ad patres gegaan. Ik dacht er eens een nieuwe versie van te maken — de eerste inhoud staat er alvast, op safari.tsuk.org. Op het moment dat ik dit schrijf, zitten er al 29 verschillende soorten beesten in, en met wat hard werk steek ik er in de loop van de maand nog een stapel bij.

De vorige versie van de site was in ColdFusion geschreven, maar ik deed er eigenlijk niets dynamisch of databaseachtig mee, ik had alleen iets geschreven om thumbnails te maken en de EXIF-data uit de foto’s te halen, waardoor ik zo’n pagina’s had als ik op een thumbnail klikte:

De nieuwe website is een standaard-WordPress met het Twenty Twenty-Five theme erop, dat ik aangepast heb tot het deed wat ik wou dat het deed.

De homepage is een gewone pagina met daarin een query-loop voor de laatste twaalf gewijzigde posts. Een Advanced Query Loop weliswaar, omdat ik niet de laatste twaalf posts wil op basis van datum, maar wel de laatste twaalf posts op basis van datum van laatste wijziging.

Redenering: het kan zeer goed zijn dat ik ineens een veel betere foto heb van een beest dat ik twintig jaar geleden voor het eerst zag, en dan zou ik dat beest weer op de voorpagina willen zetten.

En ja, ’t is een beetje stom om voor zoiets kleins een aparte plugin te gebruiken, maar ik wou absoluut geen custom php of css schrijven, dat was zo’n beetje mijn uitgangspunt. Dat, en ook een minimum aan plugins natuurlijk, dat altijd een goed idee is bij WordPress.

Onder die laatste twaalf items (in-page gepagineerd, trouwens) staan een aantal grote blikvangers van beesten waarvan er veel zijn. Ik weet nog niet goed of ik dat daar ga houden.

En verder staat er op de pagina nog een navigatiemenu bovenaan dat naar een paar overzichtpagina’s en wat about us-nonsens gaat, en van hetzelfde onderaan in de footer.

Een individuele pagina bevat een titel, datum van “aanmaak” (’t is de zeggen de datum van de oudste foto), datum van laatste wijziging, link naar de categorie, en dan de inhoud van de post zelf.

De categorie, inderdaad, want elke post hangt onder precies één categorie. Ik heb de categorieën zelf wel in een boom gezet — zo moet ik alleen maar zeggen dat iets onder Nachtkaardespinnen valt, om dat meteen ook in spinnen, en in Chelicerata, en in Arthropoda te steken.

Ik geef elke post ook een featured image mee, dat gebruikt wordt in lijsten. Dat is vaak een beeld dat ook op de pagina staat, maar soms is het ook een uitsnede van een beeld op de pagina, kwestie van meteen herkenbaar (achtig) te zijn in een overzicht.

Ik ben een beetje lastig dat het Getegelde galerij-blok geen onderschriften toelaat bij de individuele foto’s, zodat ik niet bij elke foto de datum kan zetten, maar dat gemis weegt op tegen de propere manier om een, euh, getegelde galerij te maken die iets minder saai is dan een gewone galerij.

De categoriepagina gebruikt twee verschillende plugins, en wel omdat categorieën normaal gezien geen geformatteerde uitleg hebben, alleen een tekstveld.

Ik wil meer informatie in de categorie steken, zoals bijvoorbeeld links en misschien ooit wel eens een beeld. De eenvoudigste manier om dat te doen zonder zelf een lijn php te schrijven, is

  1. met Advanced Secure Custom Fields een custom wysiwygveld toe te voegen aan categorieën en
  2. dat veld op de categoriepagina zetten met Meta Field Block, dat zo’n custom field op een pagina kan zetten met een block in Gutenberg.

En dat is het zwaardere werk: niet zó zwaar, dus. Ik heb ook een blog-achtige pagina met alle recente posts onder mekaar, en een categorieoverzichtpagina die op dit moment dit bevat van categorieën:

’t Is inderdaad nog maar het hele begin van het begin. Morgen doe ik verder.

Het lastigste, en het meest demotiverende herinner ik mij van de vorige iteratie van de website, was dat er enorm veel beesten waren waarvan ik in de verste verte niet wist wat het zou kunnen zijn.

Tengewoordig, met allerlei AI-zaken, hoop ik dat het iets beter is geworden.