Metatale: tijd om de stekker eruit te trekken

Serieus.

Metatale is een ding, onderschreven door Bart en Dirk van Netlash, Tijs Vrolix, en Frank en Bernard van Openminds. Het principe is dat er ergens een algoritme is dat de invloed van mensen meet. Welbepaald omschreven, geografisch en qua interesse bijvoorbeeld: wil ik weten welk weblog aan te schrijven om een nieuwe stofzuiger te promoten in de buurt van Antwerpen, dan kan Metatale me dat wellicht zeggen.

Als bijverschijnsel is er dan een “samengestelde” top 100 van de meest invloedrijke weblogs. Op zich heeft die top 100 niet veel nut, want te ruim en te vaag, maar het geeft toch een indicatie van wat er achter de schermen zit. En, niet te vergeten, het creëert zijn eigen “buzz”, door om de zoveel tijd aangepast te worden en daarmee traffiek over metatale te krijgen van de misnoegde mensen (wegens gedaald) of tevreden mensen (wegens gestegen).

Everyone’s a winner!

Of nee, toch niet. Vorige keer was de update ook al compleet van de pot gerukt, maar deze keer is het nog van de pot gerukter.

Ik kan erbij dat een algoritme gebruikt wordt om automatisch een lijst te genereren, maar een minimale reality check zou toch op zijn plaats mogen zijn.

Gentblogt.be (vorige keer nog op één) staat er niet meer in.

Aardschok.net, op nummer twee, is een niet-bestaande site. Net als seniorennet.be/iepersnieuws op nummer 26, seniorennet.be/rogerxx8 op nummer 31, seniorennet.be/roger3530 op 33 (rogerxx8.skynetblogs.be op 53 bestaat wel nog, maar was al sinds januari 2008 niet meer aangepast), lichtgeraakt.be op 35, blog.bmaes.be op 60, bloggen.be/idtv op 86, hellbunny.skynetblogs.be op 93 en fuckhedz.com op 94.  Andere, zoals  bloggen.be/pictbaowesthoekderdegraad bestaan wel maar zijn helemaal leeg.

De sites op nummer 3, 4, 5 en 34 leiden allemaal naar dezelfde pagina bij Zattevrienden, nota bene op zv-magazine.be, dat er zelf niet in staat.

Op nummer 6 staat biertijd.nl. Is dat Vlaams? Het komt nog eens terug als biertijd.com op nummer 36 trouwens.

Twintig van de honderd meest invloedrijke blogs zijn er van seniorennet. Ik wil dat nog wel geloven hoor, maar toch.

Blog.zog.org staat op nummer 8, maar vorige keer stond hij er niet meer in, en de keer daarvoor op twee of drie of zo.

Op nummer 10 staat Gizmodo, dat bewaarlijk Vlaams te noemen is.

Op nummer 11 staat bloggen.be/fckampioenen — waarvan het laatste bericht van september 2007 dateert. Zo zijn er nog een aantal trouwens: bloggen.be/koningklijkefamilie (56)werd ongeveer samen met bloggen.be/koninklijkefamilies (34) in januari 2007 nog eens aangepast, seniorennet.be/el (43) in november 2006, seniorennet.be/wandelland (57) in februari 2007, seniorennet.be/fietsland (58) in april 2007, bloggen.be/ribbe2 (66) in februari 2007, seniorennet.be/ellydeude2 (70) in november 2006, bloggen.be/hofmansport (“Schoenen Hofman Sport, De Voetbalspeciaalzaak van de streek”, 80) in februari 2008, seniorennet.be/teckeltje (81) in mei 2008, interclubgent.skynetblogs.be (88) in december 2007, bloggen.be/vlaams_belang_ledegem (89) in oktober 2007, seniorennet.be/ribbedebiereizen (90) in december 2007,

Gentblogt.be (vorige keer nog op één) staat er niet meer in. www punt gent punt blogt punt be daarentegen wel (plaats 48), zelfs al bestaat dat adres al een eeuwigheid niet meer. Henk (63) leeft al een eeuw niet meer op  henk.tiehie.com. Yab leeft ook al sinds 2007 niet meer op gelebanaan (68), en Bruno ook al járen niet meer op volume12.net/12 (87).

Bartdewaele.be is een aggregator van andere sites, geen blog. reageer.skynetblogs.be is ook geen blog.

Asfaltkonijn staat er twee keer in (29 en 83).

LVB.net? Staat er niet meer in. Nee, veel belangrijker is bijvoorbeeld vakantiestudio-knokke.skynetblogs.be (72), een éénpaginawebsite waar een, inderdaad, vakantiestudio in Knokke te huur aangeboden staat. Sinds maart 2008.

*
*   *

Brave jongens: trek de stekker eruit. Dit is belachelijk. Bart en Dirk: dit straalt negatief af op Netlash. Frank en Bernard: dit is Openminds onwaardig.

Yoda

updateYoda hierboven zegt “Do, or do not. There is no try.” Daarmee wil ik dus niet wil zeggen dat het niet de moeite is om te proberen, of een stap in het donker te zetten. Er zijn ongetwijfeld mensen te vinden die zeggen dat dat net de essentie van “ondernemen” is: proberen, opnieuw proberen, en blijven proberen.

Wat ik er wél mee wil zeggen: doe iets goed, of doe het niet. De mensen achter Metatale zijn stuk voor stuk niet aan hun proefstuk toe, hebben stuk voor stuk een uitstekende reputatie in wat ze doen, en gaan stuk voor stuk voor 150% in hun hoofdbezigheid.

Zo van de buitenkant bekeken is het er heel erg aan te zien dat dit een zijproject is, waar niet het hele team voor de volle honderd procent voor gaat. En bewijst Metatale dat de som van de onderdelen niet altijd groter is dan het geheel.

32 Comments

Zeg uw gedacht

Vriendjes

<insert standard disclaimer>

Alles wat hier staat is mijn eigen opinie. Het wordt niet nagelezen of goedgekeurd door mijn werkgever voor het on-line komt, en ik bied geen enkele garantie voor kwaliteit of correctheid.

Mijn werkgever is het niet noodzakelijk eens met wat ik schrijf, en het spreekt vanzelf dat hij dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk kan zijn voor wat ik hier publiceer.