Michel Vuijlsteke's weblog

Tales of Drudgery & Boredom.

Categorie: Safari (page 1 of 7)

Och here dat beestje

Er zat helemaal op het einde van de keuken een klein kogelspinnetje op de muur. Helemaal verloren, ik vermoed dat het met iemand moet mee naar binnen gesukkeld zijn van op de koer.

Het was alweer een tijd geleden dat ik nog eens een foto van een beest genomen had (de rug wil niet mee, bukken is niet vanzelfsprekend), maar als er een spin in huis zit die ik nog niet op foto had, dan wil ik wel nog eens moeite doen:

Gewone tandkaak

Ik heb de dutsin, een gewone tandkaak (Enoplognatha ovata) als ik het goed heb, maar rap weer buiten gezet.

Over spinnen gesproken: vandaag op Reddit gelezen hoe spinnen zich voortbewegen – bio-hydraulisch, dus. Of zoals FUCKING_BUG_EXPERT het verwoordde:

Spiders don’t possess muscles like insects and other animals, but instead what some would describe as some weird ass hydraulic system; fluid is forced to extremities, sort of like having eight penises for legs and getting boners instantaneously to walk around.

Put that in yer pipes and smoke it, boys ‘n girls.

Thigmotactisch

Schattig, eigenlijk wel, als g’een steen omdraait en het zit vol, vol, vol oorwormen:

Oorbeesten

Oorbeesten

En een heel klein vliegje, kijk maar naar rechtsboven, da’s een klein wormpje:

Een klein vliegje van een onbekend merk

En een dood vogeltje met een made op zijn snavel:

Eén made

En een mierenverhuis:

Verhuis!

En een klein spintmijtje dat snelsnel aan het over en weer lopen was rond het korstmos op de brievenbus:

Mijt en korstmos

Den buiten

Ik ben eigenlijk niet zo’n moeilijke mens: ik zou om het even waar kunnen wonen. Er zijn van die stadsmensen, die verpieteren in de eenzaamheid van het platteland, die niet zonder de cultuur en zo zouden kunnen. En er zijn ook van die buitenmensen, die in de stad zouden versmachten wegens al dat grijs en caustrofobie.

Mij maakt het eigenlijk allemaal niet zo uit. Ik woon graag in de stad, ’t is een gemak om rap op mijn werk te zijn, maar ik zou voor hetzelfde geld ergens in Hol Van Pluto Pakweg West-Vlaanderen kunnen wonen. Als ik niet zou moeten werken, dan zou ik daar dan elke dag buiten zitten en foto’s nemen van beesten.

Vandaag waren we bij mijn schoonbroer, in het verre Oisterwijk in Olland. Hij woont daar op een letterlijke steenworp van een natuurgebied, met aan de voorkant van zijn huis ene ven en aan de achterkant een rivier: de hemel op aarde om (beesten)foto’s te nemen, en dat doet hij dan ook.

Ik ben niet zo aan de grotere beesten — maar urgh! in vergelijking met een paar vierkante meter in het midden van de stad is toch wel akelig hoe enorm veel meer van allerlei kleine beesten er daar zitten.

Kever

Niet dat ik veel beesten gefotografeerd heb, want het was schrikkelijk hard aan het waaien en dan wordt het allemaal nog een tandje moeilijker, maar ik heb er wel veel gezien. Er zaten dikke vette schorpioenvliegen, en libellen en waterjuffers, en paddenjongen, en bijen en hommels en dat was dan nog alleen maar wat ik zo op het eerste gezicht zag in de haag.

Zweefliegen –vooral blinde bijen dan– zijn altijd dankbare beesten wegens redelijk loom, dus dat lukte nog met al die wind:

Eristalis sp.

Eristalis sp.

En natuurlijk bladluizen. In alle mogelijk kleuren en maten en vormen, zwart en rood en groen, en klein en groot, en vliegend en niet, en pakkerig en niet:

Dinner is served

Bladluizen

Bladluis

Bladluis

Ik heb welgeteld één steen omgedraaid, en ’t was al prijs.

Mijt

Een mijt, takkoord, maar achter die mijt! Begot van die heel erg wijdverspreide springstaarten, maar dat ik ze niet gezien had en dus geen betere foto van genomen. En dat het eerste keer is dat ik die soort zie in het echt, en dat ik verdomme nu geen scherpe foto heb van die beesten, damned!

Mijt en springstaarten

(Naast andere springstaarten en duizendpoten en pissebedden en wormen en emelten en allerlei, onder de ene steen.) (Ik zou het wel gewon kunnen worden, op den buiten.)

Wat zit er in den hof?

Kijkt, kijkt, wat zit er in den hof op het stuk dat aan de ene kant steen is en aan de andere kant woestenij en dat tussen ons huis en ons achterhuis ligt?

Er zitten allemaal bladluizen:

Bladluizen

…maar veel minder dan men zou kunnen vermoeden, want er zitten ook allemaal lieveheersbeesten, in verschillende stadia van larve en verpopping:

Lieveheersbeestje

…en behalve de lieveheersbeesten die de bladluizen opvreten, zijn er ook de kleine kleine sluipwespjes van och here een paar millimeter groot die de bladluizen parasiteren:

Sluipwesp

En daar, naast die sluipwesp, een mi-nu-skuul klein spinnetje, met allemaal oogjes op een tros:

Een klein spinnetche

En oh, kijk, wat zit er ook nog? Vier vleugels:

Een gewone oeverlibel

What goes on in that pretty little head of yours? (en kijk ook eens naar de grote versie, whee!)

Achterhoofd

Why, helloooo… ’t Is (denk ik) een gewone oeverlibel, een vrouwelijke Orthetrum cancellatum. Zomaar even het grootste insect dat ik al ooit gefotografeerd heb, ha!

Een gewone oeverlibel

En nee, ik doe dat eigenlijk niet zo graag, zo’n grote beesten fotograferen, besef ik dan. Ik had wat close-ups genomen, en dan wou ik een foto van wat verder nemen, maar daar moest ik mijn voorzetlenzen van mijn macrolens voor vijzen, en tegen dat ik zover was, was het kreng al gaan vliegen.

Bleh.

Oh well.

Ik heb een paar close-ups, ’t is toch altijd dat.

Een gewone oeverlibel

Oh here dat beestche

Er zat een springspinnetje op mijn bureau vannamiddag. Ik heb het gevangen en naar ons thuis gebracht, en daar losgelaten.

Salticus scenicus

Ik had al wilde plannen om een hele fotoshoot te doen en eindelijk eens een goed beeld van een zebraspin te hebben, maar dat was buiten mijn rug gerekend: mijn fototoestel is te zwaar, als lens en flits eraan hangen, om het lang vast te houden als mijn rug niet mee wil werken.

Ik heb dan maar in de rapte een paar foto’s gemaakt en het beest dan in de tuin gezet. Bij het andere ongedierte., zoals deze larve die zich klaarmaakt om aan haar avondeten te beginnen:

Dinner's served!

…en deze bladluizen die binnenkort eten zullen zijn voor de ontelbare bladluizenvreters (zweefvlieglarven, lieveheersbeestlarven, lieverheersbeesten, sluipwespen) die de koer tegenwoordig rijk is:

Bladluizen

Kijk maar, hier heeft een sluipwesp huis gehouden:

Een ex-bladluis

En hier, een iets grotere lieveheersbeestlarve op het oorlogspad:

Lieveheersbeestje

Op de vensterbank

Ik moest vandaag om tien uur vanmorgen even thuis zijn: iemand binnen laten, en dan weer snel terug.

Naar huis vertrokken van het werk om zeven voor tien, tien uur op post thuis: niemand. Kwart na tien, niemand. De poetsvrouw was er, en om wat uit haar haren te gaan, besluit ik buiten te staan wachten op straat.

Hola! Daar kruipt langzaam langzaam een dennensnuitkever tegen de voorgevel! Snel terug naar binnen, fotomathilde halen, flits erop vijzen,en terug naar buiten: damned, kever weg.

Die smerige beesten kunnen niet vliegen en zijn redelijk traag, dus verloren kon hij niet echt zijn — en inderdaad:

Dennensnuitkever

Slome beesten, en niet eens fotogeniek. Ze zien er van dicht allemaal uit alsof ze versleten zijn en hun haar verliezen.

Dennensnuitkever

Czech it out — a face only a mother could love:

snuit2.jpg

Afijn. Het werd alsmaar later, een mens kan niet blijven foto’s nemen van één beest, en dus ben ik op zoek gegaan naar andere dingen. Op de vensterbanken links en rechts van de deur.

’t Is lang droog geweest, ’t is nog lang geen zomer, en dus was de oogst redelijk mager — maar toch! Kijk, een dood kevertje in een spinnenweb:

Een dood kevertje

…en een onbekende soort springstaart:

Springstaart

…en een minuskuul, ik bedoel wel degelijk minuskuul, genre anderhalve millimeter of zo, springstaartje dat bijna niet te zien was:

Springstaart

…en een vies vliegje met gouden brandende oogjes:

Vlieg

…en een schielijk overleden of toch bijna tenminste maar in alle geval ten dode opgeschreven bladluisje dat gestoken is door een wesp en dat binnenkort voedsel zal zijn voor wespenlarven:

Een ex-bladluis

De mensen waar ik zat op te wachten, zijn er uiteindelijk om twintig na elf of zo doorgekomen. En ik had het kunnen weten als ik binnen was gebleven aan de computer, wegens dat ze om iets voor tien een mail hadden gestuurd dat ze een uur later zouden zijn.

Allez ju. Toch een productief uur, uiteindelijk. Veel foto’s van kortsmos genomen ook.

Op jacht geweest

Zeg, ’t was eigenlijk al eens lang geleden, hé, dat ik nog eens een spin op mijn weblog gezet had? Op de koer zat er daarnet een klein huisspinnetje van een onbekend merk, en klik vooral door om het detail te zien:

Huisspin

En ja, het was een kleintje, echt waar. Die beesten zien er allemaal zo uit van dichtbij.

Een paar premières, toen ik gisteren terugkwam van onze koer. Om te beginnen een degelijke foto zo’n doorschijnende zweefvlieglarve. Opnieuw: het zit in de details.

(Doorschijnende) larve van een zweefvlieg

En ook: voor de eerste keer in jaren een degelijke foto van één van die kwikzilvervlugge zandloopkevertjes waar het gras mee vol zit:

Een loopzandkevertje

Ik heb ook wat foto’s met Zerene Stacker bij elkaar gepuzzeld. Een denk ik Steatoda, da’s in dezelfde familie als de zwarte weduwe:

Steatoda sp.?

En de denk ik grootste van de springstaarten in onze contreien, een Tomocerus:

Tomocerus

Tomocerus

Ja, ik heb er weer wat meer goesting in, in tuinsafari. Nu nog wachten tot er meer leven zit!

Parasieten

Vurtzakken op de rozenstruik:

Bladluis

Pas op, fotogenieke vurtzakken hé, daar niet van, maar toch; vurtzakken. Het is cyclisch: het ene jaar zeer weinig bladluizen wegens veel zweefvlieg- en lievenheersbeestlargen, het andere jaar veel.

Wat minder cyclisch is maar een constante vuilzigheid, zijn de zaagwespen. Bah, bah, bah.

Zaagwesp

Smerige beesten.

Blijf stil zitten!

Om u een idee te geven, eerder deze avond op onze koer:

Zo’n spin, dat blijft meestal relatief stil zitten — toch dit soort spinnen. En dan kan een mens er op zijn min of meer gemak een foto van maken.

Springstaarten, daarentegen, dat zijn nerveuze, lastige beestjes — toch dit soort springstaart. De stukjes film hierboven zijn dus 4x vertraagd hé. Zo’n Orchesella cincta heeft aan de ene kant het voordeel dat het gemakkelijk te herkennen is, en dat het relatief groot is (gemakkelijk 4 millimeter!), maar aan de andere kant: dat blijft niet stil zitten.

Orchesella cincta

Lastig, ik moet het niet zeggen. Afijn.

Oh, en: als onze koer heraangelegd wordt, dan moeten er dingen op schouderhoogte komen: ik heb de fout begaan mij te bukken om filmpje en foto’s te nemen, en nu is het allemaal weer kapot in de rug.

Damned.

Boekenluis

Geen al te goed nieuws, als dergelijk grut in huis zit, vermoed ik:

Boekenluis

Een millimeter of twee stofluis, peins ik zo. Van die beesten die papier opvreten, die gedijen in te vochtige omstandigheden. Vensters dicht en stoken, denk ik.

Boekenluis

Boekenluis

En dat het plezier doet, om nog eens een beest te fotograferen dat ik nog nooit op foto had. Ha!

Klein en kleiner

Jazeker: ’t is weer tijd voor spinnen, op de koer. Kleine huisspinnetjes zoals deze –zullen we zeggen minder dan een centimeter? — die op een verloren baksteen zat:

Spinnetje

…en nog veel kleinere huisspinnetjes zoals deze, millimeters klein en bijna niet te zien in een dicht web op diezelfde baksteen:

Spinnetje

De oogst

Mijn rug wil niet mee, maar ik wou toch eens de tuin in trekken, al was het voor een kwartiertje. Bukken zat er ook niet in. Nog een geluk dat er op ongeveer-ooghoogte ook wel wat beleven viel (thank heavens for brandnetelvelden).

Om te beginnen: ik probeer eens wat meer op f/20 of lager foto’s te nemen. Het verschil in scherpte is echt wel fenomenaal, vergelijk deze vlieg:

 Een vleesvlieg

…en dit klein spinnetje, ongeveer even groot als de kop van de vlieg hierboven, maar toch veel minder scherp:

Klein spinnetje met slachtoffer

En voor de rest: veel, héél veel lieveheersbeestjeslarves. Praktisch allemaal Harmonia axyridis, vieze aziatische migranten dat ze zijn, zomaar onze Vlaamse volkseigen lieveheersbeestjes wegconcurreren. Dat het Vlaams Blok dààr eens iets aan doet!

Lees verder

Mijne favori

Hoera! ‘t Is weer spinnenseizoen in de tuin! En ik heb mijn lievelingsspin gezien! Mijn weekend is goed!

Kijk, daar zat ze, een kraamwebspin (Pisaura mirabilis):

20070421_140332_KGB7884

…en van een beetje dichter:

20070421_140429_KGB7886

En waarom mijn favoriete spin? Wel, kijk, zo zien ze eruit als ze hun eitjes in een bolletje met zich meedragen:

Pisaura mirabilis

Ik vind dat nu eens zó schoon en zo kwetsbaar en ontroerend… de romaticus in mij, zeker?

Op safari

Ah, ‘t was nog eens lang geleden: den hof in met de camera. Niet zo enorm veel te vinden, maar toch een paar grappige springspinnetjes. De eerste is een zebraspin (Salticus scenicus), de tweede is een onbekende soldaat (Nomen nescio):

Salticus scenicus

Een springspinnetje

En verder… zo één van die pissebedden zo groot als een larve van een mier, die in mierennesten symbiotisch leven:

Pissebed

En een paar gewone pissebedden:

Pissebedden

En ook een verloren gelopen rode fluweelmijt, op jacht naar ‘t één of ‘t ander:

Rode fluweelmijt

Rode fluweelmijt op pad

‘t Seizoen is weer begonnen, jawel.

Gefotografeerd

‘t Was al een tijdje geleden dat ik er met het fototoestel op uit getrokken was in de tuin. Koud, en nat, en beesten niet gemakkelijk te vinden en zo.

Excuses, ik weet het, excuses.

Maar alla. Vandaag eventjes buiten gestapt, en toch een beetje prijs gehad:

Springstaart

Springstaart

Springstaart

Ik denk niet dat ik al ooit zo duidelijk een springstaartje op foto gehad heb. Die beesten zijn zo’n anderhalve millimeter lang, en ze zitten niet echt bijzonder lang stil, en ik ben wel een beetje content dat ik er deze foto’s van heb.

En toch… ik heb van precies ditzelfde beest al foto’s gezien die zo exponentieel veel beter zijn, dat ik er een beetje lastig van word. Met een beetje geluk krijg ik binnenkort een nieuw flash-systeem cadeau, en daar zou het qua belichting toch al een beetje beter moeten gaan: hierboven heb ik vijf lagen toiletpapier (eat that, Brutin) op mijn ondertussen antieke SB-29 moeten plakken om niet volledig overbelicht te zijn.

En dan moet ik echt écht eens naar een betere manier om macro’s te maken op zoek gaan.

update: leve het internet! En meer specifiek: leve Frans Janssens, wereldexpert op het gebied van springstaarten! De eerste en de derde is een Dicyrtomina saundersi, te herkennen aan de twee afzonderlijke gele strepen op de antennes en een vlek in de vorm van een maltezerkruis op het achterwerk; de tweede is een Dicyrtomina ornata, te herkennen aan het uniform geel gekleurde tweede antennesegment en een meer rechthoekige gele vlek op het achterwerk.

Geschreven al kijkend naar: The Daily Show – 2007.01.29 – Bill Gates (TVRip.SoS)

« Oudere berichten

© 2019 Michel Vuijlsteke's weblog

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑