Ik heb wat identificatie-apps op mijn telefoon staan om beesten te identificeren die ik op mijn beestensite zet: als het in twee van de apps als hetzelfde beest geïdentificeerd wordt, en controle op de Googles of de Wikipediats spreken dat niet tegen, ben ik er redelijk zeker van dat iets echt wel écht herkend is.

Wat een immens verschil met twintig jaar geleden, waar het zelf zoeken en doen was!

De foto’s stonden op mijn computer, het was mij veel te veel moeite om ze eerst op mijn telefoon te zetten en dan te uploaden, dus nam ik gewoon foto’s van mijn scherm. Dat geeft uiteraard geen perfecte resultaten, maar toch degelijk genoeg:

Ik deed dus rustig door, tientallen foto’s per dag — tot ik ineens een boodschap van een mens kreeg, die mij vroeg waarom ik dat deed, en dat het wel serieus vervuilend was voor de database omdat de tijd niet juist staat en de locatie niet zeker is.

Hola! Een échte mens! Die inzit met de kwaliteit van de data! Ik had de app gewoon als een commodity gebruikt maar geen moment nagedacht over wie of wat er zou kunnen achter zitten!

Bleek ook dat er niet alleen een app is, maar ook een website (https://waarnemingen.be/, ook wel https://observation.org/), en dat het daar uiteraard veel eenvoudiger is om foto’s te uploaden van de computer.

De opties waren: ofwel manueel overal de juiste data op de foto’s-van-scherm te zetten, ofwel alles opnieuw uploaden en identificeren. Ik heb uiteindelijk het tweede gekozen, en de man aan de andere kant van de mail heeft mijn oude observaties weggekapt.

Waarna ik beginnen uploaden ben. Na een paar dagen zit ik aan 630 waarnemingen:

Ik was begonnen met ook op de website gewoon afbeeldingen te uploaden en dan hopla klaar — maar toen kreeg ik updates per mail van, nog eens, échte mensen die achter mijn rug mijn observaties aanvulden. Tegenwoordig vul ik dus minstens het levensstadium in en de activiteit in, als ik het zeker weet. Zoals deze “‘in copula”, bijvoorbeeld:

En al mijn foto’s komen er als CC-BY-NC-ND op, dus ik draag een steentje bij aan de kennis wereldwijd en al. 🙂



Reacties

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.