Begod

Op JimTV zit iemand Axis & Allies uit te leggen aan Frank Mjolnar. Frank zit erbij als iemand die er niets van begrijpt. Begot een WOTC-sponsored event op Gamepower!

Britney Spears rules.

Maar voor de rest: niets op tv. Of wacht, neen: quiz op canvas. Herman Van Molle rules ook.

“Wie heeft de uitschuifbare brandweerladder uitgevonden?” Een zeker Magirus. Magirus! Van Magirus Deutz! Van de kwartetten van Zware Voertuigen!

Zouden er nog kwartetten bestaan tegenwoordig? The Mind Boggles. Even zoeken op internet…

Huh? Niets? De enige referenties naar kwartetten zijn links naar een Citroën-kwartetspel, informatie dat Verkade in de jaren 30 ook een kwartetspel heeft uitgebracht en voor de rest wat oude rommel die niet meer bestaat of ter zake doet.

Ik kan mij niet inbeelden dat die kwartetspelen niet meer zouden bestaan. Ja-ren gespeeld op school. Soms wel eens met de klassieke regels, maar veel meer met de leer-eigenschappen-van-dingen-vanbuiten-regels. Ik meen mij te herinneren dat ik nog bijzonder lang alle eigenschappen (topsnelheid! cylinderinhoud! PK!) van tientallen Porsches uit de jaren ’70 gekend heb. En van ferries (RoRo!). En van legervoertuigen (waar ik mij herinner dat de Magirus-Deutz de langste van de hoop was, een laag-bij-de-grond, breed, geel voertuig om tanks te vervoeren).

Op den duur kwamen er meer en meer kwartetten met “speciale” kaarten (super as! atout!), maar dat was als het al op zijn einde begon te lopen. Ergens tussen de tijd van de houten tollen en dat ding met die vier plastic veters die in elkaar gevlecht moesten worden… eum… naam vergeten…

Het geheugen meneer: een vuile beeste als ze u in de steek laat.

Doe mee met de conversatie

4 reacties

 1. Hallo allemaal!

  Ik ben een verwoed verzamelaar van kwartetspellen. In de schaarse vrije tijd tik ik wel eens kwartetspellen in bij Google, en zo kwam ik ook op deze site. Als iemand iets wil weten over kwartetten, hoeveel erzijn, soorten, ouderdom etc. etc. , mail dan eens. Ik heb er zo’n 10.000, waaronder 13 verschillende van Verkade. Ook veel ruil- of verkoopmateriaal.

  Gr.,

  Piet

 2. Hellow,

  Idd, lang leve die kwartetspellen “van vroeger” – ikzelf ben begonnen met te proberen al diegenen die we vroeger speelden te verzamelen – je vind er bitter weinig van op internet, soms al eens op rommelmarkten, soms op ebay…

  diegenen die ik zoek dateren van rond de jaren 80, met lichtblauwe achterzijde (latere waren donkerblauwe achterzijde) – zoals daar toen waren:

  oorlogsvliegtuigen (WO2)
  rally
  vrachtwagens (met zo’n geel ding: de “Shuerle” of zoiets (langste) en een paar Fauns der in – herinnert iemand zich dit nog ?)
  enz…

  alle hulp is welkom!
  Jow Piet, hoe kan ik je contacteren ?

  RP

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.