“Laten we elkaar geen Liesbeth noemen,” zegt Willy Claes in De Standaard vandaag.
Da’s een uitdrukking die ik nog nooit van mijn leven gehoord heb. Volgens Google nam Bert Anciaux ze in de mond in een toespraak voor Spirit, in november 2001: “Maar laat ons elkaar geen Liesbeth noemen, het politieke klimaat is vandaag niet zo ideaal.”
Een paar maand later, Fred Erdman in een debat in de Kamer in mei 2002: “Ik geloof ook dat, zeker wat deze materie betreft, het beter is iets wettelijk te regelen dan in de obscure sfeer van arrangementen te blijven. We weten dat dit gebeurt, laten we elkaar geen Liesbeth noemen.”
Guy Verhofstadt in september van hetzelfde jaar: “Dames en heren, laat ons elkaar geen Liesbeth noemen. Brussel zal een complexe stad blijven”.
Weird.
Reacties
8 reacties op ““Laten we elkaar geen Liesbeth”
Ik kende hem heel vroeger al in de vorm van: “Laten we mekaar geen mietje noemen”. Denk dat dat de Nederlandse (uit Nederland afkomstig dus) variant is. Die met Liesbeth heb ik inderdaad ook vaak gehoord uit de mond van politici. Jaja pas op ik studeer dan wel IT, heel mijn middelbaar heb ik talen geleerd dus tja, die interesse blijft een beetje he.
mietje, dat kende ik, maar “Liesbeth”? pff allemaal de schuld van anciaux!
Liesbeth en mietje? Toch zie ik het verband niet. In “laten we elkaar geen mietje noemen” is de bedoeling duidelijk; maar de naam “Liesbeth” is toch een volstrekt neutrale naam?
Driewerf hoera! Op 21/04/04 de uitdrukking drie keer gehoord in het VRT-journaal. Eenmaal om 13:00, Ivan De Vadder voor het Gerechtsgebouw in Gent bij de uitspraak van het arrest over het Vlaams Blok (vzw).
Diezelfde avond nogmaals om 19:00, en dan in Terzake door dhr. Vanhecke (?), voorzitter van die partij, in een discussie met Coninckx en De Gucht. Die had zeker gekeken naar De Vadder…
Trouwens, een onnozele uitdrukking, niet?
Vandaag zat ie in ’t journaal op één, als ondertiteling bij secretaris-generaal van de VN Kofi Annan die zei: ‘Let’s be frank with each other.’ Hilarisch!
Onlangs in een interview gelezen dat Bavo Claes lang geleden tegen Willy De Clerck zou hebben gezegd ‘laten we elkaar geen Liesbeth noemen’, wat in het verkeerde keelgat zou zijn geschoten en ervoor zou hebben gezorgd dat hij geen wetstraat mocht doen.
O tempora, o mores.
Ik heb de uitdrukking “Laat ons elkaar geen
Liesbeth noemen” eens gehoord uit de mond van prof. Van Keer in een les Speciale Wiskunde aan de Universiteit van Gent halfweg de jaren ’90.
Die uitdrukking moet minstens al zo lang bestaan.
Ik heb me ook altijd al afgevraagd waar ze vandaan komt.
[…] https://blog.zog.org/2003/06/laten_we_elkaar.htmlDe volledige uitleg van het misterie Wat "laten we elkaar geen liesbeth noemen" intypen bij google goed voor kan zijn hé […]