Dieet

Ik doe een dieet. Want ik moet vermageren. Niet alleen omdat dat in het algemeen een goed idee is, maar ook omdat het anders om bijkomende problemen vragen is, met mijn rug.

Diëten heeft niets met magie of truken te maken, maar alles met rekenen en wilskracht.

Vergeet Montignac of Atkins of ananasdieet of het laatste -van-in-de-flair, hier is het Michel Vuijlsteke Succes Gegarandeerd Altijd Gelukt Dieet™:

 1. Zet uzelf een limiet van aantal calorieën per dag, of beter, ga naar een dokter of diëtist en laat die u een limiet geven. Ik zit de hele dag, ik moet veel vermageren, en ik weet wat ik aan het doen ben, dus ik ga voor tussen de 1200 en de 1500 kCal/dag.
 2. Koop een goeie calorieëntabel, of zorg ervoor dat je altijd een computer-met-google bij de hand hebt, en in ieder geval lees aandachtig alle bijsluiters van alles wat je koopt, kwestie van te weten hoeveel calorieën de dingen bevatten, hoeveel eiwitten, hoeveel koolhydraten en hoeveel vetten
 3. Probeer ervoor te zorgen dat wat je eet uit ongeveer de helft koolhydraten bestaat, ongeveer 25% eiwitten en 25% vet.
 4. Eet minstens drie maaltijden (zeker een goed ontbijt, een middagmaal en een licht avondmaal). In geval van honger, eet een tien-uurtje en een vier-uurtje. Een appel bijvoorbeeld.
 5. Als het warm eten is, neem nooit bij.
 6. Drink veel. In mijn geval is dat niet zo direkt wijs, wegens alsdat elke liter die ik binnenkrijg er weer kathetergewijs manueel moet uitgehaald worden, maar alla: buiten het drinken bij de maaltijden minstens één à twee liter per dag. Drank zonder calorieën natuurlik, zoals water. Of, in mijn geval, Cola Light (ik weet het, ik weet het, aspartaam).

Voilà. Dat is het. En voor de rest is het allemaal wilskracht. Geen chocolade. Geen confituur. Geen paaseieren (nee, niet één). Geen mayonaise. Geen ketchup. Twee boterhammen, niet meer. Eén appel, geen twee. Geen oliebollen op de kermis. Geen bier.

Mijn eten ziet er op een normale dag uit als volgt:

 • ‘s morgens twee boterhammen met kaas en yoghurt met fruit
 • ‘s middags gewoon (warm) eten, maar dan wel zonder vet en niet veel
 • ‘s avonds twee of drie sneetjes toast met kaas of iets anders van mager beleg, en yoghurt met fruit

In totaal telkens ongeveer zo’n 400-500 kCal. En niets tussendoor.

Heb ik honger? Eum, ja, soms. Nu bijvoorbeeld, omdat het 2u10 is en ik op vijf dagen tijd maar pakweg drie normale maaltijden gehad heb. Maar voor de rest: nee, geen honger. ‘t Is een gewoonte.

Heb ik dan nooit goesting om mee te eten met Sandra, als ze chocolade of frieten met mayonaise eet? Neen, niet echt. Ik heb twee weken geleden een paar frieten gegeten, gewoon omdat dat al enorm lang geleden was, maar da’s ook alles.

Hoe lang ga ik dat volhouden? Zo lang als het nodig is. Als ik naar mijn eigen goesting genoeg vermagerd ben, en als ik iets meer actief kan zijn dan nu, ga ik naar meer calorieën per dag gaan. Maar ik maak mij geen illusies: verkeerd eten is als verslaafd zijn aan drugs of alcohol. Het is een dagelijks gevecht, en het is voor de rest van mijn leven.

Is dat niet om depressief van te worden? Bof, neen. Mocht ik te horen krijgen dat mijn loodgieterij nooit meer in orde komt, of dat ik nooit meer zonder pijn zou kunnen zitten op een stoel, dàt zou… euh, hang on…

Doe mee met de conversatie

5 reacties

 1. Tof van je dat je een blog bijhoudt over je dieet!
  Veel succes

  Misschien een tip als je sneller vet wil verbranden:
  Een snellere vetverbranding
  In dit artikel lees je welk soort training het efficiënst is om sneller vet te verbranden

 2. Pingback: xii | 12

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.