Vocht

Zojuist is de dakenmeneer van Gentbouw langsgeweest. Probleem is dat de muur bij Louis vochtig staat, en dat we niet helemaal duidelijk weten wat de oorzaak is en wat we eraan kunnen doen.

Het is zeker niet de zink—dat had ik tenandere niet verwacht, hij was nog maar een paar jaar geleden vervangen. Bij nazicht van de goot en van de buitenmuur bleek dat die poerdroog stonden, dus dat zou het ook niet meteen moeten zijn. Probleem is dat we een hollywoodgevel hebben, zo’n voorzetgevel uit de negentiende eeuw. Negen jaar geleden zag die er zó uit:

hoe het er negen jaar geleden uitzag

De rechterkant ziet er op die foto al een beetje dodgy uit, en da’s alleen maar erger geworden: de goot was toen al een paar jaar lek, en ze is pas gedicht toen wij het huis gekocht hebben in 1999.

Maar tegen dan was de voorkant zijn pleisterwerk kwijt aan het raken. En, veel erger, blijkt dat er aan de achterkant geeneens pleisterwerk is. En de voorkant staat nu wel droog, maar de achterkant is volledig gezooien. Er zitten gaten van meer dan vijf centimeter in. Er groeien planten in. Er groeit mos achter de voegen.

Dus het is niet denkbeeldig dat de inslaande regen langs achter de muur binnendringt, en dat die dan naar beneden sijpelt en zo de kamer van Louis binnenkomt.

>zucht<

Oplossingen. Ongelooflijk korte termijn: vanvoor en vanachter waterdicht cement op smeren. Middelkorte termijn: vanachter beton, vanvoor nieuw pleisterwerk. Goede oplossing: de toestand van 1705 terugzetten.

In het snel gephotoshopt:

in de rapte gephotoshopt

…maar da’s dus een behoorlijk dure ingreep. En afhankelijk van de toestand van wat er onder het pleiserwerk zit, zou het wel eens kunnen dat de hele gevel moet ontmanteld worden, en wie weet hoe lang het dan duurt…

Pfeh.

Één reactie op “Vocht”

  1. Korte termijn oplossing is absoluut af te raden neem het van mij aan. Voor het weinige ik nog weet uit mijn opleiding gat jullie dat zuut opbreken aangezien het water dat erin zit een weg zal zoeken elders , maw naar binnen… Als ik jullie een goede raad mag geven, contacteer mijne papa nekeer dat is de specialist ter zake.
    groet, An

Reacties zijn gesloten.