Blair geen haar beter?

Samenvatting:

Blair vóór de oorlog: we zijn in onmiddelijk gevaar! Binnen drie kwartier kan Londen gebombardeerd worden door Saddam Hoessein! Als Saddam zijn WMD’s niet aflevert dan moeten we wel aanvallen!

Oppositie vóór de oorlog: en wat als sancties en dreigementen werken?

Blair vóór de oorlog: ja, dan is er geen oorlog nodig natuurlijk.

Oppositie vóór de oorlog: en dus blijft Saddam Hoessein dan gewoon aan de macht?

Blair vóór de oorlog: euh, ja zeker?

fast forward

Blair nu: dat van die 45 minuten was eigenlijk toch helemaal verkeerd, en eigenlijk was onze intelligence helemaal verkeerd, sorry hé.

Oppositie nu: jamaar is dat dan sorry voor de oorlog?

Blair nu: baneentgulder! Als jullie de beslissing hadden moeten nemen, zou Saddam gewoon aan de macht gebleven zijn!

De britse regering begint al hetzelfde te doen als Bush: ze proberen de definities, de parameters van de discussie naar hun hand te zetten. “Jullie vinden de oorlog ongerechtvaardigd? Ah, dan zijn julie vóór Saddam Hoessein!!” of nog: “Waarom zijn jullie zo verontwaardigd over al dan niet gerechtvaardigde oorlogen? Weten jullie niet dat er vandaag een massagraf gevonden is in Irak??”

Aaargh! Ik was zó aan het hopen dat ze op Newsnight tegen de spokesperson iets zouden gezegd hebben in de zin van “yo, gasten, wij zijn hier wel geen amerikaanders hé”.

Maar nee.

Is het dan echt zo moeilijk om dat bij de gewone mens duidelijk te maken? Ja, Saddam Hoessein was een smeerlap, en ja, het is wellicht/misschien (take your pick) goed dat hij niet meer aan de macht is, maar dat wil nog niet zeggen dat we zomaar elk land kunnen/mogen binnenvallen waar een dictator aan de macht is.

Zucht.

[en o ja: massagraven in Irak? van Koerden? dringend forensisch onderzoek, zou ik zo zeggen, en nakijken of ze met westers gifgas vergast zijn, op aanwijzen van satellietbeelden die de CIA aan Irak gegeven had in ruil voor het lastig maken van Iran]

[en o ja ook: massagraven in Irak? een leven is een leven natuurlijk, maar hoeveel massagraven liggen er in de jungle van Rwanda? In het zand in Soedan? In Noord-Korea? Iemand?]

3 reacties op “Blair geen haar beter?”

  1. Deze uitzending heeft mij dus bijna een tv gekost, want god wat werd ik agressief van die Labour muts. Staalhard zitten liegen en bedriegen zonder dat iemand er iets van zegt.

    De Engelsen zijn dus echt geen haar beter dan dyanks, wat dat betreft; maak je geen illusies. Blair heeft vanaf het begin gelogen.

  2. En de gewone mens begrijpt het wel terdege; het zijn de “chattering classes”, zoals de engelsen dat zo mooi zeggen, die het niet willen begrijpen, hetzij omdat ze medeplichtig zijn, hetzij omdat ze hun comfortable baantje liever niet kwijt raken…

Reacties zijn gesloten.