Bush-Kerry II

Edwards-Cheney was mij gewoon te surrealistisch om vol te houden, eens kijken of ik het volhoud deze keer.

Kerry gaat direkt zeer dicht bij de president staan, kwestie van te benadrukken dat hij groter is, vermoed ik. En hij was ook de eerst om zijn hand de lucht in te steken, waardoor het leek alsof Bush hem nadeed.

Vraag: Kerry too wishy-washy? Kerry: Bush heeft geen WMD gevonden in Irak, en de hele campagne is een Weapon of Mass Deception geworden. Kerry heeft altijd hetzelfde gezegd: hij is voor of tegen iets, maar hij is tegen de manier waarop de president iets uitvoert. En direkt op de jobs en de tax cuts.

Bush: hij ziet waarom de mensen denken dat Kerry wishy washy is, want 87 miljard vóór en dan tegen, en Saddam was een gevaar en dan weer niet. En hij verandert voortdurend zijn positie, voor politieke doeleinden. Tax cuts voor middle class? Kerry zegt dat hij er vóór is, en hij heeft toch tegn gestemd.

Vraag: gisteren toegegeven dat Irak geen WMDs had, maar Saddam zou het wel gewild hebben. Is dat écht een redelijke reden voor invasie, terwijl Noord-Korea in dezelfde situatie zit. Bush: na 9/11 moesten we naar de wereld kijken op een andere manier, en nu moeten we alles doen om Amerika te beschermen. En wij dachten dat Saddam een gevaar was omdat hij WMDs kon geven aan de terroristen. En Bush heeft diplomatie geprobeerd, maar dat is niet gelukt. Iedereen dacht dat er WMDs waren, en nu blijkt dat er geen zijn, zijn we niet content maar bon. Onder Kerry zou Saddam nog aan de macht zijn en de wereld gevaarlijker zijn vandaag.

KErry: de wereld is gevaarlijker vandaag. En de president wil dat de mensen denken dat ik mijn gedacht veranderd heb omdat hij geen goeie resultaten kan voorleggen. En hij wil jullie doen denken dat ik van gedacht veranderd ben. Ik heb altijd gedacht dat Saddam gevaarlijk was, maar de president heeft het allemaal veel te rap gedaan en nu zitten we met Noord-Korea en Iran.

Bush: herinner u de Global Test? Dat is de mindset van Kerry. Dat sancties zogezegd werken. Saddam was gevaarlijk omdat hij zijn WMDs ging geven aan terroristen.

Kerry: neen, het doel van de oorlog was de WMDs weghalen, niet Saddam. En sancties werkten wel degelijk, at is bewezen met het rapport van gisteren.

Vraag: zelfde plan als Bush in Irak? Kerry: nee, want het plan van Bush werkt niet. De reconstructie, volgens de republikeinen zelf, mislukt. Kerry zou geallieerden binnenbrengen. Vorige week was er een vergaderig om de training over te laten nemen door gealieerden. En Bush heeft daar niets op gezegd of zelfs maar geantwoord. Alleen leden van de originele coalitie mochten van Bush wat dan ook doen. Dat is geen manier om een alliantie op te bouwen.

Bush: ik had een vergadering met de minister van financies van Irak en hiuj zei me hou graag de Irakezen vrij zijn. En toen zette hij de tv aan en werd hij helemaal pessimistisch. En het plan van Kerry? Dat klinkt goed want het is het Bush-plan. En Kerry gaat een summit houden, maar aar zeggen “doe mee in de verkeerde oorlog op de verkeerde plaats op de verkeerde tijd”? Ons plan werkt, en Amerika zal er beter voor zijn.

Kerry: de juiste oorlog is Osama Bin Laden, de juiste plaats was Afghanistan, de juist tijd was Tora Bora. Maar nu moeten we de oorlog tot een goed einde brengen.

Bush: jamaar we dachten dat er WMDs waren en nu zijn er geen. En Osama Bin LAden is niet het enige doel, we moetne de WMDs vinden.

[euh, non sequitur much?]

Vraag: iedereen in de hele wereld is blijkbaar echt zeer boos op de VS. Wat gaan we daaraan doen? Bush: wij hebben een groot land en ik herinner me Ronald Reagan toen hij uit principe tegen Rusland waren. Toen waren we ook slecht gzien in Europa. Ze waren ertegen dat Saddam Hoessein aangepakt werd. Ik ben niet akkoord om met Arafat te spreken, en daar is Europa ook tegen. Ik ben tegen het internationaal gerechtshof in De Haag, en daar waren de mensen ook tegen. Soms maakt een mens onpopuaire maatregelen, en de hele wereld heeft Amerika graag. En wilt Amerika een president die gewoon om populair te zijn dingen doet?

Kerry: vier jaar geleden vroeg men Bush wanneer hij ten oorlog zou trekken, en hij zei toen alleen met genoeg mensen en een goeie exit strategy. Deze president heeft dat niet gedaan. De president is veel te rap in Irak binnengevallen en heeft zijn
Bush: ik heb tegen de generaals gezegd in het witte huis en zij zeiden dat alles in orde was.
Kerry: de generaals hebben hem gezegd wat te doen om de oorlog te winnen, maar de president moet alles doen om de vrede te winnen, en dat heeft hij niet gedaan?

Vraag: Iran sponsort terrorisme, en kan Europa en Israel raken. Ze hebben binnenkort nucleaire wapen. Quid? Kerry: inderdaad. Dit is iets dat gegroeid is terwijl Bush in Irak bezig was, dat geen gevaar was. En nog erger: Noord-Korea heeft ondertussen misschien al zeven atoombommen, en Bush heeft er zelfs niets aan gedaan. Nu? Wij moeten met de britten en de fransen en de duitsers samenwerken om proliferatie in de hele wereld, ook in Rusland bivoorbeeld, aan te pakken. En d epresident zou dat allemaal op dertien jaar laten gebeurn, en ondertussen zelf ook nog atoomwapens maken, dat is niet echt een voorbeeld.

Bush: That answer almost made mwant to scowl. Dat is naief. En natuurlijk zijn we bezig met IRan, en daarom zullen we ook doen wat hij zegt dat we moeten doen.
Noord-Korea: het is naief en gevaarlijk om bilaterale gesprekken te houden met Noord-Korea. En hij beschuldigt *mij* ervan tegen multilaterale gesprekken? Dat is wat Clinton deed!

Vraag: blijft er een militaire aanwezigheid en komt er een draft? Bush: ik hoor dat er een gerucht “on the internets” is, maar daar is niets van aan. Alles werkt met het leger dat we hebben, als we ze genoeg betalen. En we hebben niet zovele mannen nodig: we halen ze uit Korea en vervangen ze door wapens. En we halen ook menen uit Europa en we vervangen ze met wapens. “We’re umplyin’ [sic] un-manned veee-hickles”.

Kerry: ook tegen een draft. Kerry is blij ondersteund te worden door allerlei militairen. Waarom? Omdat zij weten dat de president de militairen veel tedun heeft verpreid over de wereld. Er is nu al een backdoor draft, mensen die twee of drie tours doen. Kerry gaat 40.000 mensen toevoegen aan de militairen, en doen wat Reagan en Eisenhower deed.

[oei!!! Bush is kwaad!! Hij onderbreekt de moderator!]

Bush: we doen het niet alleen! Dertig landen!!

Kerry: Als Missouri een land was, zou het het derde grootste land in de coalitie zijn na de VS en het verenigd konikrijk. En ondertussen zijn nu al acht van de dertig landen uit de coalitie gestapt.

Vraag: waarom zijn er ondertussen geen aanvallen meer geweest op amerikaanse grond? Kerry: deze president heeft iedereen vertelt “het is geen vraag van of, maar van wanneer”. Wanneer kan niemand zeggen. Kerry is er mee akkoord dat de terroristen moeten gevonden worden, en het beste wapen is intelligence. En voor goeie intelligence, is er goeie coöperatie nodig, en om op de vorige vraag eriug te komen, die is er nu niet. Tax gap om de cargo holds te scannen? Het is Bush die besloten heeft de rijken een tax break te geven en de rest van de infrastructuur te laten vallen.

Bush: jamaar we hebben homeland security verdubbeld! En Kerry heeft na 1993 gestemd om de intelligence budgets te verminderen. En de Patriot act is belangrijk, en daar is Kerry tegen. En Kerry zal mislukken in Irak en een haven voor terrorristen worden.

[weer wrong war wrong place etc. tralala, het wordt wat afgezaagd]

Kerry: de president heeft gezegd dat het zeker zal gebeuren, nog een aanval. Kerry aanvaardt dat. Vermeerderd budget? Dat is niet belangirjk, het is beangirjk of het genoeg vermeerderd is!

Bush; ja. Ja. Ik zit er mee in. Mensen die overuren doen.

Nu domestic policy.

Vraag: Waarom mogen geen veilige en goedkopere medicijnen uit Canada geïmporteerd worden? Bush: omdat ik zeker wil zijn dat de medicijnen u niet gaan doden. En het zou kunnen lijken alsof het uit Canada komt, maar eigenlijk uit de derde wereld komen.
En we kunnen generische medicamenten rapper op de arkt laten komen. En in 2006 zal Medicare medicijnen voor oudere mensen dekken. En ik ben naar Washington gegaan om de mensen te helpen.

Kerry: vier jaar geleden heeft Bush dezelfde vraag gekregen, en toen heeft hij gezegd dat hij het een goed idee vond om drugs uit canada te laten komen en dat hij ervoor zou zijn. De president iegt: de senaat had er vóór gestemd, en de president heeft het tegengehouden. En het gaat om medicijnen in de VS gemaakt, niet in de derde wereld. En hij heeft het voor Medicare illegaal gemaakt om mediijnen in buklk te kopen om ze goedkoper te maken. omdat de farmaceutische industrie daar tegen was

Bush: jamaar Clinton deed hetzelfde! En Medicare? Kerry heeft 20 jaar in de senaat gezeten, en hij heeft op die tijd niets gedaan.

Kerry: well, actually, in 1997 we fixed medicare. We balanced the budget. En Bush heeft op vier jaar meer sculden verzameld dan alle president tussen Washington en Reagan samen.

Vraag: minder kost voor MEdicare en toch een vice-president die een trial lawyer is? Kerry: wij zijn alletwee advokaten, en wij weten dus hoe we die malpractice dingen kunnen vermijden. Maar: het is minder dan één percent van de kost van het geheel! En alles is duurder gerworden, dat heeft niets te maken met die minder dan één percent juridische kosten. Ik heb een plan, maar dat kan alleen als u me helpt om de tax cut terug te draaien.

Bush: haha, Kerry is de meest liberale senator in de senaat, en dat is moeilijk “in that bunch”.

[oei, ai, ‘t is weer in de mist aan het lopen]

Bush: nieuw health care plan? Weten jullie hoe? Omdat hij een liberaal is, gaat hij een government sponsord health care doen, en dat zou de hele health care kapot maken.

Kerry: de president is menen gewoon aan het bang maken. “Compassionate conseratism”, wat is dat? Labels willen niets zeggen, het is wat de mensen doen.

Bush: jamaar hij is twintig jaar senator en hij doet niets. En hi heeft een trial lawyer die alle reforms egenhoudt

Vraag: republikeinse senaat en huis, en geen enkele spending bill tegnegehouden. Waarom? En hoe gaat dat de mensen in amerika helpen? Bush: we hebben een deficiet omdat we in recessie zitten, en dat heeft ons inkomsten gekost. Ten tweede: we zijn in oorlog, en we moeten geld uitgeven om de oorlog te winnen. En home land security, daar moeten we geld aan uitgeven. En ook: we hebben iedereen een tax cut gegeven om uit de recessie te geraken. Ik denk dat mensen met meer geld in hun zakken meer uitgeven. In de laatse dertien maand 1.3 miljoen meer jobs. Ik ben bezorgd over het deficiet, maar ik ga geen geld an de troepen houden.

Kerry: om te beginnen; mijn health care plan is geen verplicht plan, en geen overheidsplan. Deficiet; 5.3 triljoen teeel, en nu 2.6 triljoen deficiet. Hij is de eerste president in 72 jaar die een jobs verloren is. De eerste tax cut tijdens een oorlog ooit. De rijkste 1% kregen 89 miljard dollar tax cuts, dat is meer dan 80% van al de rest. De president vindt de rijken belangrijker dan u. De enige mensen die in mijn pln verliezen, zijn de rijksten.

Vraag: hoe dat deficiet naar beneden? Bush: jaja, maar kijk eens waar we wvandaag komen! De beurs was gecrasht! En omdat we een tax cut gedaan hebben gaat alles beter. Kerry: tax cut voor de rijksten, onder meer voor Enron, niet voor de economie.

Vraag: kan Kerry in de camera kijken en beloven dat hij de taxes niet gaat naar boven halen voor mensen die minder dan 200.000. Kerry; ja. En alleen de rijken zullen er last van hebben: ik, Bush, en sorry, de moderator

[eerste lach van de avond bij het publiek]

Bush: geloof hem niet! Hij is aan het liegen!

[Bush heeft een battling green eyeshades grapje geprobeerd, maar die viel redelijk plat]
[en Kerry is on a roll]

Bush: we zijn goed bezig! De economie is aan het groeien!

Vraag: hoe deficiet in twee krijgen? Kerry: John McCain en Kerry samen zouden corporate loopholes sluiten, en ik heb al altijd voor balanced budget gestemd.

Bush: hij is een liberaal! En hij liegt!

Vraag: wat heeft de administratie specifiek gedaan voro het milieu? Bush: diesel engines. Wetland vermeerderen met drie miljoen. Inner city dingen doen. Clear Skies initiative. Meer wildlife. Healthy Forest Bill, vooral belangirk om te zien dat de bossen beschermd zijn omdat ze niet gekapt worden zoals zou moeten en dat ze dus in vlammen kunnen opgaan.
Maar technologie gaat onze manier van leven verbeteren, en ik heb een waterstof auto voorgesteld. “I guess you could say I’m a good stewart of the land”.

Kerry: als ik dat hoor, denk ik niet dat de president in de realiteit leeft. Nummer één: noem mensen geen liberaal om zomaar iets te zeggenn dat is naief. Ten tweede: “Clear Skies”, dat is zo’n orelliaanse naam gelijk No Child Left Behind. Als ze niets hadden gedaan aan de bestaand eClear Skies, zouden we beter af zijn. De voorzitter van de EPA heeft zijn ontslag ingediend. Ze geloven niet in wetenshap.

Bush: Kyoto? Dat is om populair te zijn in Europa. En ik ga meer geld in R&D steken.

Kerry: Kyoto was niet perfect, en dat weet ik; We hadden er unnen aan wekren, maar 160 anden werken eraan, en Bush heeft gewoon gezegd dat hij niet meer geïnteresseerd was.

Vraag: hoe kan de VS competititef zijn in manufacturing gegeven de lonen in de VS? Kerry: er zijn veel manieren, mar Bush heeft daar helaas niet veel aan gedaan. Nu zijn er bijvoorbeeld loopholes waardoor het voordeliger wordt om in het buitenland te gaan zitten dan hier. Maar wat het meest kost, is de kost van health care. Ik heb daar een plan voro, en ik betaal dat met de tax cut voor de rijken die ik zou afschaffen. En zó worden we meer competititef; doro meer scholen en meer geld aan universiteiten. En als we ons bevrijden van onze afhankelijkheid van olie uit het midden-oosten.

Bush: liability reform! De beste manier om jobs hier te houden is een energieplan hebben, en dat heb ik voorgesteld. Maar het zit vast in de senaat en hij is niet komen opdagen om er vóór te stemmen. En we moeten belastingen laag houden. En 900.000 bedrijven gaan onder zijn plan betalen.

Kerry: je kunt niet alle outsourcing tegenhouden. Wall Street Journal zegt dat die 900.00 voora kleine aandeelhouders zijn. Als Bush een aandeel zou hebben in een timber company, zou hij een smalklk business zijn.

Bush: I own a timber company!? …That’s news to me!!
….
….
Need some wood?

[embarassed laughter]

Vraag: Patriot act vermindert de rechten van de mensen? Bush: neen. Elke daad heeft een court order nodig. Ik hoop dat niemand denkt dt ijn vrijheden angetast zijn.
Patriot is nodig om dat sommige onderdelen van de FBI niet met elkaar konden spreken.

Kerry: de voorzitter van de republikeinse partij, de chairman van house judiciary comitte heben allemaal gezegd dat het over hun lijk zal zijn als de patriot act gehouden wordt zoals hij nu is. Er zitten mensen in de gevangenis die geen advokaat mogen bellen. Ik heb voor Patriot gestemd, omdat we al die dingen nodig hebben, maar ze kunnen gebruiken wil niet zeggen dat we heel de amerikaanse manier van leven moeten omgooien.

Vraag: niemand is genezen door embryo-stemcellen. Zou het niet wijzer zijn om alleen andere stamcellen te gebruiken? Kerry: ik begrijp het gevoe. Maar ik was met Nancy Reagan op een forum van Michael J. Fox, die parkinson heeft, en hij zei: pak mijn hoop niet af. Dat is alles wat mij rchthoudt. Chris Reed is een vriend van mij, en hij oefent zijn spieren elke dag in de hoop dat er een genezing komt. We hebben tienduizenden embryo’s die nu al ingevrozen zijn, nit uit abortussen of zo, mar uit fertility clinics, en we zouden daarmee enorm veel dingen kunnen genezen.

Bush: embryonic stem cell research vernietigt levens om stamcellen te krijgen. Maar naast wetenschap is ethiek ook belangrijk. En we moeten stoppen met embryonische stamcellen.

Kerry: is dat nu waffle of niet? Hij laat het toe, maar tot een bepaald aantal, en dan niet meer dan dat? Wetnschappers gaan u zeggen dat hij nonsens vertelt.

Vraag: Als er een plaats vrijkomt op de supreme court, wie zou u kiezen? Bush; dat zeg ik niet! Want ik wil dat ze allemaal voor mij stemmen!

[het ik dat goed gehoord??!]

Bush: ik zou iemand kiezen die voor “under God” is want daartegen zin is persoonlijke opnie boven de grondwet zetten. Hij zou ook niet iemand kiezen die voor slaverij is.

[huh?? en dna nonsens als “legislators make law”]

Kerry: Bush zei “what we need are some conservative judges on the court”. En Scalia en Thomas zijn zijn favorieten, zei hij. Kerry: the mark of a good justice is when you’re reading their opinion you can’t tell if it’s a woman or a man, a conservative or a liberal, a jew a muslim or a catholic. Vergis u niet: de supreme court is at stake in deze presidentsrace, en ik zou een goeie kiezen.

Vraag: als u met een stemmer zou spreken die denkt dat abortus moord is, en hij of zij zou vragen dt zijn belastingen niet naar abortus gaan. Kerry: ik ben een katholiek, ik ben diep religieus. Maar ik kan niet iets nemen dat een geloofsartikel voor mij is, en dat in een wet steken om andere mensen te verplichten iets te doen of niet. Ik kan er wel mee spreken, en raad geven. Als president moet je voor alle mensen van de natie spreken. Dat wil niet zeggen dat ik voor abortus ben.

Bush: “try to decipher that”. Ik zeg u: we geven geen geld uit aan abortus. Ik was tegen partial birth abortion. Ik ben voor parental notification. Ik was voor de unborn victims of violence act. Ik wil een cultuur van het leven promoten. Elk kind moet beschermd zijn door de wet. En er moeten adoptiewetten komen om abortus tegen te gaan.

Kerry: de president heeft net gezegd dat ik tegen iets ben. Dt is niet zo zwart wit: parental notification en partial birth abortion en dergelijke is nooit zo simpel als de president zegt dat het is.

Bush: ja, het is wel zo simpel. Ja of neen!

[goeie. help.]

Vraag: in de laatste vier jaar hebt u duizenden beslissingen gemaakt. Geef drie beslissingen die u gemaakt hebt die verkeerd waren en zeg waarom. Bush: in een oorlog zijn er vele tactische beslissingen waarvan achteraf kan gezegd worden dat ze verkeerd zouden kunnen geweest zijn, en ik ben ook maar mensenlijk. Maar in de grote zaken ben ik nooit verkeerd geweest. Uw vraag was eigenlijk: was het juist om in Irak binnen te vallen? En dat is zo, want Saddam martelde zijn mensen. Tax cut? Ook de juiste vraag.
Ik heb wat verkeerde mensen aangesteld, maar daar zeg ik niets over want ik wil hun gevoelens niet kwetsen op tv.

Kerry: kijk in uw eigen hart. Was de oorlog écht een goeie beslissing?

Bush; jamaar hij heeft eerst voor die 87 miljard gestemd en dan ertegen, en als hij president was, was Saddam nog altijd aan de macht.

Closing.

Kerry: de president en ik hebben andere overtuigingen, en ik respecteer hem daarvoor. Ik zou nooit de authoriteit aan andere landen of een andere entiteit geven. MAar ik weet dat ons land het sterkt is als we de wereld leiden. En zo hebbne Eisenhower en Reagan en Kennedy het gedaan, en dat doen we nu niet. Ik heb een plan om de terroristen aan te pakken, en hoe we trainingen in Irak kunnen aanpakken. Hier in de VS heb ik een plan voor health care voor de alle amerikanen. Voor onderwijs. Voor fiscale verantwoordelijkhied. En ik vraag uw steun. Om sterker te zijn thuis en gerespecteerd in de wereld.

Bush; de president moet kunnen leiden en dingen gedaan krijgen. We hebben veel doorgestaan, maar kijk eens waar we nu staan. Alles gaat beter, en we gan de belastingen laag houden en alles gat beter worden. In het buitenland hebben we een sterke president nodig, en ik zal niet rusten voor we veilig zijn, en dat zijn we nog niet. We gaan er alles aan doen dat de terroriten geen WMDs gaan hebben. Maar onze langetermijnstrategie is vrijheid. Afghanistan is vrij, en Irak is vrij.

Doe mee met de conversatie

6 reacties

  1. Het Amerikaanse “liberal” vertalen als “liberaal”, de je dat opzettelijk? 😉 In de VS betekent “liberal” gewoon links of progressief. Hier in Europa betekent “liberaal” wat in de VS “libertarian” heet.

  2. Liberal is liberaal. Net zoals Conservative conservatief is. En Labour arbeid.

    Wat die termen allemaal betekenen, is context.

    Links of progressief voor de ene, extreem-links en crypto-communistisch voor de andere 🙂

  3. Pingback: LVBlog

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.