Yad Vashem

Natuurlijk wist ik al jaren dat er in Jeruzalem een enorme database is met allerlei getuigenissen over de Shoah, en dat er plannen waren om dat ooit wel eens allemaal te ontsluiten voor de buitenwereld, maar ik had eerlijk gezegd de hoop al opgegeven.

Wat blijkt? The Central Database of Shoah Victims’ Names staat begod on-line! Voorlopig nog maar ongeveer de helft van de geschikbare gegevens zijn online te zien, maar wat er staat is wel in orde. Pak bijvoorbeeld de nicht van mijn grootmoeder, Dvoira Jarzabek, waarvan ik wist dat ze doodgeschoten was bij een transport tijdens de tweede wereldoorlog:

Yadvashem_19031009_248_5086_29

Dat transport zal dus wellicht van Czestochowa naar het kamp van Treblinka geweest zijn, in 1942. En via de functies "Pages of Testimony by the same submitter" en "Victims with same last/maiden name" kom ik stapels bekende en (nóg fijner) onbekende namen tegen.    

En zo weet ik nu bijvoorbeeld dat de grootvader van één van de aangetrouwde neven van mijn grootmoeder in 1866 geboren is en Wolf Zoltobrodski heette.

Wahey!!

Of pak bijvoorbeeld deze: een entry uit 1957 door een zus van de moeder van mijn grootmoeder over een andere zus van haar…

Yadvashem_03031158_232_2618_119

Helaas is mijn Hebreeuws niet meer wat het nooit geweest was, en kan ik er niet veel uit opmaken behalve dat ze dertig was toen ze stierf (in 1942, samen met de rest van de familie vermoed ik), maar ’t is wel een link met het verleden die zo ineens een beetje echter wordt.

Doe mee met de conversatie

3 reacties

  1. Serait-il intéressant que je demande à une copine qui sait lire l’hébreu? Ou mieux: il y a Monique et co!
    Allen daarheen!

Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.