Jobinterview 1c

Zegt Laurens:

Het is erg om te zien hoe veel vacatures ervaring vereisen tegenwoordig. […] Dan krijg ik schrik voor over 2 jaar als ik naar een job moet gaan zoeken.

Tja. Er zijn niet heel erg veel bedrijven in de IT meer waar je zonder enige ervaring binnen kan stappen als analyst-programmeur, da’s wel waar.

Maar ik kan me een aantal types werk voorstellen waar het wel nog kan om als niet-ervaren mens in de IT te werken:

 • Overheden, waar je bij wijze van spreken binnen kunt geraken als klasseerder of zo met een diploma lagere school, en dan via interne opleidingen en/of examens “hogerop” kunt geraken.
 • KMO’s of gelijkaardige, waar iemand met een beetje computerkennis al meteen gebombardeerd wordt tot “PC-goeroe”, en waar je kunt evolueren naar een positie van projectmanager, of programmeur, of database administrator, of iets in die zin. Als het bedrijf groeit, groei je gewoon mee.
 • Grote multinationals waar je via een combinatie van “accidental guru-ness” en office politics hogerop kunt geraken in de middle management-kant van de zaak.
 • Via uitzendkantoren als interimaris werkervaring opdoen in kleine projectes om te beginnen, Access-database-schermen maken, Excel-rapporten en zo, en dan telkens complexere dingen aanpakken.
 • Als zelfstandige, waar je doet wat je wilt en bijvoorbeeld als vrijwilliger kunt beginnen voor één of ander project, en dat dan als referentie kunt gebruiken om betalend werk binnen te krijgen en/of om een netwerk op te bouwen.

…en ik ben er wellicht nog stapels vergeten.

En wat dat gebrek aan ervaring betreft: als je ervaring als verkoper of project manager moet kunnen aantonen—die is moeilijk op te doen zonder het écht gedaan te hebben in werkverband. Maar als er programmeerervaring gevraagd wordt, dan is de allerbeste referentie het verzamelde werk dat je in je vrije tijd thuis gedaan hebt, of in vakantiejobs of eventueel in allerlei stages tijdens de opleiding.

Ik heb zo ooit iemand over de vloer gehad die een stage had moeten lopen en daar een aantal rapporten op een boekhoudpakket (of zo) moest maken. De informatie die hij nodig had, kwam maar niet, en dus heeft hij zijn tijd nuttig verdaan door een programmeertaal te ontwikkelen voor boekhoudkundige operaties, compleet met parser en alles. Dàt is waar ik naar op zoek ben in een programmeur.

Heel veel IT-ervaring kun je opdoen in je vrije tijd, na je uren, in hobbyprojecten. Ik persoonlijk heb alles wat ik van databases weet, geleerd in verschillende incarnaties van een boeken/CD-databank. Ik heb C++ geleerd omdat ik er een spelletje wou in maken, en java op dezelfde manier. ColdFusion omdat ik mijn boekendatabase op een website wou zetten, Delphi en C# omdat ik een betere interface wou dan Access voor de boekendatabase, etc.

Dus ik denk niet dat die ervaring op zicht echt een enorm probleem is.

Nee, ik denk dat het allerbelangrijkste is dat je ergens op een bepaald moment beslist wat het is dat je eigenlijk écht wil doen. En dat je daar dan voor gaat. Het kan zijn dat je dat pas weet na jaren werken, maar als het zover is, is het zover. En dan loopt het meestal wel los, dat werk vinden.

Enfin, is mijn ervaring toch 🙂

Doe mee met de conversatie

3 reacties

 1. Mijn ervaring is dat ik geen idee had wat ik precies binnen de IT wou doen en eigelijk toevallig bij een middelgroot semi-overheidsbedrijf aan de slag ging als software tester, wat me zodanig beviel dat ik erin ben gebleven.

  Wat ik zie is dat veel bedrijven het onderste uit de kan willen, van die mensen die en een univeristaire opleiding informatica hebben gevolgd, en tien jaar ervaring hebben met Java en C++ programmeren, maar niet ouder zijn dan 25 jaar of zo…

  In de praktijk nemen velen genoegen met iets realistischer.

  Maar het klopt ook dat een bedrijf niet graag mensen in dienst neemt die direct van de universiteit komen zonder enige praktijk kennis en inderdaad getuigd het niet van veel inzicht als je nog nooit iets buiten de uni om hebt gedaan…

 2. Mijn extra-universitair curriculum is een pak indrukwekkender dan min eigenlijke studies. Als ik het voorbeeld van onze studentenkrant bekijk, is het jammer dat zoveel mensen een ervaring als deze links laten liggen.

  Of zoals fotograaf Marco Mertens me ooit zei: Dit is ongelofelijk belangrijk, want waar kan je als jonge gast zomaar publiceren?

 3. Pingback: Pietel.be
Laat een reactie achter

Zeg uw gedacht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.