Pet peeves

Ik kan niet slapen want ik heb pijn. So there. Tijd voor een serie Dingen Die Mij Gruwelijk Tegensteken In Websites.

Inconsistentie: links met allemaal verschillende kleuren binnen één tekstpagina, of hoofdingen die niet allemaal even groot zijn wegens in-line styles (of, godbetert, <font> tags). Daar. Dienen. Verdorie. Style sheets. Voor. En dat hoeft trouwens niet enkel op websites te zijn: consistentie is overal goed.

Small caps: kleinkapitalen zijn een eigen lettervorm, geen verkleinde kapitalen. Vergelijk deze twee:

Smallcaps

De bovenste is een valse kleinkapitaal in Times New Roman, gemaakt door een woord in hoofdletters te schrijven en dan de letters die normaal gezien klein zouden zijn te verkleinen tot ze net zo hoog zijn als de gewone kleine letters. Resultaat: de verkleinde letters zien er te iel uit, en de hoofdletters te vet. Bah.

Daaronder een echte kleinkapitaal in Adobe Garamond Pro: proper. Trouwens, zelfde verhaal voor italiek:

Italiek

Bovenaan: Georgia scheef. Onderaan: Georgia italic.
Italics zijn geen letters die scheef gezet zijn, maar een eigen soort letters met een volledig andere afkomst (geëvolueerd handschrift) dan roman-letters (geëvolueerde gebeitelde letters).

Banners. Mensen die nù nog banners zetten op een professionele website… ik heb er zelfs geen woorden voor. Banner blindness is al sinds de late middeleeuwen een ingeburgerde term. Live & learn people; live & learn. En eens jullie zo ver zijn: navigation blindness is the new banner blindness.

Animatie. Zeer verwant aan mijn afkeer van banners: nutteloze animatie. Bah. Wég!

Links die in een nieuw venster openen. Haat. Hààt als mensen me geforceerd een nieuw venster doen opendoen als ik een link klik. Ja, zélfs als het een externe link is. Ik en niémand anders bepaalt wanneer er een nieuw venster op mijn desktop open gaat. Wat hoor ik u daar tegenstrubbelen? Dat het alleen maar is om de gebruiker te helpen, omdat anders de site waarop hij was “verdwenen” is? Shut. The fuck. Up.

…ah well. Ik kruip met een paar pillen onder het dekbed. Regular programming will be resumed shortly.

update: eh, synchronicity. Een eind eloquenter, dat wel.

8 reacties op “Pet peeves”

  1. ok ok, i got it. Jakob nielsen zegt het, jij zegt het en vele anderen met jou, dus zal er wel iets van aan zijn.
    Maar waarom beweert mijn docent web dan dat externe links in een nieuw venster moeten openen? “handiger voor de bezoeker…”?
    Ik vind zelf ook wel dat het nogal handig is in bepaalde gevallen. Hoewel de ctrl en shift toets ook wel te leren zijn.

    Toch wel handig *slijm*, zo’n webdesign/sollicitatie/en-wat-allemaal-nog tutorial… 🙂

  2. ik heb een tijdje geleden georgia italic ontdekt. zeeer mooie font.

    maar dat verschil in Times New Roman zie ik toch niet hard zenne en stoort mij bijgevolg ook niet

  3. Wel, ik ga akkoord met alles, behalve links in een nieuw venster openen. Ik vind dat dat moet kunnen. Vooral op nieuwspagina’s zoals Slashdot of zo. Ik vind het ‘minder tof’ als ik bij het klikken op de back button relatief lang moet wachten tot de pagina opnieuw geladen is, vaak is dat bij Slashdot (als voorbeeld) zo ; andere sites zijn er instantly, waarschijnlijk omdat ze wel gecached worden (veel weet ik er niet van).
    Bottom line is: externe links zouden standaard in een nieuw window open moeten gaan, tenzij ik expliciet kies van niet. Interne links zouden standaard in hetzelfde window moeten opengaan, tenzij ik expliciet kies van niet. Just my 0,02€

  4. Zoals mijn grootvader zaliger soms placht te zeggen: zo zeggen de ketters, maar zij dolen.

    @Laurens: hoe is dat nu mogelijk! Wat is dan volgens u het verschil tussen een “externe” en een “interne” link? Op basis van domeinnaam of zo? Dus http://zog.typepad.com/genea is “dezelfde” site as http://zog.typepad.com/photo maar http://office.microsoft.com en http://www.microsoft.com niet?

    Dat is gewoon tegengesteld aan alles waar het web voor staat.

    Je hébt overigens altijd de keuze om links in een nieuw venster open te doen: rechtermuisklik, “open in new window”. Of “open in new tab”. Het is net als dàt automatisch gedaan wordt dat er een keuze weggenomen wordt.

    @Peter: doe dan shift-click (in IE) of ctrl-click (in Firefox), worden de links hoedanook on een nieuw venster c.q. nieuwe tab opengedaan.

  5. Ik weet dat mijn idee nogal euh, konteverkeerd is, maar ik vind het dus niet zo erg als iemand voor mij beslist of er een nieuw venster open gaat of niet. Als die beslissing te rechtvaardigen is dus.

    Bijvoorbeeld: als je op je blog een entry maakt over een artikel op http://www.gva.be en je linkt naar dat artikel en je laat die link automatisch opengaan in een nieuw window, dan vind ik dat zeer goed. Ik ben tenslotte op jouw blog gekomen om je entry te lezen. Ik lees je entry en ondertussen alt-tab ik heen en weer naar het artikel, om bepaalde kernzinnen te lezen, etc. Ik gebruik het artikel als referentie, en ik zie de entry en het artikel graag naast elkaar, tegelijk. Dan is die beslissing om een nieuw venster te openen dus perfect te rechtvaardigen. Als je daarentegen in een sidebar op je blog linkt naar de voorpagina van http://www.gva.be in het algemeen, omdat je dat een goede site vindt of wat dan ook, dan is het wel beter om die link in hetzelfde venster te laten opengaan. Ik weet het, het is allemaal nogal subjectief, niet volgens een vaste set regeltjes van wanneer wel en wanneer niet, het is gewoon: is het nuttig/handig om een tweede window te openen? Zeker? Ok doe het dan.

Reacties zijn gesloten.