The Da Vinci Code: 450 pages of irritating tosh is nog een zeer milde omschrijving.

Paxo is vanavond nog een beetje in mijn achting gestegen:

apparently 17 million copies of the book have been sold—which if nothing else proves that even those born every minute can read

Tee hee.

Slecht, slècht boek. Ik kan het niet genoeg herhalen. Ongeveer even slecht als De ontdekking van de hemel.

Bah.boekenbbc



Reacties

14 reacties op “Da Vinci”

  1. Tiens, vond beide boeken toch het lezen waard. Misschien munten ze niet uit in originaliteit, maar qua amuzementswaarde kunnen ze tellen. Is dit ‘mainstream-bashing’? 🙂

  2. De ontdekking van de hemel als een slecht boek bestempelen… Bizar! Het moet zowat het mooiste zijn wat ik ooit gelezen heb. Het kan je genre niet zijn, ok, maar het bestempelen als een slecht boek??? Nee maar, dat gaat me iets te ver.

  3. En dankzij uw commentaar ligt dat boek nu ongelezen op mijn nachtkastje. De eerste bladzijden vielen inderdaad niet mee. Misschien dat ik er op een mooie zomerdag eens aan begin als ik de moed nog vind.

  4. Ik weiger hem gewoon te lezen. Ik ga het niet doen.

    Dat iedereen hem al gelezen heeft en fantastisch vindt is bij mij eerder reden om het niet te lezen dan wel.

  5. Ah. Altijd leuk: case in point: Alper doet blijkbaar wel aan mainstream bashing.

  6. “De ontdekking van de hemel” doet het net wel goed in andere talen voornamelijk in het Duits dan. Ook de engelstalige versie kon op heel wat appreciatie rekenen… Sinds de Aanslag is er helemaal niks arty-farty als Mulisch, hij is zo mainstream als maar zijn kan. Een degelijke schrijver met een ruim oeuvre die een 3-tal uitzonderlijk goede boeken bevatten. Mulisch is nu eenmaal pretentieus en hij komt er ook voor uit, net die eerlijkheid siert hem.

  7. @Marleen: jamaar: don’t take my word for it. Het is een boek dat als een trein leest, vooral als je de vervelende stukken heel erg diagonaal leest 🙂

    @Alper: da’s gewoon achterlijk. “Iedereen” had De Naam van de Roos ook gelezen, of minstens gezegd dat ze het gelezen hadden. Idemditto voor, pakweg, Catcher in the Rye, Catch-22, Siddharta, Zen and the Art of Motorcycle Maintenance, of godbetert Shakespeare: ga je die dan ook niet lezen?

    @PieterJan: ik had nog nooit iets van de man gelezen, en kende hem van haar noch van pluimen. Ik vond het gewoon een saai boek van een auteur die overduidelijk heel erg vol van zichzelf was. Wil natuurlijk niet zeggen dat het zo *is*, gewoon mijn opinie hé 🙂

  8. Ik moet zeggen, ik zie wel altijd de meest vreselijke mensen de Da Vinci Code lezen –en meestal nog in vertaling ook.

  9. de da vinci code:
    ik vond het een goed boek, veel dingen over kunst, geschiedenis, gebouwen en ook wiskunde, anagrammen en ook nog spannend!
    wat wil je nog meer.
    alleen een beetje jammer dat ze van foute dingen over Jezus zeggen.. maarja niet alles wat een boek staat is waar. ‘t is een roman.

    enne voor de mensen die zo stoer doen en een boek niet willen lezen en er WEL een oordeel over hebben. FOUT BEZIG. lees eerst en oordeel dan. Je weet dan pas waarover je het hebt.
    liefs

  10. al te veel weet heeft van boeken en literatuur in het algemeen? Licht opsteken op het web? Zou kunnen. Misschien had ik Bruno’s quotering kunnen volgen. Of iets. Maar dat heb ik niet gedaan. Ik ben naar de winkel gereden om boeken te kopen. Goed ofslecht, dat is een persoonlijke kwestie. Nah. Ik zie wel. Lezen in de file… Of misschien de audio versie eens ergens opduikelen. Zoals die van de Lord of the Rings. 2.5GB mp3-luisterplezier.

  11. ik heb de Da Vinci code vandaag in de boekhandel gehaald. En het bijorende Berninimysterie ook.
    In vertaling.
    Waarom vertaling? Omdat mijn engels niet vlot genoeg gaat om ontspannen een boek te lezen. En dat dat dan afbreuk doet aan het verhaal kan erg zijn, maar mocht ik hem in he engels lezen, ik zou de clou niet altijd vatten. En dat is veel erger me dunkt. En dat ik dan tot “de meest vreselijke mensen” gerekend word neem ik er graag bij. Al dat hypocriete (doch meestal wel gezapige) gedoe.

  12. @wannes: laat zeker eens weten wat j’ervan vond.

  13. Arkam Fitouri avatar

    Om te beginnen is het een revolutionair boek. Het is zo doordacht. Het bevatte informatie waarvan ik nog nooit het bestaan vanaf wist. Maar het is wel geloofwaardig. Het is erg interessant om dat alles te weten te komen. Je krijgt namelijk niet alleen informatie, maar je gaat dingen herkennen van kerken en kathedralen die je zelf bent tegengekomen. Ook over het Louvre krijg je veel informatie te weten.Überhaupt over de hele stad Parijs. Dat het een indrukwekkende stad is wist ik al, maar dat de plaats en vorm van veel bouwwerken ook daadwerkelijk van grote historische en symbolische waarde was had ik nog nooit gehoord.
    De personages zijn goed gekozen, want Langdon weet een heleboel van de historie van het hele verhaal en Neveu was een cryptologe dus een ‘super’ koppel om de speurtocht van Sauniere op te lossen. De verhaalopbouw was snel, af en toe langzaam door lange stukken historie uitgelegd, niet te ingewikkeld en een goede begrijpelijke afloop.
    De woordkeus was makkelijk en helder. Soms waren er momenten in het boek dat de woordkeus moeilijk werd, dat was op momenten dat er lange stukken geschiedenis werden uitgelegd. Ik zou dit boek zeker aanraden aan andere leerlingen gezien het feit dat het een interessant boek is die op een spannende en makkelijke manier wordt uitgelegd.

  14. Arkam Fitouri avatar

    Het thema en de motieven:

    Het thema van het boek is de ‘Sangreal’ die naar een veronderstelling helemaal geen Heilige graal, de drinkbeker van Jezus, zou zijn. Maar iets wat de vinder ervan enorme macht verschaft en wat een keerpunt voor de hedendaagse kerk zou betekenen.Het geheim hiervan wordt bewaard door vier hoogstaande figuren binnen de ‘Priorij van Sion’, een geheim genootschap. Alle vier zijn ze vermoord Sauniere heeft de laatste kans gezien om het geheim niet verloren te laten gaan een een raadselachtige speurtocht voor Langdon en zijn kleindochter Sophie Neveu uit gezet net voordat hij stierf. De titel van het boek ‘ de Da Vinci Code’ heeft een groot verband met het thema, want Da Vinci verstopte volgens Sauniere een heleboel aanwijzingen voor het bestaan van de graal in zijn werk. De schrijvers van het boek wilde de lezer een leuk boek voorleggen waar men misschien wel over na gaat denken: is het waar van de graal en dat soort vragen.